Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Vil ta over karrieredag-tronen på Vestlandet: – Jeg sprakk NHH-boblen med én gang

KAMPKLAR: Øystein Hatlestad Hovland er ikke redd for å utfordre NHH-studentenes karrieredag og konformitet. FOTO: Charlotte Leikanger Baade / NHHS Foto
KAMPKLAR: Øystein Hatlestad Hovland er ikke redd for å utfordre NHH-studentenes karrieredag og konformitet. FOTO: Charlotte Leikanger Baade / NHHS Foto
26. januar 2020
Sist oppdatert: 26. januar 2020

For Springbrettets nye leder Øystein Hatlestad Hovland (22) er det lite som frister mindre enn et liv lagt opp etter faste rammer og flokkmentalitet. Han søker seg alltid etter nye eventyr, og NHH-studenten slår gjerne Karrieredagene ved NHH på veien.  

Hovland går andrekull på NHH, men er likevel rask i å påpeke at det ikke definerer han på noen måte.

–Det var en god avgjørelse å begynne på NHH, men den beste avgjørelsen var å sprekke NHH-boblen med én gang, og dra inn for å koble meg på det som skjer her i byen, sier Hovland til K7 Bulletin

For selv om Øystein ikke hadde oppfattet kleskoden om dress på immatrikuleringen, og derfor sto nærmest vanlig kledd midt blant den fremmede og dresskledde forsamlingen, ble han likevel ikke skremt bort fra å stikke hull på det han kaller «NHH-boblen».

Hovland erkjenner at man trolig finner studenter som lever i såkalte «bobler» på flere andre skoler og fakulteter, men likevel mener han dette gjør seg særlig gjeldende på NHH ettersom NHHS står så sterkt.

Etter fem år på NHH er det fort gjort å ha gått rundt i en trekant i Breiviken mellom NHH, Hatleberg og Rema 1000. Avbrutt av noen lufteturer ned i Kjelleren og en nattpølse på Circle K. Neste dag er det tilbake på lesesalen med Circle K-koppen, Patagoniaen, Bose-headsettet og Douchebagen. Det er sikkert et greit liv det, men for mange sprekker nok ikke boblen før etter de har sittet sine 12-timers dager i konsulenthusene, og da vil de ut på eventyr, sier Hovland

Utbrytertrangen hans har ifølge han selv kanskje alltid ligget der, men reformasjonen kom først etter å ha startet på skigymnaset på Geilo. Fra å ha vært en svært sjenert gutt på barne- og ungdomskolen, fulgte han ikke lenger alle portene i løypa, og han blomstret fram, skal vi tro Hovland selv.

– Å flytte til Geilo er kanskje det beste valget jeg har gjort. Ingen har noe på deg når du starter et nytt sted. Du kan lettere være akkurat den du vil være. Jeg begynte å dyrke annerledeshetene. Bryte opp, som jeg kaller det, sier Hovland.

Sammenligner NHH-studenter med en sildestim

Hva tror du er grunnen til at flere ikke velger å gå mer sine egne veier når de starter på et nytt sted som NHH?

– Jeg har snakket litt med folk om dette, og jeg tror alle i grunn har lyst til å være litt spesielle og gå sine egne veier, men at man ikke helt får seg til å bryte ut av stimen. Det handler kanskje om at man ikke får den «backingen» til å bare kjøre ut, også handler det kanskje om selvtillit. Det er lett å bli konform på NHH, svarer Hovland før han kommer med en sammenligning:

– Det er som en sildestim. Man bruker nesten ikke krefter om man følger strømmen, men med en gang du skal svømme i mot eller ut i det åpne hav på eventyr, så må du bruke mye mer krefter. Det kan koste litt å bryte ut, men om man først bryter ut er gevinsten enorm, etter min opplevelse.

Les også: NHH-student sendt hjem etter USAs likvidering av Irans general

Opplevde at Springbrettet hadde grodd fast

Springbrettet ble startet i 2007 etter initiativ fra Bergen Næringsråd og Sammen. Dette for å lage et bindeledd mellom alle Bergens studenter og næringslivet. Hovedprosjektet til Springbrettet er å arrangere Karrieredagen. I de senere år har Springbrettet også startet med andre relevante arrangementer for studenter i Bergen, slik som den nylig avholdte Kina-konferansen.

– Springbrettet har ikke alltid vært der vi er nå. Vi opplevde selv at vi hadde grodd litt fast i gamle rutiner. Vi har mye potensiale gjennom vår tverrfaglighet, men først og fremst i de fantastiske menneskene her. Vi er en dynamisk familie som er påskrudd, eventyrlystne og ikke minst kjærlige. Slik har vi bygget opp momentum og girer hverandre opp, sier Hovland

Det er i skrivende stund 43 medlemmer i Springbrettet, men det rekrutteres på områder der det er naturlig. Medlemsmassen er fordelt over store deler av Bergens skoler og fakulteter. Blant dem er NHH, HVL og BI, i tillegg er naturligvis UiB godt representert med blant annet Juridisk Fakultet og Psykologisk Fakultet.

Leder for Karrieredagsgruppen i Springbrettet, Mathias Sagevik (25), iført en Patagonia-vest, skyter inn.

– Vi er uavhengig av skoler og fakultet, vi er mellom. Her er det bare å forsøke seg og se hvor mye heftig vi kan gjøre, sier Sagevik

Les også: Leserinnlegg: SOL - svada og liksom-empiri?

Vil slå Karrieredagene på NHH

Kampen om å arrangere Vestlandets største karrieredag er hard, men Hovland er som tidligere idrettsutøver ikke redd for å ta store sjanser. På enkelte parametere er målsetningen klar.

– Vi skal bli større enn NHH på ulike parametere. På antall bedrifter og på kvaliteten vi leverer kan vi gjøre det mye bedre enn NHH, men på omsetning er det ikke realistisk at vi tar igjen karrieredagen på NHH, sier Hovland.

Er du redd for å få et judas-stempel på NHH?

– Nei, det er jeg ikke redd for. Jeg har ikke vært så delaktig i NHHS-miljøet at jeg kan fortjene et judas-stempel. Jeg er bare en enkel utbryter på eventyr i byen, sier han.

Én ting er han overbevist om.

– Karrieredagen vår kommer til å se annerledes ut i år for å si det sånn.

Hovland holder allikevel kortene tett til brystet om hvilke endringer studentene og bedriftene kan vente seg at vil komme.

– Gevinsten her er massiv, og nedsiden er håndterlig. Risikofylt og spennende blir det. Vi er spenningssøkende og på eventyr. Om det skulle gå dårlig, så er det ok. Studentorganisasjoner er til for å lære. Til syvende og sist er det bare en studentorganisasjon. Vi går ikke med mange millioner og milliarder i underskudd. Vi sitter igjen med lærdom og gode relasjoner uansett. Til slutt er det livet handler om, sier Hovland avslutningsvis.

 

Har du lest disse sakene? 

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram