Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

MDG med kraftig vekst på NHH

Lan Marie Berg kan juble over knalltall på NHH. Foto: C.F. Wesenberg
Lan Marie Berg kan juble over knalltall på NHH. Foto: C.F. Wesenberg
14. september 2019
Sist oppdatert: 10. november 2019

Det var ikke bare i det offisielle norske kommunestyre- og fylkestingsvalget at det dukket opp store overraskelser i år. I årets skolevalg er MDG like store som Arbeiderpartiet på NHH.

Som vanlig drev NHH sin egen valgmåling parallelt med valget i 2019, og dette gir et godt bilde av NHH-studenters politiske standpunkter. Årets valgmåling hadde i overkant av 307 respondenter, hvorav 297 var fra NHH.

Blåser en grønn vind over NHH

Om en sammenligner årets resultater med resultatene fra NHHs valgmåling for stortingsvalget i 2017 ser en at de fleste partier har prestert i omtrent samme grad, med et stort unntak. Med en oppslutning på 11,8 prosent, og en vekst på 7,2 prosentpoeng, har MDG sin prosentandel nesten tredoblet seg siden valget i 2017. MDG har også gjort et meget sterkt valg i resten av landet, med 6,8 prosent, men på NHH er altså oppslutningen enda høyere.

Partiets fremvekst

Siden forrige kommunevalg er Miljøpartiet de grønne partiet med nest høyest vekst nasjonalt, kun slått av Senterpartiet. I en verden preget av globale klimakriser samt betydelig usikkerhet og diskusjon rundt miljø har MDG klart å fange folkets oppmerksomhet. Denne oppmerksomheten og den følgende veksten har latt MDG få vise seg over hele landet.

Les også: Allsang bidro til innsamling av 200 000 kroner under årets «fylleauksjon»

NHH-valg er noe for seg selv

Som i tidligere år kan en se et tydelig skille mellom NHH og resten av Norge. På NHH ser en nok en gang at de rødgrønne partiene, med unntak av MDG, stiller svakere enn i resten av landet. Høyre gjør som vanlig et brakvalg med en oppslutning på 41.4 prosent, ned fra 41.5 prosent i 2017, en nedgang, men fortsatt er Høyre suverent på topp blant NHHs studenter. 

De fleste andre partiene på NHH hadde også noe nedgang siden 2017, noe som er naturlig når en har et parti som opplever såpass mye vekst. SV var valgets suverene taper etter å ha gått fra 7,2 prosent oppslutning til 4 prosent nå i 2019. Dette er et tap på nesten 50 prosent av stemmene fra 2017. 

Appellerer til Oslo-ungdom

Den grønne valgvinneren taler stadig om å ta vare på fremtiden og appellerer sterkt til de unge. En kan tydelig se at MDG har gjort inntrykk på ungdommen ved å se på valgresultater på Oslo’s videregående skoler. Blant unge er MDG det desidert hurtigst voksende parti, samt nest mest populære parti, kun slått av AP.

Siden kommunevalget i 2015 har MDG passert både Rødt, SV og Høyre i popularitet blant Oslos videregående elever. De har også doblet sin oppslutning Oslo sin ungdom over fire års perioden. 

En stor andel av studentene på NHH er fra Oslo og andre store byer, der MDG typisk stiller sterkt. Gjennom deres kontinuerlige appell mot ungdommen har Miljøpartiet skapt en pålitelig flyt med nye stemmer i deres favør. Det kan tenkes at det er en ny generasjon på vei inn på landets høyskoler og universiteter, med et noe annet politisk syn enn tidligere.

Les også: Rekordmange bedrifter til Karrieredagene

Grønnere tiltak

Interessegrupper som NHH Green team, som jobber for at NHH skal bli mer klima - og miljøvennlig, har opplevd en stor oppgang i medlemstall den siste tiden. I tillegg til målet om en «enda grønnere UKEN» i 2020 har det blitt tydelig at det vandrer en større gruppe klimabevisste studenter i gangene.

Les også:

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram