Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Vil gjøre jenter til bedre forhandlere


7. oktober 2018
Sist oppdatert: 7. oktober 2018

Tirsdag inviterte eXtravadance til kurs i forhandlingsteknikk for jenter. Mange var tilstede for å lære mer.

Det er ikke ofte man ser et rom fylt med kun jenter på NHH. Årsaken var et kurs om forhandlingsteknikk for kvinner, i regi av skolens dansegruppe eXtravadance. De hadde hyret tidligere NHH-student og partner i konsulentselskapet Considium, Vivi-Ann Hilde, som foredragsholder.

Ikke nok å være flink

– Kvinner forhandler i mindre grad enn menn, og hvis de går inn i forhandlinger går de inn med lavere forventninger. Da blir resultatet dårligere. Kvinner må bli bevisst på at de er nødt til å forhandle, i stedet for å tro at det er en rettferdighet i lønnen de får, sier Hilde til K7 Bulletin.

Undersøkelser fra Norges ingeniør - og teknologiorganissjon (NITO) viser at nyutdannede kvinnelige sivilingeniører i gjennomsnitt tjener åtte prosent mindre enn deres mannlige motparter. Hilde tror lønnsforskjeller mellom kjønnene kan skyldes at kvinner opptrer annerledes enn menn i forhandlingssituasjoner.

– Kvinner er mer beskjedne, og mange tror at det er en rettferdighet i hvilken lønn de får. Jeg tror at det er viktig å vite at verden ikke er rettferdig og at man nødvendigvis ikke får det man kan få. Det er sånn i arbeidslivet og i andre situasjoner. Det er ikke nok å være flink, man må også være smart.

Å være tøff øker selvtilliten

Vivi-Ann Hilde peker på at menn tar andre hensyn enn kvinner når de forhandler.

– De passer seg mer for hva de sier til hvem, og bestemmer hvilke kamper de tar. Menn er også mindre beskjedne, og ofte mer ambisiøse kanskje. En del av det å forhandle handler om testosteron og hvor fryktløs du er. Klart er det ofte overmot, men den egenskapen kan også fremme deg selv: hvis du tør å være tøffere øker selvtilliten.

«Wow, de vil ha meg!»

Siri Rygh Jerndahl, fra eXtravadance, var med å arrangere kurset.  Hun mener at det er en selvfølge at nettopp eXtravandance skulle arrangere et slikt kurs da de er en av de tydeligste jentegruppene på skolene. Jerndahl synes lite om lønnsforskjeller mellom kjønnene.

– Jeg synes at det er helt forferdelig at kvinner tjener mindre enn menn i privat sektor, men det er årsaker til det. Jeg ville ha tatt den lønnen jeg ble tilbudt for god fisk, for jeg ville ha tenkt «wow, de vil ha meg».

Hvis noe skal gjøres med den nåværende lønnssituasjonen er det nødvendig med kurs i forhandlingsteknikk for kvinner, selv om det å innrømme at et kjønn er bedre enn et annet er en hard nøtt å svelge.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram