Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Tett på: Alexander Willén

Foto: NHH
Foto: NHH
16. mars 2020
Sist oppdatert: 16. mars 2020

K7 Bulletin har fått gleden av å sette seg ned med førsteamanuensis Alexander Willén for en lengre prat. Med arbeid knyttet til ulikhet og utdanning har den svenske samfunnsøkonomen på 30 år allerede rukket å utvikle eget fagfelt. Samtidig er han også i gang med å forme NHH-studentene han underviser i Introduksjon til samfunnsøkonomi, Personelløkonomi og Økonometri II.

I 2018 flyttet han, fruen og deres tre år gamle samojedhund fra New York til Bergen og NHH. Selv er han oppvokst i Ystad, som han smilende betegner som Sveriges svar på den franske rivieraen.

Les også: Coronoaviruset rammer NHH-studenter på utveksling – skoler over hele Europa og USA stenger

Hans egen studietid er av en utvilsom internasjonal karakter. 

- Jeg tok først en bachelor i Politics, Philosophy and Economics ved Durham University, før jeg fortsatte med en master i Public Policy Analysis ved Georgetown University i Washington D.C. Jeg syntes det faglige veldig spennende, og i 2018 avla jeg doktorgradsavhandlingen min ved Cornell University.

- Samtidig jobbet jeg frivillig med mikrofinans i både Bolivia og Guatemala, og hadde til og med et internship som analytiker ved EU kommisjonen i Brussel. 

Interessen for økonomifaget utviklet seg tidlig. 

- Den begynte allerede da jeg gikk på videregående. Det var samfunnsøkonomilæreren min som virkelig fikk meg til å åpne øynene for faget.

- Hun klarte på imponerende vis å beskrive hvordan de faglige verktøyene kan anvendes til å svare på alt fra veldig lette til utrolig komplekse samfunnsspørsmål. Økonomi er mer enn bare et fag. Det er et tankesett og en livsstil, samtidig som det er en spesifikk måte å se og analysere verden på. Det tankesettet som brukes innenfor økonomifaget er utrolig verdifullt - ikke bare for å bedre forstå hvorfor vi individer gjør som vi gjør, men også hvorfor samfunnet fungerer som det gjør. Dette er noe av det absolutt viktigste jeg prøver å formidle til studentene mine på NHH. 

Les også: UKEN-arrangementer avlyses – lover å refundere billetter

I forskningsarbeidet til Willén har fokuset vært på både utdanning og ulikhet fra et samfunnsøkonomisk perspektiv.

- Jeg er veldig interessert i den dynamiske utviklingen av ulikhet over tid – ikke eksklusivt fordelingen av inntekt, men også fordelingen av individers muligheter og utgangspunkt. Dette har naturligvis en stor innvirkning på både individet og på samfunnet generelt. Har vi et utdanningssystem, eller samfunn, som gir individer de mulighetene de trenger for å lykkes, eller må vi gjøre noen justeringer i systemet for å øke samfunnsnytten? Ofte finner vi at det er blant de mest utsatte gruppene i samfunnet slike endringer gir størst effekt. 

Samtidig trives Willén godt i Bergen.

- Det beste med Bergen må være de utrolige turmulighetene som finnes så tett på bykjernen. Å kunne gå rett opp på fjellet på under én time er helt fantastisk.

- Været er imidlertid en annen sak, men det går fint likevel. 

Han skryter også av studentene sine. 

- NHH har de absolutt beste studentene i landet! Dette gjør jobben som foreleser i de forskjellige kursene interessant og givende. 

I gangene på NHH har det heller ikke gått upåaktet hen at førsteamanuensisen fra Sverige holder seg i god form.  

- Jeg forsøker å gjøre en form for trening hver dag. I oppveksten var jeg veldig aktiv, og jeg rodde i både England og USA. De siste årene i USA trente vi tre ganger om dagen, seks dager i uken. 

- Du kan vel si at jeg får litt abstinenser dersom jeg skulle måtte gå noen dager foruten fysisk aktivitet. 

Les også: KOMMENTAR: Innfør godkjent/ikke godkjent dette semesteret

______________________________________________________________________________

Fem kjappe: 

Favorittby?

- Washington D.C.

Kult minne i fra studietiden?

- Kom på 4. plass i det amerikanske universitetsmesterskapet i roing.

Øl eller vin?

- Vin. 

Mest spilte låt på Spotify?

- Som svensk må jeg kanskje si ABBA. Selv om det kanskje ikke er helt riktig.

Styrke- eller kondisjonstrening?

- Styrketrening. 

______________________________________________________________________________

Har du lest disse sakene?

 

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram