Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Egyptiske ECRF mottar Rafto-prisen 2020

ECRF mottar Raftoprisen 2020. Her fra statskuppet i Egypt i 2013. Foto: ECRF
ECRF mottar Raftoprisen 2020. Her fra statskuppet i Egypt i 2013. Foto: ECRF
ECRF mottar Raftoprisen 2020. Her fra statskuppet i Egypt i 2013. Foto: ECRF
24. september 2020
Sist oppdatert: 24. september 2020

Den egyptiske kommisjonen for rettigheter og frihet, ECRF, er vinneren av Rafto-prisen 2020. Det ble klart etter den direktesendte prisutdelingen torsdag formiddag.

Rafto-prisen deles ut årlig av Raftostiftelsen. Prisen gis til personer eller organisasjoner som jobber for demokrati og menneskerettigheter i situasjoner rundt om i verden. Et sentralt poeng for Raftoprisen er at dens mottakere representerer en situasjon som får lite medieoppmekrsomhet. Stiftelsen søker derfor å bruke prisen til å løfte prismottakerne frem i nasjonale og internasjonale medier.

Egyptian Commission for Rights and Freedoms, forkortet til ECRF, mottar prisen i år og ble stiftet i etterdønningene av den arabiske våren og statskuppet i 2013. ECRF har som formål å gi støtte til egyptiske menneskerettighetsforkjempere, uavhengig av partipolitisk tilhørighet. Organisasjonen består av mer enn 50 advokater og rundt 1000 frivillige.

 


Raftostiftelsen:

  • Er en ideell organisasjon som jobber med å fremme menneskerettigheter
  • Thorolf Rafto (1922-86) var en foreleser ved NHH som var spesielt opptatt av menneskerettigheter
  • Stiftet i 1986, like etter Thorolf Raftos død, av venner, kollegaer og studenter som ville hedre hans minne
  • Deler ut Thorolf Raftos minnepris – Raftoprisen – årlig til personer eller organisasjoner som arbeider for å fremme menneskerettighetene

 

Et fyrtårn av håp

Utdelingen til ECRF er begrunnet med at ECRF forsvarer rettighetene til politiske fanger, straffeforfulgte menneskerettighetsaktivister, demonstranter og ofre for tvungne forsvinninger og tortur, til tross for ekstremt

Menneskerettighetsorganisasjonen ECRF. Foto: ECRF

vanskelige arbeidsforhold.

Etter statskuppet i 2013 tok hæren over makten i Egypt, og generalen Abdel Fattah el-Sisi har siden den gang vært landets president. Under hans regime har det forekommet tvungne forsvinninger og massearrestasjoner av demonstranter og mennesker som har uttrykt kritikk mot el-Sisis regime. ECRF har på fem år dokumentert nesten 3000 tilfeller av tvungne forsvinninger.

 

–I dette fryktregimet utgjør ECRFs strålende arbeid et fyrtårn av håp for menneskerettigheter, oppgis det i prisbegrunnelsesdokumentet.

Les også: Tar Rafto tilbake på NHH – vil fylle hull i pensum

Syrisk-libanesisk økonom fjorårets vinner. 

Fjorårets vinner av Rafto-prisen var den syrisk-libanesiske økonomen og aktivisten Rouba Mhaissen (31), for hennes kamp for menneskerettigheter for mennesker som lever som flyktninger.

Blant annet har Mhaissen bidratt til å forbedre flyktningers hverdag gjennom å ivareta verdighet og rett til selvbestemmelse. Hun

Fjorårets vinner, Rouba Mhaissen. Foto: Raftostiftelsen

har også kjempet hardt for å hindre tvangsretur av syriske flyktninger. Hun er også grunnlegger og leder av Sawa Development and Aid, som jobber for å forbedre livssituasjonen til syriske flyktninger i Libanon.

Daglig leder i Raftostiftelsen, Jostein Hole Kobbeltvedt. Foto: Hans Jørgen Brun

Jostein Hole Kobbeltvedt, daglig leder i Raftostiftelsen, sa i et intervju før årets overrekkelse av prisen at prosessen med å velge årets vinner har vært en løpende vurdering som har pågått hele året.

Han forsikrer også at alle som mottar Rafto-prisen følges opp ettertrykkelig av Raftostiftelsen, for å sørge for prisvinnernes trygghet og at arbeidet som gjøres av prisvinneren blir ivaretatt.

 

 

 

Har du lest disse sakene?

 

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram