Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Kommentar: Jeg gjør et klimavalg, derfor stemmer jeg X


Grønnvasking: "Høyre lekker til Venstre, Ap lekker til SV. Det er denne frykten for flukten langs grå-grønn akse, spesielt blant unge velgere, som mobiliserer disse tåkeleggingsaksjonene", skriver Bulle-journalist Andreas Vindenes.
9. september 2021
Sist oppdatert: 21. mars 2022

Er velgerne så lette å villede? Du har kanskje sett dem. Innlegg forfattet av kandidater fra nær sagt alle parti som nå plutselig har et enormt behov for å fortelle oss hvor mye de bryr seg om klima. Hvorfor denne trangen? Min hypotese er at frykten griper dem.

Jeg må innrømme at jeg er en sånn som Tina Bru irriterer seg over. En klimavelger. En av dem som mener omstillingen bør skje fortere. Derfor irriterer jeg meg grønn over disse keiserens nye, grønne klær som alle nå trekker i. Valgflesket har blitt grønt, omtrent uansett hvordan partiene faktisk opptrer når de har makten.

For all del, i Norge er vi heldigvis relativt enige om at klima er viktig. Men det er vesentlige forskjeller blant dem som tar dette litt easy og de som mener det virkelig brenner på dass. Så hvorfor ikke være litt ærligere på hvilke prioriteringer man faktisk har?

Grønnvasking: Andreas Vindenes kritiserer norske partier for å etterape en grønn profil. Foto: Flickr-kontoen elkhiki

Frykten for velgerflukten, spesielt blant unge, tyder på å være stor. Facebook-feeden min har i det siste nærmest eksplodert med innlegg fra kandidater som mener at å stemme på dem er et godt klimavalg, partier som holder til på den ytterste fossilkant inkludert. Gjerne fra ungdomskandidatene. Alle er klimavennlige. Det har de vært hele tiden, til tross for at dette har vært ganske fraværende i deres profilering sånn helt fram til akkurat siste uken.

Les også: Politisk meningsmåling på NHH: Høyre med rekord-oppslutning, mens MDG raser

Styringspartiene Høyre og Ap har naturlige nok lenge hatt et nært forhold til norsk olje- og gass-industri – og det har de fortsatt. Jonas mener vi skal «utvikle, ikke avvikle,» hva nå enn han og kommunikasjonsrådgiveren som kom opp med den språklige finurligheten der mener med det. Tina Bru har nettopp sagt at norsk oljesektor ikke skal avvikles på overskuelig fremtid. Det blir «for dumt» og hun blir matt av prat om avvikling. NHH emeritus, publikumsfavoritt (og Høyre-nestor) Victor Norman er mildt sagt ikke enig. Det er kanskje ikke så dumt, verken for klima eller for business, om man lener seg inn i endringen.

Bevegelsen ser vi på målingene. Høyre lekker til Venstre, Ap lekker til SV. Det er denne frykten for flukten langs grå-grønn akse, spesielt blant unge velgere, som mobiliserer disse tåkeleggingsaksjonene. Partiene er nok rett og slett redde for å miste en generasjon velgere. Det kan jeg faktisk forstå.

Men jeg er lei tåkeleggingen. Vi har et vindu som må utnyttes dersom vi skal gjøre vår bit for å holde på togradersmålet. De neste to-tre valgene vil bli helt avgjørende. Uansett hvilken side som vinner, er det viktig at de grønne heller enn de grå partiene har så mye innflytelse over politikkutformingen som mulig. La det bli en ekstra motivasjon dersom du ønsker å gjøre en forskjell for klima dette valget. Naturvernforbundets partiguide kan være en god pekepinn.

Ikke la disse plutselige omvendelsene villede. Til det er de for gjennomskuelige.

Har du lest disse sakene?

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram