Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Tett på: Forelesningsorakelet

UREDD: Ole Flåm Svendsen har aldri vært redd for å si det han mener. FOTO: Ivan Chang, Foto NHHS
UREDD: Ole Flåm Svendsen har aldri vært redd for å si det han mener. FOTO: Ivan Chang, Foto NHHS
22. februar 2020
Sist oppdatert: 13. februar 2023

På førstekull har vi lagt merke til ham, alle sammen. Alltid først opp med hånden, briljerende. Bulle har huket tak i Ole Flåm Svendsen for en prat.

Først og fremst: Hvem er Ole Flåm Svendsen?

- Jeg er en 19 år gammel bergenser som går her på Handelshøyskolen. Kommer rett fra videregående, så jeg er jo en av de suverent yngste på skolen. Jeg er en som aldri har vært redd for å ta ordet i noen sammenheng, og jeg er alltid engasjert og på.

Hva fikk deg til å begynne på NHH?

- Helt siden jeg har vært liten har jeg hatt lyst til å begynne her. Jeg var vel rundt 10 år da jeg begynte å snakke om å starte på NHH. Kanskje fordi jeg alltid har hatt høye ambisjoner, og har visst at NHH har vært en bra skole for å komme seg videre. Dessuten har jeg reist forbi her hver gang jeg har skullet til sentrum. Så den har på mange måter blitt et symbol på hva jeg skal oppnå i livet.

Hva er det beste og verste med NHH?

- Det beste med NHH er uten tvil det sosiale miljøet, alt med NHHS: Uken, Symposiet, Bergen Challenge, det ligger så mye der. Også selvfølgelig kjelleren da. Personlig skulle jeg ønske at det var litt mer klasseundervisning, så man kunne blitt litt mer kjent på tvers på trinnet. Også savner jeg jo også en litt mer jevn kjønnsbalanse, det blir veldig fort veldig guttastemning. Det er jo ikke noe galt med det, men av og til kan det bli litt for mye av det gode.

LES OGSÅ: Vil ta over karrieredag-tronen på Vestlandet: – Jeg sprakk NHH-boblen med én gang

Det er jo ikke bare på skolen du briljerer, men du er også politisk engasjert, vil du fortell litt om det?

- Jeg er engasjert i AUF, det er veldig gøy, men kan også være litt slitsomt til tider. Da spesielt under valgkampen når man må stå opp klokken fem for å reise med buss i halvannen time for å dele ut kaffe langt ute i distriktet. Så er det halvannen time tilbake for å rekke forelesning igjen. Men det er også veldig givende når du får se noe du var med å kjempe for først komme gjennom i lokalpolitikken, for så å bli vedtatt nasjonalt. Da får man en følelse av oppnåelse.

Hva er din største politiske kampsak?

- Nå høres jeg sikkert veldig ut som en NHHer, men uten tvil er det viktigste for meg en god, stabil og trygg økonomisk styring.

Er statsministerposten målet?

- Absolutt, hvis jeg skulle satset alt på politikken. Nå har jeg jo først og fremst fire år til her på NHH, så jeg er litt usikker. Men hvis jeg satser på noe satser jeg hele veien, og setter høye mål. Jeg satser aldri halvveis. Så hvis jeg går inn for politikken vil det bli min ytterste ambisjon. Selvfølgelig ville jeg vært fornøyd med en ministerpost også, men man skal jo satse for toppen.

HØYE AMBISJONER. Ole utelukker ikke en eventuell statsministerpost en gang i fremtiden. FOTO: Ivan Chang, Foto NHHS.

Uten tvil er du blitt et fenomen i forelesningene på 1. kull, der du alltid er like raskt opp med hånda, og aldri et feil svar. Hva er hemmeligheten bak en slik rå viljestyrke og umenneskelig presisjon?

- Det handler jo bare om å forstå at det ikke gjør noe å svare feil. Selv om jeg ikke har svart direkte feil noen gang har jeg jo misforstått hva foreleser har spurt om til tider, og gitt et litt upresist svar. Men med en gang du innser at det ikke er noe skadelig å si noe helt galt, er det faktisk bare å rekke opp hånden. Også liker jeg å snakke, og har alltid gjort det. Har enda ikke hatt en eneste lærer som ikke har sagt: «Kan noen andre enn Ole svare nå?».

Kan du alltid pensum før forelesning, eller kommer det naturlig i øyeblikket?

- Har jo som regel lest litt på forhånd, men så handler det også om at jeg klarer å ha en grei forståelse for faget som gjør at jeg klarer å svare på spørsmål og ta det logisk. Men jeg skal ikke lyve, jeg har jo bladd igjennom pensum i fagene på forhånd som oftest.

LES OGSÅ: Kjernestyret frykter økt narkotikabruk i Kjelleren – nye rutiner og sikkerhetstiltak

Er det frustrerende når du har oppe hånda på et spørsmål, men foreleseren prøver likevel å finne noen andre til å svare?

- Nei overhodet ikke. Det er name of the game. Han må gjøre det, eller så blir det bare jeg som tar ordet. Det er viktig å pushe andre til å snakke, det er et stort læringsutbytte å formulere noe på sparket. Og selv om det ikke er en del av karakteren, slik som det var på videregående, er det fortsatt en nyttig måte å lære seg ting på. Ikke minst kan egenskaper knyttet til å snakke foran andre og være spontan også fort bli viktig i næringslivet.

Hva annet opptar tiden din annet enn politikk og skole?

- Da blir det vel mistenkelig mye strømmetjenester, også leser jeg en del bøker. Siste jeg leste var vel Ringenes Herre.

Og hvor mange ganger har du lest dem?

- Mange.

_________________________________________________________________________________________

FEM KJAPPE

Midtskill eller sleik?

- Midtskill

Ringnes eller Hansa?

- Hansa, selvfølgelig

52 ganger 18?

- 936

Arbeiderpartiets oppslutning ved neste stortingsvalg?

- 30%

Deg selv gjenfødt som et dyr, hvilket dyr snakker vi?

- Mennesket, siden det teknisk sett også er et dyr.

_________________________________________________________________________________________

 

HAR DU LEST DISSE SAKENE?

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram