Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Kuttet nattesøvnen for å bli gründer


3. september 2018
Sist oppdatert: 3. september 2018

NHH-student Christian Braathen var lei av dårlige vaktplaner på jobb. Derfor sov han 3-4 timer om natten i fem måneder for å lansere løsningen sin.

Da Braathen jobbet som vekter på deltid ved siden av studier på NHH opplevde han hvordan sjefen hans brukte urovekkende mye tid på å lage for vaktlister for de ansatte.

– De ansatte var frustrerte over vaktplanene. Det skyldtes ikke at lederne gjorde en dårlig jobb, men at vi har streng arbeidsmiljølov i Norge og at de ansatte hadde komplekse preferanser, sier Braathen.

Det var på en treukers tur fra Bergen til Oslo for et par år siden at han oppdaget at han hadde kapasiteten til å utvikle en egen skiftplanleggingstjeneste.

– Jeg erfarte at når du tror du har gitt alt og føler deg helt tom for krefter, har du bare brukt typ 40 prosent av den faktiske kapasiteten din. Det var dét som ledet meg til å prøve det her.

Skal lanseres i ni land

Idéen skjøt fart i våres da Braathen valgte å kutte ned på nattesøvnen for å få tid til å utvikle tjenesten helt på egenhånd, ved siden av masterstudier på heltid.

Braathen mener han skiller seg fra konkurrentene fordi vaktlistene han tilbyr både tar hensyn til arbeidsmiljølovens bestemmelser og de ansattes preferanser.

– Jeg skal gjøre vaktplanlegging bedre enn alle andre. Konkurranseanalysen jeg har gjort viser at jeg er i stand til det.

For å kartlegge markedet for vaktlister har Braathen snakket med en rekke ulike aktører.

– Jeg har gjennomført circa 70 ulike samtaler med arbeidsgivere, HR-ledere og ansatte som bruker vaktlister. På den måten har jeg funnet ut av hvor skoen trykker - folk får ikke vaktlister de er fornøyd med.

Gjennom selskapet Mycroft AS og nettsiden arbeidsplanen.no skal tjenesten etter planen lanserer i ni land.

Masterprofil kan styrke gründermiljø

Å være gründer er i vinden for tiden. Blant uteksaminerte NHH-studenter økte andelen som velger å starte opp sin egen bedrift med 0,8 prosentpoeng fra i fjor, til 6,8 prosent i år.

For å følge med i tiden valgte NHH i 2017 å innføre en ny støtteprofil på masterprogrammet i økonomi og administrasjon - New Business Development. I høst tilbys den for første gang som hovedprofil. Hensikten med profilen er derimot ikke at studenter først og fresmt skal lære å bli gründere, ifølge Therese Sverdrup, prorektor for nyskaping og utviklingsarbeid.

– NBD-profilen har som hovedformål å lære studentene å forstå entreprenørskaps,- og innovasjonsprosesser og å tenke nytt om forretningsutvikling på arbeidsplasser. Det handler om å hjelpe bedrifter med å vokse, sier Sverdrup.

Prorektor for nyskaping og utviklingsarbeid, Therese Sverdrup. Foto: Eivind Senneset, NHH.

Hun tror likevel at profilen kan styrke gründermiljøet på skolen.

– Det vil trolig kunne bidra til å forene studenter som har interesse av å bli gründere, så vi mener dette er et tiltak for å skape et sterkere gründermiljø.

– Sikkert plaget i hjel forelesere

Braathen er positiv til NBD-satsingen til NHH. For ham selv var det likevel samtaler og sparring med forelesere som har vært den viktigste kilden til råd og hjelp fra skolen.

– Jeg har sikkert plaget i hjel flere forelesere i pausene med spørsmål om ting som ikke var relatert til hva de snakket om.

Braathen trekker frem fagene valgfaget FOR14 «Algorithms and Computer Programming with Python». BAN402 «Decision Modelling in Business» på master, som eksempler på kurs som har hjulpet han på veien.

– Når du starter for deg selv bruker du litt fra alt du har lært og du oppdager at alt henger sammen.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram