Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Minst to varsler om seksuell trakassering på NHH i høst


5. februar 2018
Sist oppdatert: 6. februar 2018

Den ene kvinnen følte seg for utrygg til å gå på skolen. Den andre skal ha mottatt uønskede bilder av en manns penis.

Det har kommet inn minst to varsler om seksuell trakassering på Norges Handelshøyskole (NHH). Det bekrefter prorektor for utdanning, Linda Nøstbakken. Begge varslene skal ifølge Nøstbakken ha kommet før metoo-kampanjen, som startet i oktober i fjor.

Den ene varsleren er Caroline Grundekjøn, ansvarlig redaktør i K7 Bulletin. Hun skriver om sin opplevelse på lederplass i avisen 5. februar. Hun forteller at saken hennes omhandlet uønsket atferd fra en mannlig medstudent i november i fjor.

– Det begynte med at jeg fikk en meldingsforespørsel med spørsmål om hvorfor jeg dro så tidlig fra timen, sier Grundekjøn.

Grundekjøn kjente ikke mannen fra før. Han forklarte at han tok kontakt fordi han «likte det han så.» På spørsmål om hvordan han hadde funnet navnet hennes, svarte han: «I have my ways,» noe hun opplevde som svært ubehagelig.

– Jeg ble veldig ukomfortabel og egentlig ganske redd, sier hun.

Senere kom han med flere seksuelle kommentarer til Grundekjøn.

K7 Bulletin har vært i kontakt med mannen, som ikke ønsker å uttale seg om saken.

Holdt seg hjemme

Grundekjøn ga beskjed om at meldingene gjorde henne ukomfortabel, og ba medstudenten slutte å sende dem. Det gjorde han ikke.

– Etter det sluttet jeg å gå på skolen, fordi jeg ikke visste hvem studenten var, hvor gammel han var, eller hvilke intensjoner han hadde, forteller hun.

Om lag to uker etter de første meldingene meldte Grundkjøn ifra til studieadministrasjonen, sammen med en venninne. Der fikk de beskjed om at skolen hadde retningslinjer for å håndtere slike saker, men at administrasjonen ikke hadde retningslinjene klart for seg.

– De fortalte meg at jeg var den andre personen den dagen som hadde meldt fra om seksuell trakassering, og at de derfor var i gang med å undersøke hvordan de skulle håndtere slike saker.

Den andre varslersaken handlet om en mann som gjentatte ganger sendte penisbilder til en kvinnelig medstudent. Dette ble venninnene fortalt av administrasjonen.

Kommunikasjonsdirektør Kristin Risvand Moe på NHH forteller at det ikke er meningen at administrasjonen skal dele denne informasjonen.

– Dersom det faktisk har skjedd er det en hendelse som ikke skal skje. Slike saker skal håndteres profesjonelt på alle måter, sier hun.

Får advarsel

Nøstbakken forteller at NHH i slike tilfeller kaller inn den anklagede og gir dem en mulighet til å forklare seg. Det kan ende med en advarsel fra skolen.

– Vi kan gå videre med ulike virkemidler hvis vi må, men jeg kan ikke gå spesifikt inn på hvilke konsekvenser som har blitt gitt. Jeg vil ikke si noe om straff eller konsekvenser for spesifikke saker, sier Nøstbakken.

Nøstbakken forteller at dette har fungert så langt.

– De tilbakemeldingene vi har fått fra varslere, er at vedkommende har tatt anklagene til seg og sluttet med trakasseringen, sier hun.

Grundekjøn bekrefter at mannen ikke lenger sender meldinger. 

Nøstbakken oppfordrer studenter på NHH til å rapportere til ledelsen dersom de opplever trakassering, samt å oppsøke informasjon om tiltak mot trakassering på NHHs hjemmeside.

Avisen kjenner ikke identiteten til kvinnen og mannen i den andre varslersaken. K7 Bulletin har tatt bort skjermdumper av meldinger som tidligere var i saken, da de tok unødvendig oppmerksomhet bort fra saken. 

For å unngå interessekonflikt har Caroline Grundekjøn ikke vært redaktør for denne saken. Den rollen er blitt gitt Eirik Berger.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram