Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Anna Eitrem bød som nyhetsredaktør i Bulle opp til debatt med den beryktede saken Sugde sprit fra pung og slikket krem. Saken omhandlet kritikkverdige forhold om førstekullsuken ved NHH. Det hele skapte skandaleoverskrifter i flere nasjonale medier – deriblant på forsiden av VG.
______________________________________________________________________
Anna Eitrem
Alder: 27 år
Hjemsted: Nøtterøy
CV i NHHS: K7 Bulletin, Bergen Challenge, NHH-Symposiet, NHHS Hispanohablantes, løper BBL og Holmekollstafetten og NHH Aid
Aktuell: Starter på en doktorgrad i bærekraftig virksomhetsstyring ved IRRR (NHH) og Center for Sustainable Business
_______________________________________________________________________
Nå har Eitrem vendt tilbake til NHH som doktorgradsstipendiat.
Den tidligere redaktøren forteller at saken startet med at avisen mottok et kritisk leserinnlegg om fadderuken. Redaksjonen ønsket å bygge en sak rundt leserinnlegget som problematiserte det at ferske studenter ble møtt med en tøff festkultur. Da de arbeidet med artikkelen kom de også over flere studenter med lignende historier gjerne knyttet til fest og alkohol, men som de ikke våget å stå frem med.
– Det ble mye bråk etter pungshot-saken. Mange mente at den satte NHH og studentforeningen i et dårlig lys – og det gjorde den åpenbart. Selv om saken bare handlet om noen grupper i studentforeningen, endte hele NHH opp med å ta konsekvensene for deres handlinger, sier Eitrem.
Hun angrer imidlertid ikke på publiseringen av saken.
– Hadde jeg kunne gått tilbake for å endre noe hadde jeg jobbet enda hardere for å få frem flere og grovere historier om seksuell trakassering. Vi visste alle at det var et problem i noen deler av studentforeningen. Samtidig kunne vi kanskje vært litt mindre tabloide, smiler hun.
– Vi ville jo at saken skulle handle om at ferske studenter opplevde sexpress og drikkepress, ikke at én og annen eldre student tok en pungshot.
Foto: Einar Mar Malmquist
Bulle-redaksjonen ble «kuppet» – startet ny studentavis
Etter publiseringen av pungshot-saken tapte Eitrem valget i studentforeningen om rollen som ansvarlig redaktør i K7 Bulletin. Dette har, i senere tid, blitt omtalt som «Kuppet». I dag blir ansvarlig redaktør i studentavisen valgt internt i redaksjonen.
– Jeg skal ikke legge skjul på at det å tape et valg mot Svæveru’ anno 2014 foran hele skolen var skikkelig kjipt. Men det var et demokratisk valg, og vi tapte. Natten etter valget hadde vi i redaksjonen et nachspiel, som i begynnelsen lignet mer på gravøl. Det var der vi begynte å snakke om at vi ville lage en uavhengig avis for unge i Bergen. Så da gjorde vi det.
Den nye studentavisen fikk navnet Stoff, og det ble også rekruttert journalister fra steder utenfor NHH.
Les også: Egyptiske ECRF mottar Rafto-prisen 2020
Eitrem forteller at hun ikke er bitter over valgresultatet.
– Å bygge en studentorganisasjon fra bunnen av var utrolig lærerikt. I tillegg ble vi kjent med masse nye folk.
En av de som fikk med seg pungshot-saken var Hans Geelmuyden, tidligere sjefsredaktør i K7 Bulletin. I sammenheng med dette kritiserte han NHH-studenter for å mene at publiseringen av saken ødela omdømmet til NHH snarere enn selve handlingene.
– Var det under din studietid en kultur på NHH der kritikk og debatt ikke ble ønsket velkommen?
– Jeg tror det er mer velkomment nå, og at de fleste er enige i at debatt bare gjør jo bare NHHS bedre. Så kan man alltid diskutere om det hadde vært bedre å varsle internt enn å gå via media, men pungshot-saken førte til viktige endringer i NHHS. Jeg har lagt merke til at mange flere studenter skriver leserinnlegg nå enn tidligere, sier Eitrem.
Foto: Einar Mar Malmquist
NHHS før og nå
– Hvordan vil du beskrive studentmassen på NHH?
– Nå begynner det å være en stund siden jeg var aktiv i studentforeningen på NHH, men jeg har inntrykk av at NHHS fremdeles er Norges mest engasjerte og organiserte studentforening. Jeg er stolt av å være NHHS-alumn.
– Har du merket noen markante forskjeller mellom studentmassen i dag og den som var her da du gikk her sist?
– Jeg har fått et inntrykk av at det har blitt større aksept for å ha ulike meninger internt i studentforeningen. Da jeg var student hadde vi for eksempel en betent debatt over hvorvidt det skulle være greit med politiske partier i studentforeningen, fordi uenighet kunne føre til splittelse. Jeg håper ikke at det hadde vært en debatt i 2020. Ellers tror jeg studentene er blitt mer «woke», og at #metoo har betydd mye for studentmiljøene over hele Norge.
Sprekke NHH-boblen
– Jeg, og en del andre, er nå nye på NHH. Har du noen nyttige råd som du ønsker å dele?
– Dra inn til Bergen sentrum! Da jeg flyttet hit i 2012 fikk jeg beskjed om at jeg måtte bo ute ved NHH, og da holdt jeg meg der hele det første året. Det var en tabbe! Bergen har så mye å tilby av kultur, kafeer, parker og utesteder. Jeg vil også anbefale å finne andre arenaer hvor man blir kjent med studenter utenfor NHH, for eksempel Studentersamfunnet i Bergen. Alle har godt av å komme seg ut av NHH-boblen iblant.
Les også: LEDER: Tid for å stå sammen
– Når det er sagt skjer det utrolig mye bra i NHHS, så jeg vil definitivt anbefale å engasjere seg der. Mange grupper har åpent inntak, og har du engasjert deg i noe er det lettere å komme med flere grupper senere i studietiden hvis man skulle ha lyst til det. Jeg vil trekke frem Stafkom og BBL som noe av det mest fantastiske jeg opplevde i løpet av tiden min på NHH. Og til slutt, sett av tid i til å finne din egen studieteknikk. Det er ikke antall timer på lesesalen som teller.
Har du lest disse sakene?