Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Antirasistisk senter om NHHS' høstball: – Ikke kulturell appropriasjon

Spørsmål om hva som er greit av utkledning er ikke et nytt fenomen.

Fest med tema fra forskjellige kulturer er gøy! Antirasistisk senter svarer på hvor grensa går. Foto: (Lukas Andlauer/Foto NHHS)
16. september 2022
Sist oppdatert: 18. september 2022

I 2017 kom Siv Jensen på fest med Finansdepartementet ikledd indianerkostyme. Dagen derpå fulgte en større offentlig debatt som handlet om hvorvidt dette var greit.

Hvordan vi skal forholde oss til kostymer som skal forestille klær fra andre kulturer er en debatt som har vært i det offentlige ordskifte opptil flere ganger de siste årene.

Dette er invitasjonen til høstballet som ble sendt ut til NHHere. Foto: Skjermdump

«Et helt spesielt og spicy ball»

Lørdag 10. september inviterte Prosjektgruppen (PG), sammen med KPMG, til «et helt spesielt og spicy ball». Det ble servert norsk taco og delt ut sombrerohatter til alle.

I forkant av arrangementet hadde Prosjektgruppen løpende dialog innad og med Kjernestyret om Mexico-temaet, forteller Eira Sofie Tvedten. Tvedten er økonomiansvarlig og nestleder i Prosjektgruppen.

– Vi hadde et bevisst forhold til at vi ikke ville arrangere et ball som virket støtende for noen.

– Ikke hele kulturen

Antirasistisk senter ser ikke på det meksikanske temaet som alvorlig i det hele tatt.

Man skjønner at taco og sombrerohatter ikke er hele kulturen til meksikanere, sier fungerende daglig leder Hatem Ben Mansour. 

Videre trekker han frem Oktoberfest som et eksempel på at det kan være greit med kulturelle uttrykk på fest. Han er også klar på at enkelte kulturelle plagg er innafor å bruke.

Latterliggjøring

Mansour mener grensen for å kle seg ut i plagg hentet fra andre kulturer er i de sammenhenger kostymet brukes i den hensikt om å latterliggjøre.

– Hva er latterliggjøring?

Jeg mener latterliggjøring er hvis man tydelig sparker stereotypier inn i bås. Gjerne hvis man nedverdiger ved kulturen ved å ha på veldig mange kostymer, svarer Mansour.

Han forteller videre at hvis Prosjektgruppen for eksempel også hadde delt ut store falske barter, og spilt på det, så ville Antirasistisk senter vært skeptisk.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram