Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Møt butikksjef ved Rema 1000 Helleveien: Sandra Sivertsen


Kjøpmann Sandra Sivertsen gir oss statistikken som kan bekrefte og avkrefte mytene omkring NHH-studenters matvaner. Foto: Arkiv
5. februar 2021
Sist oppdatert: 14. desember 2021

REMA 1000 Helleveien er for studentene på NHH en naturlig møteplass og arena for pauseaktivitet. Som en av Handelshøyskolens nærmeste naboer har Rema 1000 Helleveien god kjennskap til studentenes liv og rutiner. Men hva synes butikken om oss, og hva selger de egentlig mest av? Og med unntak av utallige kopper kaffe fra Cirkle K – hva får egentlig NHH-studenten i seg i eksamensperioden? Dette lurte vi i K7 Bulletin på, og tok derfor en prat med kjøpmann Sandra Sivertsen.

Korona har påvirket de aller fleste, og dagligvarebransjen er intet unntak. Sandra Sivertsen, kjøpmann ved Rema 1000 Helleveien, forteller at de har merket at det har vært færre studenter på campus.

Hvor stor andel av deres totale kundemasse vil du anslå er studenter?

Kjøpmann: Sandra Sivertsen Foto: Fra arkiv

– Vi anslår at cirka 70 prosent av kundeantallet utgjør studenter, og at cirka 30 prosent av omsetningen er basert på studentene. Dette er fordi studentene handler lite og ofte.

Sivertsen forklarer at hun driver en særegen butikk.

– Det er nok kjekt med en liten pause i løpet av studiehverdagen. Det er veldig kjekt for oss også – vi har en unik butikk som har et enormt høyt kundetrykk per kvadratmeter.

Merkbar nedgang av studenter

For hele 2020 hadde Rema 1000 Helleveien en kundenedgang på 15,8 prosent. Dette utgjør nesten 81 tusen kunder i løpet av et år, og er et større kundefrafall enn det butikken er vant til.

– Det er nok forskjellige grunner til det: skolen er stengt, digital undervisning og folk har valgt å dra hjem til familiene sine. Så heldigvis vet vi hvor dere er, ler Sivertsen.

Større fokus på kosthold i eksamensperioden

Et nytt semester er godt i gang, og vi har lagt bak oss atter en eksamensperiode. Men hva gir NHH-studenten energi og driv til å dunke eksamensett i uke etter uke? Er det grunnlag for å bekrefte noen stereotypier knyttet til frossenpizza og energidrikker?

– Energidrikker kan garantert bekreftes! Det er fascinerende å se på tallene fra 2019 til 2020 over hva som blir solgt, men vi har vært heldige med tanke på at det har blitt utført renovasjonsarbeid på NHH sånn at istedenfor studenter så har det vært mange energitørste håndverkere. Det har på en måte vært «hell i uhell» for oss.

Eksamenstiden blir godt lagt merke til i butikken.

– Plutselig skulle førstekull ha eksamen i matte, og da skulle alle ha batterier på en og samme dag. Det var fascinerende.

Videre forteller kjøpmannen om en populær salatbar blant studenter – spesielt i eksamenstiden – i 2019. I eksamensperioden dette året ble ett tonn salat solgt, mot null i 2020. På grunn av tiltak mot koronaviruset måtte denne stenge i 2020. Det selges mye av det samme i 2020 som i 2019, men salatbaren har blitt erstattet av munnbind og det var i 2020 to pilstyper på topplisten mot én type i 2019. Hun observerer og en trend med mer fokus på kosthold.

Foto: Rema 1000

– Vi opplever at dagens studenter har et helt annet forhold til kosthold enn tidligere studentkull. Rema 1000 Helleveien er en av de butikkene i Rema Vest som selger mest laks og ørret. Det selges mye Fjordland, salater og ferdigmat som kan lages på skolen i eksamensperioden, men vi merker at det selges mer av de sunnere alternativene enn det det har gjort tidligere.

Kos i kohorter

Hva med alkohol da? Jeg vil anta at det er stor nedgang fra 2019 til 2020?

– Jeg vil si det er ganske eksponentielt i forhold til veksten. Vi opplever at det kanskje er mer sånn at man ikke lengre kjøper øl fordi du skal på vorspiel, men du kjøper øl fordi du skal lage god middag hjemme.

Kan man si at alkoholen dekker et annet behov nå?

– Ja, dette svinger litt i forhold til hva som er lov, men jeg opplever jo at de studentene som har vært i Bergen har vært flinke til å kanskje lage seg en god middag i kollektivet eller samles i de kohortene man har lov til å være i og ta seg en øl.

Liker NHH-studentene

Det kan være underholdende å ha så nær tilgang til studentene i kanskje en av Norges mest aktive studentmiljøer. Butikken opplever å være en flue på veggen i dette miljøet.

– Det er veldig fascinerende. Hele samfunnet skal jo ha mat. Vi ser jo veldig mye interessant i løpet av en vanlig hverdag.

Har dere noen morsomme historier knyttet til NHH-studentene?

– Ja, vi synes for eksempel at det er veldig gøy når dere har fadderuke og Reversibel (fest arrangert av førstekull i retur for ulike grupper på skolen, journ.anm.). Det er jo ganske fascinerende hvordan en dagligvarebutikk får ta en så stor del i det som skjer på skolen. Det er jo alltid en veldig livlig lørdag når «alle» kundene står i kostyme inni butikken, og andre ikke skjønner noe som helst. Vi opplever av og til at det dukker opp noen bortkomne studenter på kvelden som trenger litt ekstra omsorg.

Lego: Rema 1000 Helleveien                                     Foto: Fra arkiv

Selv om det til tider kan virke sånn er det ikke bare NHH-studenter som lever i Helleveien. I området finnes det både beboere i kommunale blokker, pensjonister, og barnefamilier. Sivertsen sier at hun har inntrykk av at særlig pensjonistene nyter studentenes selskap.

– Vi opplever at mange gjerne venter med å gå på butikken til studentene har våknet litt til live. Mange eldre går jo gjerne på café for at de skal kunne se på folkelivet, og nå kan de gå på butikken å få litt sosial stimulans. De får ikke nødvendigvis med seg hva som blir snakket om, men det er veldig kjekt å være på jobb når det kommer en strøm av studenter inn med masse energi som lager liv og leven.

Som student selv er dette hyggelig å høre, for det er ikke alltid like lett å vite som student om hvor velkommen en er blant andre kunder.

– Akkurat nå under korona så skyr jo alle alle, men sånn til vanlig lurer mange om sommeren på når studentene kommer tilbake. Også tror jeg noen ganger de blir litt overveldet over at de havner midt i et vorspiel som skal gjennom kassen, men alt i alt så tror jeg de synes at det er veldig kjekt at det skjer noe. Kanskje de får litt sånn tilbakeblikk til da de selv var unge?

Les også:

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram