Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

NHH-student om ny krisepakke: – Studentene har trukket det desidert korteste strået

– Akkurat nå gjør vi mye fordi vi må, men i fremtiden må vi tenke nytt rundt undervisningstilbud, kommenterer Henrik Asheim om dagens situasjon. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen
26. mars 2020
Sist oppdatert: 26. mars 2020

Kunnskapsdepartementet melder torsdag i en pressemelding at studentenes krisepakke vil inneholde en utbetaling 15. april, med resten av vårens samlede stipend og lån, samt mulighet for å søke om ekstra lån på 26.000 kroner. 

Studenter som har blitt permittert som følge av koronapandemien har mistet en viktig biintekt, som har skapt mer usikkerhet og økonomiske utfordringer for mange. 

Det har fra Regjeringen blitt varslet at det ville komme en pakke til studentene gjennom Lånekassen, men det var spenning knyttet til utformingen av pakken. Studentorganisasjonene landet rundt har lagt press på myndighetene for å komme med en krisepakke der studentene som er permittert får mer stipend heller enn mer lån, og torsdag kom krisepakken. 

Les også: NHH ute med vårens retningslinjer for eksamen

Studentene får utbetalt støtte for mai og juni i april

Krisepakken inneholder full utbetaling av de resterende månedene av vårens stipend og lån, 15.april. For de fleste studenter utgjør dette 27 550 kroner. 

Kan få ekstra lån, men ikke ekstra stipend

Videre vil de som har blitt permittert på grunn av krona-krisen kunne ta opp et ekstra lån hos Lånekassen på opptil 26 000 kroner. I pressemeldingen skriver regjeringen videre:

– Studielån er et gunstig lån som ikke har etableringsgebyr, er rentefritt under utdanningen, har lave termingebyrer, gis uten sikkerhet og som gir mulighet for 36 betalingsutsettelser. 

Slik begrunner ministeren valget av krisepakken

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim begrunner krisepakken med følgende:

–Disse tiltakene vil gi studentene tilgang til ekstra penger raskt. Jeg er glad for at vi nå har kommet frem til en god løsning for å avhjelpe studenter som har mistet viktig biinntekt. 

Les også:Leserinnlegg: Hvor er ledelsen ved Norges fremste lederutdanning?

NHH-student reagerer 

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter pressemeldingen torsdag. NHH-student Victor Antonio Ruiz Bergerskogen er blant dem som har blitt permittert og er skuffet over regjeringens krisepakke for permiterte studenter: 

FOTO: Maximillian Ladwig / Foto NHHS

– Studenter er en av gruppene i Norge med aller lavest kjøpekraft, og både minstepensjonister, uføretrygdede og de på dagpenger har betraktelig mer penger enn oss. Samtidig er 60 prosent eller mer av summen vi har å rutte med et lån som må betales tilbake; dette er grunnen til at mange studenter, meg selv inkludert, er nødt til å jobbe deltid ved siden av studiene; studier vi tar for å kunne bidra til samfunnet i tiårene som kommer

–Som alle andre arbeidstakere i Norge betaler vi skatt og trygdeavgift på inntekten vår. Nå har en overveldende andel av Norges deltidsansatte blitt permitterte, deriblant en stor gruppe studenter.

Studenter som mottar lån og stipend har ikke de samme rettighetene som andre arbeidstagere.

–Kollegaene mine på jobben får nå full lønn i 20 dager, og deretter 60 prosent av inntekten sin i dagpenger mens krisen pågår, påpeker Bergerskogen

NHH-studenten ønsker å presisere at han er veldig takknemlig for Lånekassen i Norge sammenlignet med andre lands ordninger, men at dette likevel ikke er godt nok: 

–Men her mener jeg at studentene virkelig har trukket det desidert korteste strået, avslutter Bergerkogen.

Stortingsrepresentant Une Bastholm i MDG stiller seg bak meningen til studentorganisasjonene

Også stortingsrepresentant i MDG, Une Bastholm, uttaler at partiet stiller seg i opposisjon til krisepakken.

Une Aina Bastholm, Miljøpartiet De Grønne, Oslo. Bildekilde: Stortinget.

–Regjeringens forslag om å gi ekstralån for studenter som mister jobben er en helt uakseptabel forskjellsbehandling av en gruppe arbeidstakere. Vi må huske at dette ikke bare er snakk om 18-19-åringer som kan dra hjem til foreldrene sine, men også mange som har forsørgeransvar. Vi mener studenter som har blitt permittert fra deltidsjobb må få kompensert lønnen fullt ut fra Lånekassen i minst 20 dager.

–Hele ni av ti studenter jobber ved siden av studiene, og mange av disse har også barn å forsørge. Studentene har vært tydelige på at krisehjelp for tap av inntekt burde komme i form av stipend, ikke lån. Nå skyver regjeringen bare regningen tilbake på studentene. Mer lån er jo fortsatt nettopp bare mer lån, sier Bastholm.

–Mildt sagt sjokkerende 

Leder i Velferdstinget Vest, Anette Arneberg, uttalte til K7 Bulletin 19.mars at de (Velferdstinget Vest) håpte på at myndighetene ville sørge for omgjøring til stipend og ikke mer lån. Dette ønsket ble med andre ord ikke oppfylt. Etter lansering av krisepakken torsdag, uttaler Arneberg følgende til K7 Bulletin:

–Jeg hadde forventet at Regjeringen ga studentene et stipend eller rett på dagpenger i en begrenset periode, ettersom det er på grunn av Regjeringens tiltak at de (studentene) har blitt permitert. Vi snakker mye om at alle må ta del i dugnaden, men det går ikke når man nedprioriterer enkeltgrupper på den måten.

–Det er også mildt sagt sjokkerende at personer som jobber fulltid, men studerer ved siden, ikke får dagpenger. Det er jo å praktisere det motsatte av livslang læring, og jeg blir veldig frustrert på vegne av disse. At løsningen blir at de får ta opp ekstra lån, etter å ha betalt flere tusen kroner i skatt synes jeg er paradoksalt.

Har du lest disse sakene?

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram