Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Unge Venstre nektes innpass i NHHS


14. februar 2014
Sist oppdatert: 20. februar 2014
For første gang noensinne har en politisk gruppe blitt nektet interessegruppestatus i NHHS.- Indoktrinering og splittende med politiske partier, mener Hans Falck.


På årets første foreningsmøte ble Unge Venstre NHH nektet interessegruppestatus med 61 mot 37 stemmer. Foreningsmøtet er studentforeningens høyeste organ. Avgjørelsen ble tatt på tross av at Høyres Studenterforbund i flere år har hatt en interessegruppe ved NHH. Det har i tiden etter møtet blitt laget en facebookevent, Demokrati i NHHS, med det formål å få saken tatt opp på nytt under neste foreningsmøte.

I bresjen for avslaget stod Hans Falck, leder i NHHI Baseball.

– Vi er en samling mennesker som kan skifte mening når vi blir konfrontert med ordentlige argumenter på en saklig måte. Politiske partier gir deg derimot et rammeverk som tvinger deg til å mene noe spesifikt, selv om du faktisk mener noe annet, sier Falck.

Politikk splitter
Han er negativ til inkludering av politiske partier i studentforeningen, og mener det vil virke splittende på studentforeningen. Mest er han bekymret for å ende opp som sentrumsstudentene, der man sitter på hver sin tuft, basert på hvilket parti man stemmer.

– Jeg har flere gode venner på NHH som stemmer noe helt annet enn meg selv, og jeg er kjempeglad for at jeg ikke trenger å forholde meg til det. Spørsmålene vi tar opp handler om hva Uken eller Bergen Challenge skal gjøre fremover. Vi kan være i Uken og i Bergen Challenge, jobbe på kryss og tvers uten at det ligger en underliggende bitterhet, sier Falck.

-Indoktrinering
Han mener at eksistensen til et slik parti som del av studentforeningen er uheldig, og mener det kan grense til indoktrinering, der målet er å få flest mulig gjennom Unge Venstresystemet. Han ønsker derimot å presisere at folk kan være engasjert utenfor skolen.

– Det kan høres krast ut, men handlingsplanen og agendaen til Unge Venstre NHH var å få medlemmer, og sende dem på Unge Venstre-skolen. Det er per definisjon indoktrinering. Det er dumt at man går ut å forteller folk hva de skal mene, uten at de får bestemme selv. Vi har hele livet på å være uenige, og være uvenner med andre mennesker basert på hva partiet deres mener.

Er det et demokratisk problem at man ikke kan ha politiske meninger innad i nhhs?

– Nei, ta prinsippprogrammet til NHHS. Hele studentforeningen kan stille seg bak det. Hvis Unge Venstre hadde kommet igjennom, og de hadde som mål å få 30 medlemmer i løpet av 2014, så hadde de ment noe på vegne av 30 studenter.

Manglende demokratiforståelse
Tidligere leder i kjernestyret, og nåværende politisk rådgiver for helsebyråden i Bergen, Saliba Andreas Korkunc, er uenig i Falcks kritikk. Han viser til at han ikke var på selve møtet, eller hadde lest sakspapirene på forhånd, men mener politisk organisasjonsarbeid er mangelvare i studentforeningen.

– Å tro at man skal begynne å krangle eller bli indoktrinert fordi man får en politisk interessegruppe synes jeg tyder på at man har en manglende demokratiforståelse og forståelse av politikkens rolle i samfunnet. Det er heller det motsatte av indoktrinering.

Han viser til en spørreundersøkelse utført av K7 Bulletin, der nærmere 50% av studentene ved Handelshøyskolen svarte at de stemte på Høyre.

– Personlig syns jeg det er veldig flott, men i demokratiets navn og for det politiske mangfoldets del er det bra at folk vil starte en annen politisk interessegruppe. Høyre har hatt en egen interessegruppe på NHH, noe ingen har reagert på det. Det er positivt om vi får gode politiske diskusjoner i studentforeningen, og ikke bare studentpolitikk, mener Korkunc.

Ønsker inkluderende studentforening
Korkunc syns det er merkelig at Unge Venstre NHH ikke ble inkludert i studentforeningen.

– Det er en lav terskel for hvilke interessegrupper man tar inn fordi vi ønsker å være en inkluderende studentforening.

Han mener ikke at inkluderingen av Unge Venstre vil skape splid innad i NHHS.

– En del av grunnen til at vi startet studentpolitisk utvalg var å få med flere stemmer. Vi har fått partilederdebatter på NHH, og ungdomspartier som står på stand under valget., noe som tilsier at det er et politisk engasjement på skolen, mener han.

Ikke representativt
Selv om Foreningsmøtet er studentforeningens øverste organ mener Korkunc at avslaget ikke er representativt for den jevne NHH-student. Av de rundt 3000 studentene på høyskolen var det kun 107 personer som avla stemmen sin.

- Det er representativt for den stemningen som var i salen der og da, men det er viktig å ikke skjære alle NHHere over en kam.

- Engasjement er et gode
Tord Hustveit, leder i Unge Venstre mener studenter har vært flinke til å være aktive i den politiske diskusjonen opp gjennom tidene. Han er uenig i påstander om indoktrinering.

- Om noen ønsker å ha et politisk engasjement er det et gode. Det er flinke og engasjerte folk som har vært med å starte opp der. Jeg syns det er litt synd at de ikke får uttrykk for det engasjementet. Men det er et demokratisk vedtak.

Etter gjentatte forsøk har K7 Bulletin ikke klart å komme i kontakt med leder i Unge Venstre NHH, Hogne Ulla.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram