Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Vekket BI-reaksjoner


25. februar 2013
Sist oppdatert: 4. mars 2013
– Den falske typisk BI-nettsida ble dårlig mottatt hos BI-ledelsen, men studentene har tatt spøken med et smil.

 
Søndag kveld 17. februar publiserte medlemmer av ASAP, NHHs supportergruppe i det årlige Bergensbaneløpet (BBL), en falsk kopi av BIs nye markedsføringskampanje «Typisk BI». Da BI-administrasjonen reagerte og saken ble omtalt i nasjonale medier, var det tydelig at spøken hadde gått for langt. ASAP-medlemmene kan likevel melde om gode tilbakemeldinger blant BI-studentene.

Faksimile fra ASAPs parodi.
Faksimile: ASAPs parodi ble raskt fjernet.

Postitive tilbakemeldinger
– Vi har utelukkende fått positive tilbakemeldinger både fra BI og andre skoler. Jeg tror folk syntes det var morsomt, forteller Martin Schütt, leder for ASAP.

I forkant av publiseringen ble ulike reaksjoner vurdert.

– Vi hadde sett for oss alt fra god stemning internt mellom supportergruppene til at det kunne bli en stor greie, men vi tvilte egentlig på det siste, sier Schütt og understreker at de hele tiden var klare på at om det ble dårlig mottatt skulle de ta ned nettsida med en gang.

Problematisk bildebruk
Det var spesielt bruk av de originale bildene som var problematisk. På den opprinnelige Typisk BI-nettsida er det bilder og tekst om tidligere BI-studenter for å vise karrieremuligheter i fremtiden. I ASAPs versjon er navnene byttet ut og karrierene skiftet ut med yrker som autografsamler og støvsugerselger. Bildene ble derimot beholdt.

– Det ble vurdert å endre alle bildene, da lovligheten rundt bildebruken kan tolkes forskjellig. I den grad det er satire kan det nemlig være lovlig, sier Schütt.
Han legger til at de ikke trodde det skulle bli noe problem, og derfor ikke tok seg bryet.

– Det som var gledelig å se var at en av de som var avbildet tok det veldig pent. Erika Harket, som vi hadde gitt navnet Harriet, syntes det var dødsmorsomt og var rask med å tweete «Harriet har blitt rikskjendis» med link til artikkelen og hashtaggen humor., sier Arber Zagragja, HR-ansvarlig i ASAP.

Humor
Schütt mener at det egentlig ikke var så slemt.

– Jeg skjønner at folk kunne reagere. Med en master i økonomi er det selvsagt uheldig å ende som butikkmedarbeider, avisbud eller ansvarlig for «On Air»-lampen hos Radio Norge, men vi gikk ikke så langt at vi brukte nedverdigende eller ulovlige yrker. Det var virkelig bare humor.

ASAP-medlemmene har ingen tro på at en spøk som dette kan skade omdømmet til BI og mener de kunne hatt mer selvironi.

– Jeg tror BI hadde kommet bedre ut av saken ved å se på det som en humoristisk del av kampen mellom Norges to beste økonomiskoler.

Overdrevet av media
Ole Steinsholt, leder for FFL, en av supportergruppene til BI, mener saken er glemt og har heller ingen tro på at en sak som dette betyr noe for BIs omdømme. Han har likevel forståelse for at ledelsen reagerer som de gjør og føler at media har overdrevet reaksjonen fra BI sin side.

– Det er klart at Yngve Kveine påpeker at kopiering av BIs åndsverk er ulovlig. Det er en del av jobben hans som kommunikasjonsdirektør.
Steinsholt understreker at denne typen humor er assosiert med Bergensbaneløpet og at FFLs reaksjon som supportergruppe og BBL-deltagere trolig vil være annerledes enn resten av BI, administrasjonen inkludert.

– Supportere som kjenner til ASAP syntes dette var et morsomt påfunn, og ASAP kan vente seg motangrep, avslutter Steinsholt.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram