Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Selvkritisk Meyer erkjenner: – Jeg skulle sikkert ikke gitt en garanti

Christine Meyer blir trolig Bergens neste byrådsleder, men ikke uten politisk rabalder. Vi har snakket om hennes tid som student og foreleser på NHH, Høyres politikk, og ikke minst den omstridte bybanen.

Midt i en hektisk periode med byrådsforhandlinger, snakker SOL3-dronning og Bergen Høyre-leder Christine Meyer til K7 Bulletin om bybanen, NHH og barn i Dirmus-drakt. Foto: Jonas Stockkamp.
3. oktober 2023
Sist oppdatert: 3. oktober 2023

Etter høstens kommunevalg er K7 Bulletin et av de første mediehusene som får snakke med damen som trolig blir Bergens neste byrådsleder, nemlig professor og tidligere underviser ved NHH, Christine Meyer. Ukene etter valget har vært preget av hektiske forhandlinger, men Meyer klarte å åpne en luke i kalenderen for et lite portrettintervju over en kopp kaffe og et par rekesmørbrød.

Har du hatt din siste forelesning ved NHH?

– Nei, det har jeg ikke hatt. Jeg håper for det første at jeg blir invitert tilbake som gjesteforeleser når jeg har permisjon fra NHH. Og så ser jeg for meg å komme tilbake på et eller annet tidspunkt for å undervise for fullt. Når det blir er for tidlig å si nå. Jeg er veldig glad i NHH og studentene. Det er nok det jeg kommer til å savne aller mest de neste årene.

Er det kanskje noen tema fra pensum du vil bruke som byrådsleder?

– Dette er jo ikke første gang jeg går ut fra NHH og skifter jobb. Jeg har også vært konkurransedirektør og administrerende direktør for SSB. Alle gangene har jeg tatt med meg både kunnskap og erfaringer fra NHH inn i jobben, og ting jeg lærer i jobben tilbake til NHH.

Åpner for bybane-tunnel

I flere debatter før valget garanterte Meyer at det ikke blir omkamp om bybanen. I etterkant har hun fått kritikk for å bryte dette løftet etter at forhandlingene startet.

– Vi prøvde en linje hvor vi sa at vi ikke skulle ha omkamp og vi stod inne for det, men så viser det seg på mange måter at velgerne vil det annerledes. I to uker prøvde vi å skape et flertall for å beholde gjeldende vedtak. Vi prøvde også å gå i dialog med Arbeiderpartiet og Rune Bakervik, forklarer Meyer.

– Det gikk ikke, og da kom vi til et punkt hvor vi egentlig ikke hadde noe annet valg enn å søke flertall på Høyresiden. Men det betyr jo ikke at vi har gitt opp. Vi er fortsatt bestemt på at det skal bli bybane til Åsane.

Noen velgere følte kanskje at Meyer ikke hadde vært helt tro mot dem. På spørsmål om dette responderte Meyer at Høyre kanskje lovet litt for mye.

 – Jeg skulle sikkert ikke gitt en garanti. Jeg gikk nok for langt sett i etterpåklokskapens lys, men jeg prøvde virkelig så hardt jeg kunne å finne en løsning med KrF og Venstre, sier hun, før hun poengterer:

– Høyre er et styringsparti som først og fremst ønsker endring i Bergen og når det ikke fantes en løsning med Venstre og KrF, så valgte vi å skifte side. Og selv om Høyre ikke gikk til valg i denne perioden på utredning av et tunnelalternativ, så kan en slik utredning være fornuftig blant annet for å vurdere de samfunnsøkonomiske effektene som ble «glemt» i forrige utredning.

Dirmus-barn

Meyer var tidlig ute med å starte familie og fikk tvillinger allerede som student. Som følge av dette tok hun fri i ett semester etter sitt tredje år på handelshøyskolen. Hun fullførte da det siste året sitt på halvannet år.

– Det ble utvilsomt mindre tid til å engasjere seg i Dirmus. Men da Direksjonsmusikken lagde nye uniformer lagde de også to til tvillingene i størrelse 2 år. De to pjokkene var jo så søte når de satt der i hver sin stripete dirmus-uniform, sier Meyer og ler.

Hun er klar på at karriere og barn ikke bare kan kombineres, men til og med kan være en driver til å virkelig ta steget ut og bli en karrierekvinne.

– Det er jo sånn at man får et annet liv når man får barn. Fra min side ble det på en måte lettere å gjøre karriere, for jeg fikk ikke valget mellom karriere og barn. Det oppstod aldri den samme tvilen om jeg burde gjøre litt mer karriere først, noe jeg tror mange unge kommer inn i, fordi det aldri helt passer. Jeg måtte jobbe mer på kveldene, men jeg jobbet minst like mye som før.

Diskriminerer kjønn

Meyer har lenge engasjert seg for helsepolitikkk, og er medlem av regjeringens kvinnehelseutvalg, Hun har flere kjernesaker rundt temaet som trekkes frem.

– Vi har lenge hatt et likestillingsideal, at menn og kvinner skal behandles likt, men vi er veldig forskjellige, både i biologi og sosialt. For eksempel har sykdommer ulik forekomst hos kvinner og hos menn og de arter seg også forskjellig. Hjertesykdom hos kvinner uttrykker seg annerledes enn hjertesykdom hos menn, og 80 prosent av de med autoimmune sykdommer er kvinner, forklarer Meyer.

– Perspektivet vi har hatt til nå er at man skal behandles helt likt. Det vil egentlig si at du diskriminerer det ene kjønnet. Skal du ha likeverdig behandling, så må du faktisk behandle kvinner og menn ulikt, legger hun til.

Hun forteller at dette også gjelder menn i noen tilfeller. For eksempel har menn lettere for å bli forkjølet og få såkalt «man flu», og selvmordsraten er også høyere blant menn.

– En av innsiktene i rapporten var at vi må slutte å ha en kjønnsnøytral tilnærming til kvinners og menns helse.

Flere studentboliger

Mange studenter har slitt økonomisk de siste årene, særlig etter pandemien. Som studenter selv var vi nysgjerrige på hva Meyer og partiet hennes vil gjøre for å forbedre studenters økonomi i Bergen.

 – Det vi kan gjøre på kommunenivå, er å bygge flere studentboliger. Og vi ser jo at det kan skje gjennom Sammen, men vi ser også at det er noen private aktører som nå sier at de kan tilby studentboliger, sier Meyer og legger til:

– Kanskje ikke til Sammen-priser, men i hvert fall billigere enn det som ligger i det private leiemarkedet. Så det må jo bli vår oppgave å tilrettelegge for at dette kan skje, og at det kan skje raskt.

Etter en halvtimes samtale kaller pliktene og Meyer må tilbake til forhandlingsbordet. Vi byder henne farvel utenfor Høyres hus og takker henne for at hun tok seg tid til et trivelig intervju i en kaotisk hverdag.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram