Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
– Vi i Høyre må snakke mer om klimapolitikk, sier Høyre-politiker og stortingskandidat Charlotte Spurkeland etter K7 Bulletins seneste politiske meningsmåling ved Handelshøyskolen.
Høyre (H) faller tilbake og Venstre (V) øker oppslutningen blant NHH-studentene. Det viser K7 Bulletins seneste meningsmåling i anledning stortingsvalget som står førstkommende mandag. Nøyaktig 200 NHH-studenter fra alle kull har respondert på spørreundersøkelsen.
Fortsatt er det klart flertall for Høyre på NHH, som 35,7 prosent av respondentene oppgir at de vil stemme ved årets valg. Det er betydelig ned fra en tilsvarende undersøkelse gjennomført av K7 Bulletin i februar i år, hvor oppslutningen endte på 51,6 prosent.
Kraftig Venstre-vekst
Målingens store overraskelse er veksten som Venstre har hatt siden vårens undersøkelse. Partiet har hatt en betydelig vekst i antall stemmer, med en oppslutning på 27,1 prosentpoeng, mot 11,4 prosent i februar.
– Det er veldig gledelig at så mange NHH-studenter vil stemme Venstre, sier Sveinung Rotevatn, første nestleder i Venstre, til K7 Bulletin.
Rotevatn tror kombinasjonen næringspolitikk og klimapolitikk står bak partiets kraftige vekst blant Handelshøyskolens studenter:
– Bedriftene må kunne gå med overskudd. Det må lønne seg å investere grønt. Vår klimapolitikk handler om nettopp det. Hvis jeg skal gjette tror jeg at den kombinasjonen gjør at NHH-studenter stemmer Venstre.
Slik fordelte stemmene seg:
Også Miljøpartiet De Grønne (MDG) gjør det bra blant NHH-studentene, og ender på tredjeplass av partiene med flest stemmer. MDG teller 10,1 prosent av stemmene, opp fra 6,6 prosent i februar. Arbeiderpartiet (Ap) og Sosialistisk Venstreparti (SV) kommer tett bak med henholdsvis 9,5 og syv prosent.
Økt klimafokus blant unge
Svein Tuastad er førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger med norsk politikk som hovedfag. I likhet med Rotevatn tror han økt klimafokus kan ha bidratt til Venstre-boomen.
– Særlig i de store byene har Venstre opplevd en større boom etter at FN-rapporten kom. Jeg tror det er en kombinasjon av allmenn regjeringsslitasje og miljøsaken.
Tuastad påpeker at Høyre har tapt oppslutning i oljefylkene Vestland og Rogaland som følge av det mye omstridte forslaget om en ny oljeskatt, men tror ikke dette er årsaken bak resultatene ved Oslo-dominerte NHH.
– I Oslo er det en annen type velgere. Der går Venstre frem, samtidig som at Høyre ikke går veldig tilbake. Blant unge er det en større vekt på miljø, som jeg tror at spiller inn. MDG sitt utslag på målingen er et eksempel på det.
Også ellers i Norge klatrer Venstre på meningsmålingene. Etter forrige ukes skolevalg kunne partiet telle 10,7 prosent av stemmene, opp fra 7,5 prosent i 2017.
– Vi ser jo en generell positiv trend rundt venstre nå. Her i Hordaland har vi gjort veldig gode målinger de siste ukene. Vi ligger an til å få minst et stortingsmandat, og jeg tror vi ser at mange unge nå vil stemme venstre, sier Rotevatn.
Fortsatt en «blå bastion»
Til tross for nedgang er Høyre-politiker og stortingskandidat i Hordaland, Charlotte Spurkeland, fornøyd med høstens måling.
– Det er alltid kjedelig å gå ned på en måling, men 36 prosent er fortsatt solid oppslutning. Ikke minst er det fortsatt klart borgerlig flertall, sier Spurkeland.
Hun anerkjenner at klimasaken kan ha styrket Venstres oppslutning, og tror Høyre kan ha rom for forbedring:
– Vi i Høyre må snakke mer om vår klimapolitikk. Samtidig er det bare 200 av rundt 3600 studenter som har svart, så jeg har fortsatt troen på at NHH er en blå bastion.
At NHH fortsatt er et senter for blå velgere er Tuastad enig i:
– Ser man overordnet på målingens resultater, uttrykker NHH-studentene fortsatt liberalistiske verdier retning høyre. Venstre fanger opp de høyreliberale i større grad enn Høyre, og det er interessant at det er så store utslag, sier førsteamanuensisen.
Har du lest disse sakene?