Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Hvordan skal du best bruke storstipendet? NHH-professor svarer

Montasje: K7 Bulletin. Foto: NHH, Getty Images
Montasje: K7 Bulletin. Foto: NHH, Getty Images
23. september 2020
Sist oppdatert: 23. september 2020

Som student tapte han verdien av to semestres studielån i en aksje. Nå underviser Trond Døskeland i kurset personlig økonomi på NHH. Her er hans tips til dagens studenter.

Trond Døskeland jobber ved Norsk senter for skatteforskning (NoCET) og er professor ved instituttet for foretaksøkonomi. Han er ekspert på områder som atferdsøkonomi, kapitalforvaltning og personlig økonomi. I anledning semesterstart tok K7 Bulletin en prat med Døskeland over Teams, hvor professoren både fortalte om egne erfaringer og ga råd til dagens studenter for håndtering av deres personlige økonomi.

Døskeland er tydelig på at pengene fra storstipendet som Lånekassen utbetaler i august ikke er ment til å brukes opp med en gang. Her handler det om å fordele pengene utover månedene. Utbetalingene for resten av året blir ikke som i august, og derfor er det viktig at man har penger til overs når man har kommet lenger inn i semesteret.

Ingen snarveier 

– Det finnes ingen tyvtriks eller snarveier for å tjene penger. De pengene du får, er de du har. Jeg leser i avisene om studenter som kjøper aksjer og tjener penger, men det skrives ikke om de som taper penger på aksjemarkedet.

 Les også: Når kommer en koronavaksine til NHH?

Han legger også til at forbrukslån er forferdelig dyrt og skal styres unna, uansett hva. Om man først skal låne penger, peker Døskeland på at det er mye bedre å låne andre steder enn å rote med forbrukslån. Et alternativ kan være å øke lånet på bolig, om dette er noe man har. Da kan det være lurt å gå til venner eller familie som ikke tar høy rente. Professoren mener likevel først og fremst at man egentlig bør redusere forbruket, om forbrukslån er noe man trenger.

–  Som student er du rikere enn du tror

– Studenter er rikere enn det de tror, særlig de på NHH. Man holder på å ta en utdanning som mest sannsynlig vil gi en god lønn og en sikker jobb etter studiene. 

Den fremtidige lønnen er kalles humankapital. Døskeland sammenlikner det med arv, selv om en ikke har pengene nå er det en forventet inntekt. 

–  Sammenlignet med andre blir det å komme ut i jobb med studielån kanskje ikke så skummelt NHH studentene, betrygger Døskeland.

Les også: NHH-studenten Fabian gjør det lettere å unngå leie-smellen

Professoren er tydelig på at humankapitalen er viktig og må tas vare på. Han mener at noe av det verste som kan skje en student er at personen blir ufør. Å investere i billige og uføreforsikringer er derfor er et viktig tips for å forsikre humankapitalen. Døskeland viser til Econa som et selskap som kan være nyttig for slike tjenester, og som også tilbyr flere nyttige rabatter som studentmedlem.

–  Din jobb er å studere

Det er vanlig blant studenter å jobbe mye for å tjene inn litt ekstra, men om en jobber for mye kan dette fort gå utover studiene. 

Professor Trond Døskeland presiserer at det er å studere som er studentenes hovedjobb. Foto: NHH

–  Om man jobber så mye at man ikke får studert nok og bygget opp humankapitalen vil det kunne stå i veien for jobbmuligheter og lønn etter studiene, og dermed også bli en kostnad. Den viktigste jobben under studiene er derfor å studere og å gjøre det godt på studiene, for så å kunne gjøre det bra senere, fortsetter professoren.

Døskeland legger også til at sparing med BSU-konto er lurt, men at det mest lønnsomme vil være å vente til man er i en posisjon hvor man betaler skatt først. Dette begrunner han med at man oppnår skattefradrag for de inntektene man har i en slik situasjon.

Egne erfaringer 

Professoren avslutter med et kort tilbakeblikk på hans egen pengebruk som student:

– Noe jeg gjorde som student var å investere i aksjer. I en aksje tapte jeg summen av studielånsutbetalingene for to semestre. Jeg gamblet alt for mye. Til tross for at jeg tjente det tilbake senere, var det ikke på noen måte lurt. Jeg anbefalte vennene mine å kjøpe den samme aksjen, og de tapte også. Det har lært meg å være forsiktig med å anbefale nærstående personer til å kjøpe. 

Selv om vanen ikke er noe han anbefaler, påstår Døskeland at læringen han fikk gjennom investeringen både gjorde fagene mer morsomme, samt ga ham praktisk erfaring som viste seg nyttig til jobbintervjuer senere. 

–  Om du har råd til å tape pengene du investerer, kan aksjeinvesteringer også gi en læring til senere.

Her er en liste over Døskelands hovedtips oppsummert:

  1. Fordel pengene utover året
  2. Ikke la deg lure av «enkle» måter å tjene penger på
  3. Styr unna forbrukslån
  4. Humankapitalen er din fremtidige lønn – ta vare på den!
  5. Ikke la jobben gå utover studiene
  6. Vent med BSU til du betaler skatt

Har du lest?

 

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram