Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Oljefondsjefen om utdanning: – Er du intelligent og flink på skolen i England, studerer du ikke business

Blant sommerens interns i NBIM har NTNU hele tretten representanter. BI har tre, mens NHH har to. Blant de ansatte i Graduate-programmet finner vi fire fra BI, tre fra NTNU, og én NHH-er. 

Nicolai Tangen ønsker flere søkere fra NHH. Foto: Norges Bank Investment Management
7. mars 2022
Sist oppdatert: 7. august 2022

– Jeg elsker Bulle, bryter Nicolai Tangen ut. 

Sjefen for Oljefondet vet å sjarmere.

Du har ved flere anledninger sagt at du ønsker å ansatte folk som tenker annerledes. Det er allerede mange fra NHH som jobber i NBIM. Du ansatte få nå. Betyr det at det ikke er plass til flere fra NHH?

– Vi har alltid ansatt mange fra NHH. De utgjør en stor andel av de viktige menneskene som jobber her i dag. Vi er akkurat like positive til NHH som vi alltid har vært.

På oversikten over nyansettelser kommer BI bedre ut enn NHH.

– Jeg kan se for meg at din vinkel var “Tangen hater NHH”, men det motsatte er tilfellet.

Han utdyper: 

– Jeg vet jo at dere alltid konkurrerer mot BI i økonomiske leker, og at dere hele tiden fighter, for det har jeg vært med på selv. Men det er ikke noen motsetning mellom NHH og BI. Hvis du skal se noen trend her så er det det at NTNU ligger ganske langt oppe på grunn av de tekniske tingene.

Er det indøk som troner på toppen, eller er det andre retninger innenfor teknologi som dominerer?

Det er ganske mye forskjellig faktisk. 

Han tar en titt på oversikten sin. 

Av de tretten NTNU-studentene er tre fra indøk. Spesialiseringer innenfor teknologi og data går igjen hos resten.

Oversikt over NBIMs interns sommeren 2022.
Oversikt over NBIMs graduates 2022.

Tangen peker på flere årsaker til at NHH ikke er bedre representert, og særlig på at behovet i Oljefondet har endret seg.

– Det er mer fokus på data i Oljefondet enn det det har vært tidligere. Veldig mange av posisjonene i NBIM krever datakjennskap, i tillegg til økonomiforståelse.

 – Er du intelligent og flink på skolen i England, studerer du ikke business

NHH satser jo tyngre på teknologi, men vi kan jo aldri reelt konkurrere mot NTNU på teknologi. Burde NHH satse litt mer på humaniora i sine fagkombinasjoner for å differensiere seg fra NTNU på andre måter, eller synes du denne teknologisatsningen er på sin plass?

Jeg tenker at jo mer du kan om forskjellige ting, desto bedre er det. Jeg mener også at kombinasjoner med enkelte deler av humaniora er veldig nyttige, understreker han.

Han sier selv at han har hatt enorm glede av sin sosialpsykologi.

Kanskje litt mindre av kunsthistorien, men det finnes helt opplagt ting der også som kan hjelpe deg i økonomien altså.

I fjor sommer jobbet mennesker med bachelorgrader innenfor politikk i Oljefondet. Er de like gode forvaltere som de med teknisk kompetanse, eller som studenter fra BI og NHH? Går det fort å lære seg å være forvalter? 

Ja, absolutt. Da jeg jobbet i England var de beste forvalterne stort sett historikere, filosofer, eller teologer.

Det jobbet også én lege i NBIM den samme sommeren. 

Hva er det som gjør de så gode? 

Bare det at de har mye i pæra. Er du intelligent og flink på skolen i England, studerer du ikke business. Da studerer du gresk, latin, engelsk, historie, og den type ting.

Burde man i Norge i større grad forsøkt å få de flinke til å studere tilsvarende, heller enn økonomi og medisin?

Tangen ler.

Jeg tenker at jo bredere kunnskap du har, desto bedre er det generelt sett. 

Tangen stiller seg selv et spørsmål: Hva er grunnen til at dere ønsker forskjellig type kunnskap?

For det første så løser de problemer på en annen måte fordi de benytter seg av flere forskjellige typer verktøykasser. I tillegg er det mange løsninger der en kombinerer elementer fra forskjellige vitenskaper og disipliner. For eksempel bruker jeg masse sosialpsykologi innenfor kapitalforvaltning. Man får også en bedre kontaktflate med resten av organisasjonen og samfunnet, fordi du behersker de forskjellige stammespråkene. Du blir mye mer anvendelig.

Har spist frokost med Thøgersen

Ifølge Tangen har han bidratt i utarbeidelsen av NHHs nye strategi på forespørsel fra Thøgersen. 

 Det kanskje burde legges til rette for bedre samarbeid med Universitetet i Bergen, slik at man kan kan få til såkalte dual degrees. 

Kan du utdype mer om arbeidet med strategien?

Han innleder med å fortelle om bråket som oppstod etter høstens Lehmkuhlforelesning, etter det han selv omtaler som en misforståelse.

Nicolai Tangen og Øystein Thøgersen under Lehmkulforelesningen 2021. Foto: NHH

– Jeg sa jo noe lignende som: “Vi har mye kontakt med studentene”, på engelsk vel og merke, “because you don’t care”. Det jeg mente var “you” som i “dere” altså universitetene, og ikke “you” som i “Thøgersen”. Dessverre tok Dagens Næringsliv den andre vinklingen, og derfor ble det sett på som jeg har motsetninger til Thøgersen. Det har jeg overhodet ikke.

Siden det har Tangen og Thøgersen spist frokost sammen. Han forteller også at han skal til NHH på studentreunion. Selv om han bare gikk på NHH ett år føler han seg litt som en NHH-er.

– I ettertid har vi hatt både frokost og kaffe sammen. Jeg har også fått gi innspill til NHHs strategiarbeid. Vi har et kjempefint forhold.

Oppfordrer NHH-studenter til å ta kontakt på LinkedIn

Er det noe annet enn teknologisk kompetanse dere vektlegger i rekrutteringsprosessen?   

– På akademisk bakgrunn vil man også kunne se at de har veldig mange forskjellige bakgrunner. Det er et mye bredere spekter av bakgrunner blant våre graduates enn det vi har tatt inn før.

Han er også klar på at mangfold og internasjonal erfaring er viktig. Av de 17 på Graduate Program har 35 prosent studert i utlandet på heltid, og 65 prosent studert i utlandet på et tidspunkt. 

Tangen fortsetter:

– Vi er veldig opptatte av mangfold. På interns har vi 42 prosent kvinner, og på Graduates har vi 41 prosent kvinner. Vi ser også på etnisk bakgrunn og den type ting. 

– Vi oppfordrer virkelig alle fra NHH til å søke hos oss. Vi vil gjerne ha flere søknader. 

Hvordan er utviklingen? Er det færre eller flere søkere enn før?

– Vi hadde et veldig høyt antall søkere til sommerprogrammet i år, men mange tror at det er umulig å komme inn på programmet og derfor lar de kanskje være å søke. Men det er virkelig ikke umulig i det hele tatt. Vi håper at folk kan søke.

Har dere en spesifikk strategi for markedsføring for å gjøre dere attraktive for studenter?

– Ja, vi snakker for eksempel med skoleavisen på NHH, smiler han.

I tillegg til å lese Bulle oppfordrer Tangen alle til å ta kontakt med han på LinkedIn.

Når du sier “Ta kontakt på LinkedIn” innebærer det å følge deg på LinkedIn eller å “slide into DMs”?

Tangen ser spørrende på sin presseansvarlig. De blir enige om at de oppfordrer til å connecte med Tangen på plattformen.

Er det en bevisst strategi fra din side å være såpass tilgjengelig, sammenlignet med din forgjenger, både på sosiale medier og i media for å tiltrekke dere flere studenter?  

– Det tror jeg er riktig observert. Vi tenker at åpenhet er en fin sak og at jo mer folk kan om oss desto mer stoler de på oss. Og jo mer de kan om oss desto mer har de lyst til å jobbe her.

 Sørlendingen omtaler NBIM som “Norges kuleste arbeidsplass”.

– Vi er midt i der hvor alt skjer. I tillegg lærer du å tjene penger og på toppen av det gjør du noe bra for Norge. Det finnes jo ikke noe annet sted som har en slik kombinasjon.

Relaterte innlegg

Kahoot-vinneren

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram