Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Dette er galt med NHH


1. mai 2018
Sist oppdatert: 1. mai 2018

I kjølvannet av sin Ibsen-tolkning har Sander Eilertsen blitt kritisert for å være for skarp. Jeg er enig med Petter Tegle Skjærvø i at vi må strebe etter en temperert debatt, men ser også hvor Eilertsen kommer fra. Selvbeherskelsen min har flere ganger blitt satt på prøve som immatrikulert. Så la oss ikke forveksle måtehold med bagatellisering. Enkelte medstudenters karrierevei er av utelukkende preventiv interesse for meg. Måtte de aldri ansette noen jeg er glad i.

Innledningsvis skal jeg være ærlig på at jeg så godt som har meldt meg ut av det sosiale på NHH. Jeg er følgelig en av dem som må melde pass når Eilertsen skriver «mange er sikre på hvem jeg snakker om.» Jeg er ikke sikker på hvem han snakker om, og det lever jeg godt med. For å være helt ærlig har jeg aldri hatt det bedre, og det på tross av null tilknytning til NHHS. Sånn sett er jeg en hykler.

Det skjer mye bra på NHH. Pikegym tok grep og arrangerte loddtrekning på opptak. Sosiale opptak slås ned på. Majoriteten av stud.nhh står opp hver morgen med en felles ambisjon om å gjøre studiehverdagen bedre for hverandre. Det første studieåret mitt kom de fine NHHS-opplevelsene på rekke og rad. NHHI Squash holdt et supert opptak i Lehmkuhlhallen. Den åpne klatregruppen anbefales på det sterkeste. På MS (Mediesenteret, hvor K7 Bulletin, Grafisk og Foto holder til, red. anm.) vet de også hva det bør bety å være mennesker sammen. Skolen er full av beundringsverdige individer og grupper.

Men jeg har også ligget våken hele netter i avsky og raseri mot enkelte av mine medstudenters holdninger og handlinger. Noen tror problemet her er graden av inkludering. Tvert imot, dette handler om et fåtall mennesker man ikke kan distansere seg nok fra, og som jeg er glad jeg slipper å omgås mer enn strengt nødvendig. Her kommer noen eksempler:

Vedlegg én: Presentasjonsrunde fra en tidlig NHH-fest. «Presenter deg selv med navn, alder og en morsom historie» ble innledningsvis tolket av etablerte studenter som «navn, alder og min sexhistorie er villere enn din sexhistorie.» De fleste førstekullistene hadde følgelig ikke opplevd noe som kunne kvalifisere som morsomt, med unntak av noen skjelvende gutter som gikk spektakulært på trynet i sine forsøk på å hoppe etter festens selvutnevnte Wirkolaer. Kult. Velkommen til NHH.

Apropos morsomme historier! Jeg hilste på en fremmed i speilsalen en av de første ukene mine på NHH. I den kleine stillheten som følger de obligatoriske «Hei, jeg heter X og kommer fra Y» nikket han i retning en forbipasserende medkullist og utbrøt: «Faen, så homo.» Det er nesten så jeg ikke tror på det selv, men så banalt var det. Vitsen slo ikke an og vi har ikke snakket sammen siden.

Raseri og frustrasjon er nærliggende i møte med NHHs kjipeste. Jeg har tatt meg selv i å knuse et uskyldig grovbrød i knyttneven på kollektivkjøkkenet etter å ha kommet hjem fra trening. Fra badstuen hadde jeg en halvtime tidligere overhørt to medstudenter som trodde de var alene i dusjen utenfor. Locker room talk. Slutshaming og seksualisering av kvinnelige medstudenter, historier om voldstrusler mot BI-studenter, usmakelige vitser på bekostning av etniske minoriteter. Jeg kunne sitert rasistiske høytalerutspill fra bistandsløpet i aksjonsuken, ting hørt på fest, etc., men jeg tror dere tar poenget. Jeg er uenig i at stud.nhh er råttent som helhet, men det ligger epler i bøtten som jeg ikke ville pirket i med en lang pinne. Mange epler. Disse bør isoleres. Få råtne i fred i påvente av en ny vår. Dessverre får mange av dem i stedet bidra til å sette standarden for hvordan NHH-studenter oppfattes utad.

Hver eneste stud.nhh har skyld, meg selv inkludert. Jeg reiste meg ikke i protest da nybakte medstudenter ydmyket seg selv på vors, ei heller klikket jeg på homofoben. Jeg har ikke konfrontert den ene av de to dusjerne som jeg kjenner navn og fjes på. Snarere tvert imot, jeg kokte ned gjengivelsen her grundig, så han skal slippe å bli hengt ut på Jodel. Noen er råtne epler hele tiden. Andre råtner i møte med alkohol, guttastemning eller digital anonymitet. Sannheten er at om du er rasist, homofob, sexist, etc. i fylla eller med gutta, da er du en drittsekk. Det er det høye antallet skampletter i studentmassen som sammen svartmaler NHHS, ikke Sander Eilertsen.

Jeg vil derfor utfordre ledelsen ved NHH på et spørsmål som, på tross av grammatisk oppbygning, nok ikke er av typen «ja/nei», men snarere til refleksjon: Deles det per dags dato ut bachelor- og mastergrader til NHH-studenter som er grunnleggende uegnet til å lede i kraft av sin karakter? Medisinstudiet har mistillit som tiltak for å, i ekstreme tilfeller, kunne luke ut dem som ikke burde bli leger. Mitt inntrykk er at hvem som helst kan fullføre en NHH-grad så lenge snittet holder.

Kanskje er jeg den eneste som har denne typen inntrykk av et fåtall medstudenter. I så fall skal jeg bite i det råtne eplet og innrømme at jeg tok feil. Hvis det derimot er flere som føler at enkelte individer er uskikket til å representere stud.nhh, for ikke å snakke om gå ut i næringslivet som ledere, oppfordrer jeg til historiedeling. Beskrivelser må selvsagt holdes anonyme. Til deg som tror du har ryggraden til en morgendagens leder: Legg vekk din egen anonymitet og stå frem. Til dere virvelløse: #råtneepler

Neste gang du entrer NHH gjennom hovedinngangen skal du tenke gjennom dette: Hvem er det du velger å assosieres med? Og hvem er det de assosieres med i retur? Kanskje er det ikke bare Eilertsen som bør ta seg sammen, eller hva, Skutle? Kanskje vi bør ta oss litt sammen alle sammen. Tørre å ta avstand til dem som trekker oss ned i gjørmen. Stille folk til ansvar for holdningene sine. NHH er et sted der jeg tar eksamen. Hvis du som leser dette derimot ser på det som et hjem bør du vurdere å ta grep.

Noen er nemlig fullstendig galt med NHH.

Vil du også delta i debatten? Send ditt innlegg til red@K7Bulletin.no.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram