Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Studentrepresentant i NHH-styret på utveksling: – Jeg tror det kan være mer å vinne ved å være på utveksling som studentrepresentant enn det er å tape

Etter et dramatisk vårvalg tiltrådte sjettekullist Herman Bøe Vilseth i august som ny mannlig studentrepresentant i NHH-styret.

Herman Bøe Vilseth er studentrepresentant i NHH-styret samtidig som han er på utveksling. Foto: Privat/Anthony Choren on Unsplash
19. september 2022
Sist oppdatert: 19. september 2022

Nå har han dratt på utveksling. Til NEOMA Business School sin campus i Reims, halvannens times kjøretur nordøst for Paris. 

K7 Bulletin møter Vilseth på NHH. Han har flydd inn til Bergen for å delta på semesterets første styremøte. Reisen betaler han selv.

– Jeg betaler flyreisene selv, som internt medlem av styret dekker i utgangspunktet ikke NHH reiseregninger. 

– Selvfølgelig skal jeg tilbake på styremøtene for å gjøre jobben min, skyter han inn.

– Jeg er mannlig studentrepresentant, og det er jeg kjempebeæret over å være. Da skal jeg åpenbart ikke, fordi jeg er på utveksling, gi beng og sende vara.

Er det uproblematisk at du representerer studentene i NHH-styret samtidig som du studerer i utlandet? 

– Det er kanskje litt uvanlig, men jeg mener at det er mye å hente ut av det å være på utveksling som studentrepresentant i NHH-styret. 

Han trekker frem perspektivet ved å være NHH-student i utlandet, samt det å observere hvordan prosessene på NHH fungerer i forhold til andre land som en lærerik opplevelse.

– Jeg tror det kan være mer å vinne ved å være på utveksling som studentrepresentant enn det er å tape.

– Jeg hadde ikke gjort det dersom jeg ikke hadde blitt betrygget om at det lot seg kombinere, forteller han engasjert.  

På utveksling i tre måneder

Det er tre høstmøter i NHH-styret, der det ene er digitalt. På våren er det fire. Vilseth er på utveksling i Frankrike fra midten av september til midten av desember.

– Jeg er på utveksling tre av 12 måneder som styrerepresentant, og det er denne perioden jeg ikke vil være fysisk tilstede. 

Dette ser ikke Vilseth på som noe problem. Han forteller at han tror at terskelen for å prikke en studentrepresentant på skulderen er høy, og at man har godt av et enda større fokus på digital tilstedeværelse.

– Jeg føler ikke at nøkkelen til å være en god studentrepresentant ene og alene avhenger av fysisk tilstedeværelse. Det har vært å legge frem sakene til studentmassen på best mulig måte i styremøtene. 

Han utdyper:

– Her kan folk være uenige, men jeg tror det er en bedre tilnærming å kjøre mye digitalt når problemstillingene vi tar opp er alt mellom himmel og jord. Jeg tror terskelen har vært høy for mange. Det er enklere å få innspill digitalt. 

– Hvordan skal du holde du deg oppdatert fra Frankrike?

– Jeg er på Jodel, jeg leser åpenbart Bulle hele tiden, og alt av sosiale medier tilknyttet NHH. I tillegg har jeg jevnlig kontakt med masse «stud.nhh». 

Skal ikke stå til Dovre faller

Burde du informert om utvekslingsplanene da du stilte til valg?

– Det var ingen hemmelighet for meg. På det tidspunktet tenkte jeg ikke at det var naturlig, men hvis folk mener det er noe jeg burde ha gjort skal jeg ikke stå til Dovre faller og mene det motsatte. 

Han fortsetter:

– Det kan fort høres ut som at man ikke bryr seg dersom man drar på utveksling, men jeg vil tvert imot si at jeg bryr meg mye mer som bruker mine egne penger på å komme tilbake på styremøtene. 

– Jeg går mitt sjette år på NHH. Jeg gjør dette fordi jeg mener det er dødsviktig for studentmassen. 

Ikke imot penger

Han sier det er vanskelig å svare på hvor mange timer i uka han bruker på styrearbeid, men før hvert styremøte må han blant annet lese gjennom møtedokumenter på flere hundre sider. 

Du får ikke timesbetalt?

Styrerepresentanten sier de mottar en grunngodtgjørelse i tillegg til honorar for møtedeltakelse.

På NHH sine nettsider står det at «Styremedlemmer har ei årleg grunngodtgjersle på kr 67.800 og honorar på kr 11.300/7.900 per møte over/under fire timar der dei deltek.»

Når du kommer på Norges Handelshøyskole så er det ingen som er imot penger, men det er så langt unna min motivasjon som studentrepresentant, sier Vilseth. 

Han fortsetter:

Jeg er her for å gjøre en knallgod jobb for studentene. Det er det eneste som betyr noe for meg.

Og helt til slutt: – Er du for eller imot videoforelesninger?

– Jeg er student, så jeg er åpenbart veldig for videoforelesninger, smiler Vilseth. 

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram