Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Spis opp maten din!


24. september 2013
Sist oppdatert: 4. oktober 2013

Norske forbrukere kaster hele 255 000 tonn spisbar mat hvert år. Det vil si at hver fjerde handlepose vi tar med hjem fra matbutikken havner i søpla. Som du sikkert skjønner er ikke dette gunstig for hverken miljøet eller lommeboken. Bedre planlegging og utnyttelse av maten kan redusere matbudsjettet.

I en rapport utarbeidet av Østfoldforskning kommer det frem at norske forbrukere hvert år kaster mat til en verdi av i gjennomsnitt 2 000 kroner, og det er unge voksne som kaster mest. Det kan være mange grunner til at maten blir kastet. Usikkerhet om hvor lenge maten er holdbar og hvordan maten skal behandles og oppbevares er noen mulige årsaker.

For å redusere matsvinnet er det flere tiltak i hverdagen man kan foreta seg. Først og fremst kan det være lurt å planlegge innkjøpene ved å skrive handleliste og begrense matinnkjøpene til en fast dag i uken. Det å holde det ryddig i kjøleskap, fryser og matskap slik at man til enhver tid har oversikt over hva man har kan også hjelpe. Ikke kast mat før du har sjekket om den fremdeles er spisbar. Bruk sansene og sunn fornuft. Maten kan være spiselig og holde god kvalitet selv om datoen for ”siste forbruksdag” har passert, dersom den er lagret riktig. Det gjelder for eksempel melkeprodukter og egg. Ettersom holdbarheten er avhengig av riktig oppbevaring er det viktig å ikke la kjøle- og frysevarer ligge varmt. Sørg også for riktig temperatur i kjøleskap og fryser. Bruk lukkede bokser eller plastposer til å oppbevare maten.

Middagsrester fra igår kan bli en smakfull lunsj, et godt alternativ til den tradisjonelle matpakka.
Dersom man ikke liker tørre brødskiver kan man skjære opp brødet i butikken og legge det i fryseren. Mat som er i ferd med å gå ut på dato kan fryses slik at den holder seg lenger. Rester av grønnsaker kan brukes til å lage en god og næringsrik grønnsakssuppe.

Ved å sette av litt tid hver uke til å planlegge middager, matinnkjøp og organisere skuffer og skap kan man sparer penger, tid og miljøet. God handling!

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram