Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

NHH-studenter i byrådet: – Veldig hektisk hverdag!

I byrådet i Bergen sitter studentene Oda Røhme Sivertsen og Sondre Hillestad. De unge Høyre-politikerne må balansere en hektisk hverdag i rådhuset med siviløkonomstudiene på NHH.

Sondre Hillestad og Oda Røhme Sivertsen på balkongen i toppetasjen på rådhuset, med et værfylt Bergen i bakgrunnen. Foto: Oskar Bondkall
14. mars 2024
Sist oppdatert: 14. mars 2024

Oda Røhme Sivertsen (H) og Sondre Hillestad (H) er rådgivere i Bergen sitt byråd, ved siden av å være studenter ved NHH. Det er mye som må ofres i hverdagen for at kabalen skal gå opp, men begge to er enige om at de har fått en veldig spennende mulighet.

– Det var litt surrealistisk i begynnelsen, det gikk helt plutselig fra at man leste om byrådsmøtene i Bergens Tidende, til at man satt i møtene selv. Det er også veldig spennende å få være med på den kommunale kaffepraten i pausene, sier Hillestad med et lurt smil.

Sivertsen er rådgiver for byråden for barnevern, sosiale tjenester og mangfold, og Hillestad er rådgiver for byråden for finans. 

– Vår rolle er å gi byrådene råd for hvordan de kan følge politikken til partiet, koordinere presse og kommunikasjon, arbeide med diverse politiske saker, og å booke diverse møter for byrådene, forteller Sivertsen. 

– Vi skal rett og slett sørge for at byrådene skal ha mest mulig tid til å gjøre det de er valgt for å gjøre, som er å ta beslutninger, legger Hillestad til.

Sondre Hillestad (H). Foto: Oskar Bondkall

Hårfin balanse mellom jobb og studier

Som rådgiver i byrådet blir det mange lange dager fylt med diverse møter i løpet av uka, som gjør at det ikke er mye tid til overs for å jobbe med studier. Rådgiverne er på veldig forskjellige stadier i studieløpene sine, men begge erkjenner at jobben som politiker påvirker hvor fort de kommer seg gjennom studiene.

– Jeg har bare gått på NHH i halvannet år, og har bare ett fag dette semesteret. Med den progresjonen kommer jeg jo aldri til å bli ferdig med studiene parallelt med å ha jobben min i byrådet, så på et tidspunkt må jeg jo komme tilbake for å fokusere på studiene, enten om det blir frivillig eller om byrådet må gå av, forteller Hillestad.

– Jeg meldte meg faktisk opp i fem fag dette semesteret, men jeg kommer nok til å ende opp med bare tre, jeg var nok litt overambisiøs i januar, forteller en lattermild Sivertsen. Det er jo mange ettermiddager hvor jeg gjerne ville gjort noe sosialt fremfor jobb eller studier, men man må jo prioritere når man har visse plikter. Jeg er på mitt tredje semester på masteren, men det blir nok fort seks semestre totalt. Dermed er det stor fare for at jeg blir en syvendekullist, legger Sivertsen til.

For å holde litt kontakt med medstudentene sine på NHH, prøver begge å engasjere seg i NHHS. Oda var aktiv i studentforeningen i sine første år på NHH, og var blant annet markedssjef i Bergen Challenge. Begge to er i dag med i K7 Minutter. 

Erfaringer i politikken

– Hva fikk dere til å bli engasjert i politikk?

– Jeg var alltid en kverulant i klasserommet, og ble derfor oppfordret av de rundt meg til å begynne å delta i ungdomspolitikken. Jeg hørte også på flere foredrag om liberalisme og konservatisme, og kjente jeg var enig i mye av det jeg hørte. Man kan også få en voldsom progresjon om man faktisk legger inn litt innsats, og man får muligheten til å møte mange kloke folk, som er villige til å både diskutere og utfordre egne synspunkter, svarer Sivertsen.

– Jeg hadde en farfar som var på helt andre siden av det politiske spekteret i forhold til meg, som jeg diskuterte mye politikk med. Han betydde mye for meg, men ellers er det ingen enkelthendelser eller personer som fikk meg til å engasjere meg for politikk. Jeg har alltid vært interessert i hvordan samfunnet styres og geopolitikk, så på lik linje med hvordan noen interesserer seg for sport eller film, er jeg rett og slett interessert i politikk, sier Hillestad.

Når spørsmålet om favorittminne i politikken, har begge to minner som de deler, som tilfeldigvis er akkurat de samme. Hillestad er fylkesleder i Vestland Unge Høyre, og nevner seieren til Unge Høyre i skolevalget 2023 som et høydepunkt i karrieren som ungdomspolitiker. Sivertsen spilte en stor rolle i retorikken og kommunikasjonen til Unge Høyre under skolevalget, og synes også det var svært gøy med seier. I tillegg nevner begge to deres første dag som rådgivere i Byrådet som et annet favorittminne.

Oda Røhme Sivertsen (H). Foto: Oskar Bondkall

Diktator for en dag

Vi er svært heldige som bor i et fullverdig demokrati i Norge, men innerst inne har vel alle politikere en sak de ville fått gjennom, om de hadde fått muligheten til å være diktator av Norge for en dag.

– Hvis dere hadde fått muligheten til å være diktator i en dag og fått gjennom én sak, hva ville dere valgt? 

– Jeg har faktisk tenkt en del på det spørsmålet, sier Hillestad kjapt. Jeg har ikke en spesifikk sak jeg brenner særlig sterkt for, men jeg tror jeg ville meldt Norge inn i EU. Som nevnt er ikke dette en hjertesak for meg, men jeg ser ingen lys fremtid for EU-debatten i Norge. Eller legalisert hasj.

– Jeg ville innført Høyre sitt forslag til en rusreform. Fremgangen på det feltet har gått alt for tregt de siste årene, og situasjonen vi har i Norge i dag er nærmest uutholdelig, svarer Sivertsen.

Videre karriere i politikk?

– Er planen å fortsette i politikken etter dere er ferdige på NHH?

– Planen min var egentlig ikke å jobbe med politikk i utgangspunktet, men det har ballet litt på seg. Jeg var rådgiver for Ola Svenneby (leder i Unge Høyre) frem til i sommer, og jeg sa at det skulle være det siste jeg gjorde innenfor politikk, men her sitter jeg jo, sier Sivertsen og ler.

– Jeg tenker at mange ungdomspolitikere sikter på å få prøvd seg på å jobbe heltid innenfor politikk, så vi er veldig privilegerte som har fått muligheten til å gjøre det vi gjør i dag. Til syvende sist er det partiet og velgerne som bestemmer om du skal kunne fortsette i jobben, uansett hvor mye man satser. Man bør takke ja til alle muligheter man får, samtidig som man ikke tar noe som helst for gitt. Jeg setter veldig stor pris på tilliten og mulighetene jeg har fått, men ser for meg at jeg også kommer til å prøve meg på noe annet enn politikk i fremtiden, forteller Hillestad.

– Så lenge jobben er gøy og givende, og jeg får tillit fra velgerne og partiet, tror jeg at jeg vil fortsette, avslutter Sivertsen.

Relaterte innlegg

Kahoot-vinneren

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram