Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Mattegründeren

NHH-student og grunder Espen Buen startet bedrift med læreren
NHH-student og grunder Espen Buen startet bedrift med læreren
NHH-student og grunder Espen Buen startet bedrift med læreren. Foto: K7 Bulletin
19. april 2021
Sist oppdatert: 19. april 2021

Rett før eksamen i tredjeklasse på videregående skole etablerte Espen Buen sammen med to medelever og én lektor selskapet som nå er blitt til GCAS AS. Vi har tatt en prat med den unge gründeren om prosessen, og hvordan det er å drive et eget selskap ved siden av studiene på NHH.

 -Først av alt; Hva er egentlig Gcas?

-Gcas AS er et Edtech selskap som produserer en elektronisk hjelpemanual i matematikk til videregående skole og ungdomsskolen, mer spesifikt til dataprogrammet Geogebra. Det er et programvare som lastes ned, og det kan derfor brukes både online og offline. Dette gjør at det er tillatt på eksamen.

I dag er GCAS  en veletablert bedrift, med flere tusen kunder og aktiveringer.  Men man må ikke gå langt tilbake i tid, før GCAS fortsatt bare en ide.

Tre 17-åringer som skulle ta over verden

-Så hvordan startet det hele?

-Det begynte med at meg og to gode venner hadde et sterkt ønske om å skape noe eget, noe som kunne utgjøre en positiv forskjell for andre. Det var mye brainstorming og forskjellige ideer på bordet i startfasen. Man kan si det var tre 17-åringer som trodde de kunne ta over verden, sier Buen med et glimt i øyet. 

Etter hvert kom ideen om en elektronisk hjelpeplattform inn mot utdanningssektoren, som til slutt skulle ende opp som GCAS. 

Det var nemlig et velkjent problem blant VGS-elever at undervisningen i matematikkprogrammet Geogebra var alt for dårlig. Mange lektorer holdt tilbake undervisningen i faget på grunn av mangel på teknologisk kompetanse. Problemet var ofte verre desto eldre læreren var. 

-Dårlig undervisning førte videre til at elevmassen hadde store problemer med å utnytte programmet. Dette gjorde at det oppsto en stor misnøye med Geogebra. På samme tidspunkt ble det et krav om at eksamen på VGs skulle inneholde minst 40 prosent oppgaver som krevde Geogebra for å løses.  

Det avgjørende øyeblikket

-Vi var heldigvis en annen situasjon. På skolen vår hadde vi en ekstremt dyktig lektor som også var en av landets dyktigste innen Geogebra. Vi alle hadde et 50 siders kompendium som han hadde laget med all relevant informasjon om Geogebra.

Tanken om å strukturere dette bedre og gi ut en bok, var noe han hadde vurdert over lengre tid, da han selv mente at norske lærere er altfor dårlig i dataprogrammet de selv skal lære vekk. Utfordringen hans var; Geogebra oppdaterer seg hele tiden, og dermed ville det ta kort tid før boken var utdatert.

Det var da de forstod det. De måtte få med læreren på laget.

-Hvordan var det å få med en lærer til å starte en bedrift med tre av sine elever?

Det var på mange måter vårt make it or break it-øyeblikk for denne forretningsidéen. En dag spurte om vi kunne få 15 minutter til å legge frem noe utenom skolen. Det verste svaret man kan få er nei, forteller han engasjert.

En lærerik reise

-Hvordan er det å starte egen bedrift i så ung alder?

Buen tar seg en tenkepause. 

-Generelt er det ofte mye usikkerhet i et ungt selskap. Dette fører til mange rare beslutninger og prosesser. Det har hele tiden vært avgjørende for oss med en prøve-og-feile-mentalitet. Som 18-åring tror man gjerne at man er eldre enn det man er, og det har vi fått erfare. Det har vært en ekstremt bratt læringskurve og vi har stort sett lest oss til alt.

-Man er gjerne litt ekstra naiv når man er så ung, tenker ofte at ting er så enkelt og at det er en kjapp prosess å fikse noe. Er det noe jeg har lært er det at: ingenting kommer gratis, ingenting er enkelt og ting tar tid.

-Hvordan har bedriften utviklet seg gjennom årene?

-Ingen av oss hadde noen erfaring med det å drive et selskap, og ting har gjerne tatt lengre tid enn det hadde trengt med noen som hadde mer erfaring. For vår del har det alltid handlet om å lære mest mulig, men samtidig sørge for prosessene blir enklere og raskere ved neste utførelse. Vi har slik opparbeidet gode rutiner, og samtidig automatisert en del prosesser som tidligere var tidstyver.

-På denne måten har vi nå hatt mulighet til å skifte fokus fra stabilisering av produkt til videreutvikling. Et eksempel på dette er at vi nå er i gang med en stor endring i produktet for å møte de nye læreplanmålene til Utdanningsdirektoratet i 2020.

Et hav av utfordringer og et irriterende virus

-Hva har vært den største utfordringen, og hvilken lærdom har du trukket ut av denne?

-Her kan jeg helt klart trekke frem mange hendelser; mangel på erfaring, det å ikke ha en IT-kyndig i teamet, eller det at teamet ble spredt i alle retninger etter VGS. Ikke for å nevne at den viktigste salgsperioden til GCAS alltid sammenfaller med våre egne eksamensperioder.

-Dersom du måtte velge én ting?

Dersom jeg blir nødt til å velge én, er det nok uten tvil Covid-19. Vi bygger store deler av inntekten vår sent på vårsemesteret under eksamen og tentamensperioden. I fjor ble alle disse avlyst. Vi hadde gjort store endringer i programmet med en forventet økning i omsetning på 40%. Dette så vi følgelig lite til. Det vi frykter fremover nå er at dette vil skje igjen.

 -Nå sier ikke jeg at det frister å gå på BI, men...

 -Hva har du dratt mest nytte av fra NHH- utdanningen som leder for Gcas? Og hvordan har der vært å være i startfasen av et selskap som student på NHH?

Det å gå på NHH har helt klart hatt stor verdi. Utdanningen, og da spesielt på Bachelornivå, er veldig variert. Det har gjort at jeg har kunnet trekke med meg små detaljer og tankesett fra forskjellige fagområder inn i mitt eget selskap. Jeg har fått muligheten til å sette teori i praksis. Jeg tror dette har gitt meg en helt annen dybde i utdanningen enn hva jeg hadde hatt uten Gcas. Samtidig har jeg lært utrolig mye annet som ikke direkte blir undervist på skolen som jeg mener utfyller utdanningen igjen.

 -Er det noe du savner fra skolen sin side?

-Det å drifte et selskap ved siden av NHH har fungert veldig bra, men jeg skulle gjerne sett litt mer valgfag mot nettopp det å starte eller drifte en liten bedrift. Jeg vet for eksempel at BI har hatt et valgfag studenter med et registrert selskap kan søke på. Et slags «Internship i egen bedrift».  Dette går som valgfag med 15 studiepoeng. Nå sier ikke jeg at jeg at det frister å gå på BI, men jeg tenker at om NHH mener alvor i sin oppfordring til innovasjon, og utsagnet «NHH – vil noe mer», så må de selv tørre å være litt mer kreativ. Samtidig synes jeg at skolen har tatt store steg de siste fire årene jeg har gått her.  

Fremtidsutsikter og tips til de som vil starte noe eget

-Hva er veien videre for Gcas?

-Visjonen vår er at GCAS skal være Norges fremste informasjonssenter for elektronisk matematikk. Det første folk skal tenke på når de står overfor en matematisk utfordring er GCAS. Vi jobber nå med å utvikle produktet mer fra en manual og et hjelpemiddel til en kunnskapsbase både for elever og lærere.

-Til slutt; hvis du kunne gi ett tips til dine medstudenter som lurer på om de vil starte noe eget under studietiden?

 Når det kommer til råd, sier jeg bare kjør på. Man lærer så utrolig mye av det! Om man har en idé eller tanke man har lyst til å prøve ut, ta i hvert fall en markedsundersøkelse. Tenk så lite bekymringer man har som student i forhold til senere i livet med jobb, samboer og barn. Det er nå når man er ung at man virkelig har lov til å drømme. Som en god venn av meg sier; «prøver du og feiler, så er du bare tilbake på samme nivå som alle de som ikke prøvde».

Les også: 

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram