Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

NHH lukker øynene for seksuell trakassering


5. februar 2018
Sist oppdatert: 5. februar 2018

I november i fjor ble jeg utsatt for seksuell trakassering av en medstudent på NHH.

Jeg mottok sjikanerende og truende meldinger av seksuell karakter fra en medstudent jeg aldri hadde møtt før. Gjennom meldingene ga han inntrykk av at han fulgte meg rundt på skolen. Selv om jeg ignorerte meldingene, eller ba ham om å slutte, fortsatte de å komme. Jeg følte meg etterhvert utrygg på skolen, og jeg bestemte meg for å varsle NHH om situasjonen.

Da jeg varslet administrasjonen, ble jeg fortalt at jeg var den andre kvinnelige studenten som meldte fra om en sånn type sak den dagen.

Til Morgenbladet oppgir NHH at de har mottatt null varsler om seksuell trakassering i kjølvannet av #metoo-kampanjen. Denne kampanjen startet en måned før jeg varslet om min sak til studieadministrasjonen.  

Da jeg meldte fra om at jeg ble seksuelt trakassert ble jeg møtt av to forståelsesfulle damer i administrasjonen. Likevel opplevde jeg at situasjonen ble forsøkt bortforklart: «han liker deg, men er håpløs på å flørte», og «ikke gi ham oppmerksomhet, og han vil nok slutte», var blant rådene jeg fikk.

Dette ble nok sagt i beste mening, men den underliggende oppfatningen var klar: denne type handlinger er ikke så alvorlige, kan overses og vil gå over av seg selv. Denne holdningen ønsker jeg å utfordre. Dersom vi ignorerer trakasserende oppførsel godtar vi både den og ukulturen den medfører.

Bulle har de siste ukene vært i kontakt med både skoleledelsen og studentforeningen angående #metoo. Vi har blitt møtt av et rektorat som nølende forteller om hvor mange varsler de har mottatt, i sterk kontrast til både BI og UiB som er åpne om antall varslinger fra både før og etter kampanjen. NHH ville ikke svare på hvilke konsekvenser seksuell trakassering får hvis det oppdages. Det er urovekkende.  

Skoleledelsens innstilling til problematikken er altfor svak. Å gi uttrykk for at det finnes konsekvenser for uakseptabel adferd, uten å kunne vise til konkrete tiltak, er uholdbart. Studenter må kunne forvente tydelighet i spørsmål som angår deres velvære.

Det foreligger utvilsomt et holdningsproblem på NHH, og i stedet for at skolen går hardt ut og slår ned på denne uanstendige oppførselen, virker det som at de foretrekker å glatte over den. Kvinnelige studenter ved NHH har krav på respekt og en trygg studenttilværelse. Mangelen på konkrete tiltak mot seksuell trakassering er en fallitterklæring mot uakseptabel, krenkende og nedverdigende oppførsel mot kvinnelige studenter.

Jeg er langt fra den eneste kvinnen som har blitt utsatt for seksuell trakassering av mannlige medstudenter på NHH. De fleste mannlige studentene på skolen er gode, reale menn med respekt for kvinner. Dessverre gjelder ikke dette alle.  

Jeg har snakket med kvinnelige studenter ved NHH som har fått uønskede «dickpics» fra medstudenter, som har blitt klådd på i Klubben og kvinner som har blitt «slutshamet». Forskjellen på dem og meg, er at jeg meldte fra. 

Gitt de enorme ressursene som finnes både i administrasjonen og studiemiljøet på NHH, burde skolen vår ta sikte på å være bedre enn andre institusjoner på å motvirke seksuell trakassering. Det er en innsats som krever noe av oss alle.

Slik situasjonen er nå, er NHHs rennomé som en ærverdig skole under angrep. Vi må ha et studentmiljø og studieadministrasjon som ikke undergraver det gode ryktet skolen har bygget opp over generasjoner, men som heller sikrer en trygg studiehverdag for kvinnelige studenter. Dit har vi en lang vei å gå.

Det er på høy tid at studieadministrasjonen ved NHH blir mer åpne om at seksuell trakassering er et problem også hos oss. Først ved å erkjenne problemet, kan vi bekjempe det. og at de tar klar avstand fra seksuell trakassering ved å tydeliggjør konsekvensene for slik uanstendig oppførsel. Jeg ønsker å oppfordre til en holdningsendring blant stud.nhh der vi sammen skaper et studentmiljø som er trygt for alle. Slutshaming og andre former for seksuell trakassering hører ikke hjemme på skolen vår!

Les artikkelen her: Minst to varsler om seksuell trakassering på NHH i høst

Les rektoratets svar her: – Rektoratets holdning er klokkeklar: Vi tolererer ikke seksuell trakassering.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram