Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Kahoot-vinneren

Ikke mange næringslivstopper i Norge har opplevd suksess slik Eilert Hanoa. Under Hanoas ledelse har Kahoot forvandlet seg fra en liten quiz-app til en av verdens ledende læringsplattformer.

Eilert Hanoa droppet ut av BI for å starte gründervirksomhet. I dag er han mangemilliardær. Foto: Halvor Grøstad
10. oktober 2023
Sist oppdatert: 10. oktober 2023

Navnet Kahoot er blitt allmenn kjent i USA, mens Hanoa og en rekke av hans medarbeidere er blitt styrtrike i prosessen.

– Kahoot var riktig selskap på riktig tid og riktig sted. Det hadde ikke vært mulig å replikere det.

I forbindelse med Gründerdagen på NHH, forklarer Kahoot-sjefen bakgrunnen for deres enorme suksess til K7 Bulletin. Hanoa, som kontrollerer 8,5 prosent av Kahoot gjennom investeringsselskapet Glitrafjord, er tydelig på at én klar faktor spiller inn.

– Produktet, samt entusiasmen rundt produktet, har skapt suksessen. Det er rett og slett konseptet som er så sterkt at det lar seg gjøre, forklarer Hanoa

Gründer-livsstil

Selv om det utvilsomt er Kahoot-suksessen han er kjent for, har Hanoa en lengre fartid som gründer enn de fleste. Hans første gründervirksomhet ble startet som 15-åring. Rundt ti år senere startet han Guru software, som siden ble kjøpt av Visma for 900 millioner kroner.

– Det er en livsstil. For meg har det vært gøy å drive med så lenge jeg kan huske, sier Hanoa om hans gründerdriv.

Oslo-mannen, som i sin tid droppet ut av BI like før endt siviløkonomutdanning, ble med i Visma en kort periode. Så falt han for en ny fristelse: et lite oppstartselskap utviklet på NTNU.

– Kahoot hadde fått viral suksess i USA blant lærere. Bruken økte uke for uke, noe som var helt unikt. Konseptet, produktet, navnet og hele sfæren rundt det var så sterkt. Det var helt spesielt, og det måtte jeg være med på, forklarer Hanoa.

Som første eksterne aksjonær ble Hanoa en del av Kahoot-familien i 2014, og fikk være med på en eventyrlig oppgang. Hans opprinnelige investering på 12,5 millioner kroner er i dag verdt over 400 millioner kroner. 

Etter at Kahoot gikk på børs i 2019, har interessen eksplodert og Kahoot ble en folkeaksje. Mange nordmenn fikk være med på den eventyrlige oppgangen frem til starten av 2021, og like mange ble med hele veien tilbake til start de neste to årene.

Kahoot-sjefen har ved flere anledninger økt beholdningen sin, og hans aksjer har i dag en verdi på 1,4 milliarder kroner. Da kursen var på sitt høyeste i januar 2021, var beholdningen verdt i overkant av fem milliarder kroner.

Mennesker sentralt

Alle som har startet opp sitt eget selskap, vet at det er en lang rekke faktorer som skal klaffe for at selskapet skal lykkes. Produkt og ide er helt sentralt, men Hanoa påpeker viktigheten av menneskene bak det hele.

– Det aller viktigste er å ha en drivkraft og energi som manifesterer seg i produktet man leverer, samtidig som det har en verdi for kundene, sier han, og fortsetter:

– Man må finne en balanse mellom å ha stamina og rett fokus. Du må alltid utfordre ditt syn på ting, og ikke bruke for mye tid på å være sta. Man må ha nok ressurser og man må jobbe med folk man liker, stoler på og som har evnen til å løfte deg.

De seneste årene har mange latt seg friste og snust på gründerverden som en måte å skape store summer på kort tid. Men Hanoa er klar på at det er viktig å ikke la seg blende, men hele holde fokuset på det sentrale i virksomheten.

– Den finansielle gevinsten er et resultat av at man har gjort de riktige tingene for selskapet. Blir man for fokusert på finansiell suksess, og glemmer at det er et selskap og en organisasjon som er premisset, så er det mye vanskeligere å lykkes, avslutter Hanoa.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram