Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

– På NHH lærer man å minimere risiko, kanskje til og med i for stor grad

Hallgeir Kvadsheim, best kjent fra TV-suksessen Luksusfellen, var mandag på NHH for å dele sine beste tips i krevende økonomiske tider. Til K7 Bulletin forteller den tidligere NHH-studenten om reisen fra TV-kjendis til nybakt gründer.
Foto: Halvor Grøstad/Foto NHHS
Foto: Halvor Grøstad/Foto NHHS
Kjente trakter: Hallgeir Kvadsheim kom på besøk til NHH mandag. Foto: Halvor Grøstad/Foto NHHS
12. september 2023
Sist oppdatert: 13. september 2023

NHH har vært en viktig del av Hallgeir Kvadsheims reise mot å bli en velrespektert rådgiver og foredragsholder innen personlig økonomi. Etter fire år på NHH har Kvadsheim bygget opp en imponerende karriere, som inkluderer stillinger hos Dine Penger og som TV-vert i «Luksusfellen». Han har også kastet seg ut i gründervirksomhet. På spørsmålet om hvordan hans utdanning fra NHH har påvirket hans karriere, fremhever Kvadsheim spesielt viktigheten av makroøkonomi.

– Inflasjon, renter og valutaendringer er noe som påvirker oss forbrukere hver dag. I alle mine roller, vil jeg si at dette har vært noe av det mest nyttige jeg har tatt med meg fra skolebenken.

For studenter som arbeider seg gjennom pensum og lurer på hvordan de skal kunne anvende det i den virkelige verden, gir Kvadsheim verdifull innsikt.

Det var etter studiene ved NHH at hans lidenskap for privatøkonomi utviklet seg. Kvadsheim forklarer at han først hadde et intervju med Kapital, før han senere ble involvert som skribent for Dine Penger. Hans engasjement ble drevet av opplevelsen av det skjeve maktforholdet mellom finansinstitusjoner og forbrukere.

– For meg har det vært viktig å være med på å utbalansere det skjeve maktforholdet. Banker og forsikringsselskap forsøker å nudge forbrukerne til å ta valg som kanskje ikke er i deres beste interesse, forklarer Kvadsheim.

Å håndtere risiko: Kvadsheims reise som gründer

Selv med all suksess har Kvadsheim opplevd utfordringer underveis. Han mener at utdanningen ved NHH til tider har gitt ham for mye teori om risikohåndtering, noe som kunne hindret hans evne til å forfølge en karriere som gründer. Likevel har han klart å overvinne slike hindringer, og trives nå i rollen som medgründer for Inkassoregisteret.

– Det å starte min egen bedrift var kamikaze-trening, spesielt for en økonom. På NHH lærer man å minimere risiko, kanskje til og med i for stor grad, påpeker han.

Det er ingen tvil om at startups risikerer konkurs, da det krever hardt arbeid og stor risiko å ta fatt på rollen som gründer.

– Jeg var klar over denne risikoen da jeg startet mitt eget selskap, og jeg visste at sjansene for å mislykkes var betydelige. Likevel hoppet jeg i det og startet Inkassoregisteret sammen med en kollega, forklarer jærbuen.

Kvadsheims erfaringer som gründer gir verdifulle perspektiver til unge talenter som vurderer å ta risiko og forfølge sine egne forretningsideer.

Selv om NHH har gitt Kvadsheim mye nyttig kunnskap, peker han på at pensumet kan gjøre gründerspirene for risikoaverse. Foto: Halvor Grøstad/Foto NHHS

Mer enn en ni til fem-jobb

På spørsmål om hvordan han balanserer familieliv og karriere, innrømmer Kvadsheim at han selv har hatt utfordringer med dette.

– Arbeidstiden som økonom er ikke som en vanlig ni til fem-jobb. Det blir mye reising og sene kvelder.

Kvadsheim understreker likevel at han fremdeles er lykkelig gift, så en suksessfull karriere og et balansert familieliv bør ikke være utenfor rekkevidde for NHH-studentene heller. Han råder likevel studentene til å senke skuldrene og ta seg tid til å finne sin karrierevei.

– Det er lett å føle seg presset av tidsaspektet etter studiene, og mange går derfor glipp av muligheten til å ta seg et friår og finne ut av hva de egentlig vil, forklarer han.

Han påpeker også at NHH-studenter generelt har gode jobbmuligheter etter endt utdanning, noe som gir trygge rammer til å utforske hva man vil før man går ut i arbeidslivet.

«Luksusfellen»-Hallgeirs beste karrieretips

Mange studenter opplever overgangen fra handelshøyskolen til arbeidslivet som skremmende, og det kan være utfordrende å navigere blant de mange karrieremulighetene man har. Kvadsheim råder NHH-studentene til å identifisere sine sterke sider.

– Finn ut av hva du er best på og fokuser på å bli bedre på det du allerede er god på.

I stedet for å spre seg tynt, råder Kvadsheim til å identifisere sine sterke sider og fokusere på dem. Enten det er skriving, analyse eller formidling, er det viktig å utvikle spisskompetanse innenfor det du er best på. På denne måten blir det enklere å finne ut av hvilke muligheter man har og hvordan man kan utnytte sine styrker i karrieren.

Kvadsheim understreker også viktigheten av å forenkle komplekse emner. Gjennom sin karriere har han spesialisert seg i å gjøre økonomiske begreper og råd tilgjengelige for folk flest.

– Å kunne kommunisere kompliserte emner på en forståelig måte er det som har fungert best for meg, legger Kvadsheim til.

Det blir stadig viktigere å kunne gjøre komplisert informasjon tilgjengelig. Kvadsheim legger til at hans erfaring har lært ham at evnen til å forenkle komplekse konsepter er en verdifull ferdighet som kan gi deg et fortrinn på arbeidsmarkedet.

Til slutt skyter Kvadsheim inn at han mener at privatøkonomi bør være en mer fremtredende del av pensum ved NHH. Han mener at en grundigere forståelse av privatøkonomi ville være svært verdifull for fremtidige økonomer og ledere, og at dagens fokus på emnet i studiet er begrenset.

Relaterte innlegg

Kahoot-vinneren

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram