Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Lucia (21) er klar for internasjonal investeringsbank: – Jeg yter ikke mitt beste når jeg tvinger meg opp for å rekke salplass

Lucia, eller «Santa Lucia» på Jodel, har i løpet av bachelorstudiet på NHH hatt internships hos de største investeringsbankene og Private Equity-selskapene i London.

Lucia i finansdistriktet i London, Canary Wharf sommeren 2021. Foto: Privat
1. januar 2022
Sist oppdatert: 12. mars 2024

Den kommende våren har hun spring internship hos Morgan Stanley, og til sommeren venter den «amerikanske kjempen» Goldman Sachs.

Begynte med en tilfeldighet

21 år gamle Lucia fra Sandvika i Bærum hadde ingen spesiell interesse for verken Investment Banking eller finans da hun begynte på NHH.

– Det var en dag i 1. kull hvor jeg googlet internships i London. Da dukket det opp en annonse for Goldman Sachs som jeg trykket meg inn på. For å lære mer om dette så jeg på videoer på YouTube om Investment Banking hver dag i flere måneder, forteller hun.

Det var på New York-turen til Finansgruppen i NHHS i 2020, hvor de blant annet besøkte Goldman Sachs og New York Stock Exchange at interessen for finansfaget virkelig tok av.

– Jo mer og mer jeg fikk oppleve av den verdenen, jo mer og mer vokste motivasjonen for å jobbe i de store globale selskapene. Spesielt siden jeg så at jeg kunne kombinere karriere med moteinteressen min, ettersom man i utlandet tidlig kan spesialisere seg innen det man vil.

Lucia har siden hatt et summer internship hos Citi og spring internships hos Blackstone og Blackrock i London. Hos Citi jobbet hun som en Consumer & Retail Investement Banker. Arbeidsoppgavene besto blant annet av å verdsette et luksusselskap før en børsnotering og å finne potensielle kandidater for M&A innen skjønnhetssektoren.

En lite spektakulær hverdag

Spektakulære prestasjoner kommer ikke nødvendigvis av en spektakulær hverdag, ifølge Lucia.

Hverdagen er som studenters flest; bestående av lesing og venner. Og morgenfugl er hun ikke.

– Jeg er ikke et A-menneske - heller det motsatte. Jeg leser best på ettermiddagen, kvelden og om natten. Døgnrytmen min er ikke noe å skryte av, og jeg leser ofte til 1-2 om natten.

Mye tid går til skole og skippertak unngås så godt det lar seg gjøre. Evnen til å ikke la seg forstyrre av omgivelsene kommer godt med. Lucia forteller at hun kan lese i timevis uten å en gang reise seg fra stolen.

Hun trekker frem at man har ulike utgangspunkt og ulike behov, og at det derfor er viktig å ikke bli for opphengt i hva alle andre gjør.

­– Jeg innså tidlig at det er viktig å kjøre sitt eget løp. Jeg yter ikke mitt beste når jeg tvinger meg opp for å rekke salplass klokken 7 - tvert imot.

Hennes gode resultater mener hun selv er et produkt av ni timer søvn, mye hjemmekontor og daglig avkoblingstid på Fløien.

Karakterene er viktig

Lucia hadde ingen kontakter i bransjen da hun startet å søke internships i 1. kull. Det ble derfor viktig å briljere med karakterene.

LinkedIn ble også brukt aktivt for å få kontakt med ansatte i aktuelle selskaper. På denne måten fikk hun hjelp til søknadsprosessen, samt dannet nettverk.

– Jeg tror ikke nordmenn skjønner hvor bra LinkedIn er for å få tips. I utlandet er dette svært mye brukt.

– Ta kontakt med meg – jeg hjelper gjerne, legger hun til.

«Inside information» kommer godt med i forberedelsene, og det er forberedelsene som er nøkkelen til å kapre internshipene, mener hun.

Man må imidlertid stålsette seg for mange avslag. Det var på tredje forsøk at Lucia kapret internshipene hos Morgan Stanley og Goldman Sachs. Hun legger ikke skjul på at det til tider har vært tøft.

– Det er så klart kjipt å få avslag, spesielt når man har jobbet hardt. Jeg har felt et par tårer opp igjennom, men har aldri gitt opp og søkt igjen.

– Hva driver deg til å holde ut motgangen og den harde jobbingen?

 – Jeg blir motivert av å alltid skulle yte mitt beste i en gitt situasjon. Jeg må gi alt, og jeg får en indre boost av å klare ting.

Hun påpeker imidlertid at hun til tider kanskje er mer dedikert enn motivert, som betyr at kjedelige fagstoff ikke er noen hindring for gode resultater. Hun får det gjort.

En konkurransepreget arbeidskultur

Lucia drømmer om en jobb hvor hun kan jobbe med consumer-selskaper, og den bærekraftige utviklingen moteindustrien står overfor er noe hun synes er ekstra spennende.

Men det er ikke gitt at veien dit blir lett, kampen om jobbene er hard. Søkermassen består av kandidater fra verdens eliteuniversiteter, som blant annet Oxford og London School of Economics.

Hun har imidlertid aldri følt at hun med en NHH-bakgrunn har kommet til kort i møte med toppstudentene.

– I starten var jeg redd for at jeg stilte dårligere enn studenter fra utenlandske prestisjeuniversiteter. Men underveis i internshipene innså jeg at jeg var like godt rustet for de jobbene som elitestudentene.

– Hvordan er så arbeidskulturen blant interns, siden dette er svært kompetitive mennesker?

– Det blir så klart litt spisse albuer, men spesielt i London, hvor de beste jobber, må man bare legge til side denne tanken «om å være best». Det vil alltid være noe som blir promotert før deg, uansett hvor god man er.

– For å nå gode resultater på lang sikt er det helt essensielt å løfte hverandre opp og spille hverandre gode. Vi jobber ofte i team, og desto viktigere blir det å kunne være en god «teamplayer» og kunne glede seg på andres vegne.

Lucia vil løfte NHH-miljøet frem i så henseende. Hun fikk selv erfare at NHH-studentene ønsker hverandre godt da det stormet på Jodel.

– Folk var utrolig støttende. Ettersom det er et anonymt forum hadde jeg ikke forventet at alle ville være positive. Jeg vil takke hver og en av dere for fine ord.

– Jeg har hatt en fantastisk tid på NHH 

Ellers har tiden på NHH også bydd på faglige utfordringer, det har ikke vært ren plankekjøring. Å tenke og jobbe strukturert trekkes frem som det viktigste hun har lært.

Til våren avsluttes bacheloren på utveksling i Berkeley i California. Hva fremtiden bringer er usikkert, men hun angrer hvert fall ikke på tiden sin i Ytre Sandviken.

– Jeg angrer ikke et sekund på at jeg begynte på NHH – og jeg har hatt en fantastisk tid her. Så lenge man jobber for det, er alle dører åpne for en med NHH-utdannelse.

Navnet på investeringsbanken i overskriften ble fjernet etter ønske fra Lucia 10. november 2022.

Relaterte innlegg

Kahoot-vinneren

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram