Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Green Team stakk av med NHH-pris

Fra venstre: Linda Nøstbakken, statssekretær Rebekka Borsch, Maria Selsås Fjogstad og Øystein Thøgersen. Foto: Helge Skodvin
Fra venstre: Linda Nøstbakken, statssekretær Rebekka Borsch, Maria Selsås Fjogstad og Øystein Thøgersen. Foto: Helge Skodvin
19. september 2019
Sist oppdatert: 19. september 2019

Antallet aktive medlemmer i Green Team har tredoblet seg siden skolestart. Nå håper den prisvinnende interessegruppen å inspirere studenter til å klare å ta mer gjennomtenkte valg.

NHHs pris for sosial innsats blir ikke delt ut hvert år, men kun de årene der skolen ser kandidater som skiller seg helt spesielt ut. I år vant Green Team den gjeve prisen.

– Vi er veldig takknemlige for å få en så flott pris. Vi har ikke fått gjort alt for mye, men vi har mange prosjekter gående. Vi er en ganske fersk og liten gruppe, som har slitt med å profilere seg skikkelig på skolen. Det gjorde at anerkjennelsen ble ekstra stor, da vi nå vet at skolen ser at vi eksisterer, sier leder i NHHS Green Team, Maria Selsås Fjogstad til K7 Bulletin.

Interessegruppen NHHS Green Team ble startet for ikke mer enn ett år siden, av tredjekullist Maria Selsås Fjogstad og nåværende alumni Siri Rygh Jerndah.

Les også: MDG med kraftig vekst på NHH

Skolen betalte bøter istedenfor å ordne kildesortering

Som KKU-medlemmer, så både Fjogstad og Jerndah at potensialet for å bedre avfallshåndteringen var stort. Det var starten på opprettelsen av NHHS Green Team. Målet har vært å gjøre avfallssystemene mer tilrettelagt for resirkulering.

– Vi så at forbedringspotensialet var enormt. Store mengder glass, plast og søppel fløt rundt i kjelleren, og når vi hørte hvor store bøter skolen får hvert år for den dårlige resirkuleringen, måtte bare noe gjøres. Man betalte heller store bøter istedenfor å bedre systemene og løse problemene som var der, sier en sjokkert Fjogstad.

Fikk 10.000 kroner i premiepenger

Som en del av prisen for sosial innsats, mottok også gruppen 10.000 kroner. På spørsmål om prispengene skal gå i potten til en utenlandstur med gruppen, svarer lederen følgende:

– Det skal vi nok klare å unngå. Styret har ikke fått diskutert hva pengene skal gå til ennå, men vi har allerede gått til anskaffelse av nye t-skjorter i organisk bomull, for å få promotert oss ytterligere. Vi tenker også å kjøpe inn større plastposer for å kunne arrangere søppel-aksjoner rundt om på skolen.

Tredobling av medlemmer 

I tillegg til å øke engasjementet intern, har prisen og premiepengene fått medlemstallene til å skyte i været. Fra å før kunne telle 11 aktive medlemmer og omtrent 20 passive medlemmer, er de i skrivende stund hele 38 aktive og fortsatt omtrent 20 passive.

– Aldri har vi hatt flere søkere og interessen har kommet fra alle kull. Prisen har nok bidratt til at vi har blitt sett på som en ordentlig gruppe, og ikke bare en liten gjeng.

Hun forteller at gruppen særlig har fått økt interesse fra utvekslingsstudenter i år.

– Det hadde bare blitt for dumt å nekte noen å ville bidra til å bedre miljøet og det er derfor viktig å ønske alle velkommen hos oss, sier Green Team-lederen.

Les også: Reisebrev: Amazonas i brann 

Også flere studenter fra masterprofilen Energi, naturressurser og miljø er med og bidrar med kunnskap.

Fjogstad håper nå at et nytt bærekraftsvalgfag på bachelornivå blir populært og skaper samme effekt hos forskere som for studenter.

Mener mange skyver ansvaret over på ledelsen

Fjogstad mener miljøengasjementet går i riktig retning på NHH. Green Team-lederen er likevel klar på at hun mener mange skyver ansvaret over på ledelsen, heller enn å se hva de kan gjøre selv. Skal man tro Green Team er det i dag alt for mange studenter som enkelt kunne bidratt til å bedre resirkuleringen på skolen:

– Enkeltpersoner må ta mer ansvar. Mange sier de bryr seg, men mange gjør samtidig ikke nok. Folk gjør eksempelvis helt banale feil med søppelet sitt. Etter skolefester ser det ikke ut utenfor skolen, og stadig ser jeg panteflasker bare bli kastet. Mange må klare bedre enn det.

Møtte motgang i begynnelsen

Fjogstad forteller at hun ikke skjønner hvorfor en liknende gruppe ikke ble startet tidligere

– På en så stor skole med rundt 130 studentorganisasjoner er det helt utrolig at vi ikke har hatt noen organisasjoner for klima før nå.

Hun forteller videre at gruppen har møtt mye motgang siden oppstarten.

– Særlig vaktmesteren var viktig å få med på laget for å bedre resirkuleringen på skolen. Han advarte oss om at det ville være en treg prosess siden vi ble et mellomledd mellom vaktmester og BIR (Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap, Red. Anm.), og at flere hadde forsøkt det samme før oss, sier Fjogstad.

Les også:

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram