Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Kjære tredjekull, jeg forstår at dere er frustrerte

Som arrangør av bachelormiddagen har jeg et behov for å svare på kritikken og forklare hvorfor det ble sånn som det ble i år. Dette leserinnlegget er et forsøk på nettopp det. Jeg gjør det først nå da jeg har brukt tiden på å se etter alternative løsninger.

Foto: Foto NHHS
2. mai 2024
Sist oppdatert: 3. mai 2024

Først og fremst vil jeg tydeliggjøre en ting: jeg er veldig lei meg for at ikke alle som ønsket å delta på bachelormiddagen får muligheten til det. Jeg forstår utrolig godt at det føles både kjipt, ensomt og urettferdig at ikke alle har fått billett. Jeg har også forståelse for at det fremstår som ekskluderende.

Så hvorfor ble det sånn? Vel, det er det hovedsakelig en grunn til. Etterspørselen og interessen har vært mye større i år enn tidligere år. Da jeg planla bachelormiddagen 2024 så jeg naturligvis på hvordan dette har blitt gjort før. I 2023 var antallet billetter det samme som i år og den siste billetten til middagen ble solgt samme dag som middagen ble gjennomført. Til informasjon lå billettene da ute i over 2 uker.

Det var naturlig å anta at interessen ville være relativt lik og at det derfor ville være uproblematisk å benytte seg av samme lokale, med den samme kapasiteten. Denne antakelsen ble styrket av en poll i facebookgruppen «Vi som begynner på NHH høsten 2021». Der spurte jeg om ønsket dato for middagen. Denne pollen fikk totalt 212 svar, hvor 193 ønsket seg 30. mai. Et lokale med kapasitet til 250 gjester virket som mer enn nok.

At billettene skulle bli utsolgt på en time var jeg derfor ikke forberedt på.

Jeg skjønte fort at interessen var større enn antatt, og etter at billettene var utsolgt begynte jeg å lete etter alternative løsninger. Kunne jeg øke kapasiteten på lokalet som var booket? Nei, det var ikke mulig. Kunne jeg kansellere avtalen med lokalet og finne et større lokale med plass til alle? Nei, det var ikke mulig. Var det et alternativ å lage to parallelle bachelormiddager? Nei, det har vi ikke midlene til. Hjelper det om vi bruker aulaen på NHH? Nei, den er ikke tilgjengelig grunnet eksamensavvikling.

Jeg har med andre ord prøvd, jeg har virkelig prøvd å finne en løsning der det er plass til alle. Men jeg fant ikke en god nok løsning. Derfor ble det slik i år at vi ikke har plass til alle.

En del av kritikken jeg har mottatt har gått på at bachelormiddagen er ekskluderende fordi den kun er tilgjengelig for en NHHS-kjerne. Tidligere i dag publiserte Alexandra Wetterhus Wolff et leserinnlegg i K7 Bulletin. Her skriver hun blant annet at hun ville hatt en fordel om hun hadde vært venn med «de riktige menneskene». Dette stemmer ikke. Billettene ble lagt ut like tilgjengelig for alle tredjekullister og det er ikke avholdt noen billetter til spesifikke gjester.

Jeg tar selvkritikk på at jeg kunne vært tydeligere på at det var et begrenset antall plasser da jeg la ut informasjon om billettene. Men igjen, jeg så ikke for meg en så drastisk økning i etterspørsel. Forventningen var at det ikke ville bli en utfordring. Det ble heller ikke gitt beskjed til “de rette menneskene” om at det ville være lurt å kjøpe billetter raskt.

En annen del av kritikken handler om at dette er en offisiell feiring og markering av alle som har bachelor og at det derfor er rart det ikke er plass til alle. Dette stemmer delvis.

Bachelormiddagen startet som et privat initiativ av en ivrig sjel i 2017. Den ble hverken arrangert av, eller fikk økonomisk støtte fra NHHS. Middagen var kun åpen for de få inviterte. Arrangementet er ikke en offisiell seremoni, men et initiativ om at det er hyggelig med en fest for kullet. Den blir derfor ikke arrangert direkte av NHHS, men heller av en frivillig tredjekullist som ville gjøre noe hyggelig for kullet sitt.

På BI er situasjonen en helt annen. Det er mange studenter som går der for å ta en bachelor. På NHH går alle en integrert master, men noen velger å avslutte løpet tidligere og da få en bachelorgrad. Derfor gjør ikke NHH som BI og feirer graduering for bachelorstudenter. Som BISO gjør, arrangerer også NHHS en åpen etterfest der det er plass til alle. Grunnen til at det ikke har blitt informert om dette enda er at jeg har brukt tiden på å se etter alternative løsninger for middagen. Informasjon om etterfesten kommer på Facebook etterhvert.

Med tiden har middagen blitt litt større og får nå underskuddsdekning fra NHHS. I 2023 økte man støtten fra NHHS til middagen som et viktig inkluderingstiltak. Dette gjorde fjorårets Kjernestyret fordi man ønsket lavere billettpris, slik at en students økonomiske situasjon ikke skulle være et hinder for deltakelse. Dette har årets Kjernestyret videreført.

Wolff skriver: «Det er ikke plass til meg på min egen bachelormiddag». Dette synes jeg er skikkelig kjipt og jeg er oppriktig lei meg for at vi har havnet i denne situasjonen. Men jeg gjorde så godt jeg kunne med de forutsetningene og den informasjonen jeg hadde. Så hva blir veien videre når vi ikke finner en løsning for i år? Vel, det blir uansett arrangert bachelormiddag for de som har fått billett. Den avlyses ikke. I tillegg skal jeg som arrangør, i samarbeid med Kjernestyret, sikre at det blir en skikkelig kunnskapsoverføring til arrangørene i 2025. For vi vil selvfølgelig at bachelormiddagen skal bli en feiring for alle.

Les det opprinnelige leserinnlegget her

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram