Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Bli kjent med Kjelleren – 1000 kvadratmeter med fyll, kultur og historie

Ny på skolen, en del av «koronakullet», eller bare nysgjerrig på hva som egentlig befinner seg i vår alles kjære Kjeller? Les videre!
Foto: Mylinh Vu, Foto NHHS
Foto: Mylinh Vu, Foto NHHS
Kjelleren i kjent stil. Foto: Mylinh Vu, Foto NHHS
3. oktober 2021
Sist oppdatert: 18. november 2022

Bulle har nå samlet sammen alt du trenger å vite om skolens mørke og klissete bule i denne guiden til hva som skjer i Institutt for Utenomfaglig Aktivitet. Hva befinner seg i Kjellerens mørke ganger og rom? Og hvem skulle trodd byens nest største utested befinner seg under biblioteket?

Kjellerens oppstandelse

Først og fremst må vi avklare: Hva er egentlig Kjelleren? For å få svar på dette må vi innom en kort historietime med Kjernestyrets internansvarlig, Jon Heine Toftegaard. Kjelleren er nemlig et unikt konsept. Det finnes ingen andre skoler i landet som med tilsvarende tilbud i underetasjen Toftegaard forteller at det hele begynte på 1960-tallet, da noen studentgrupper fattet interesse for skolens kjeller, som frem til da hadde vært en klassisk kjeller: Tom og trist.

– I begynnelsen ble det enighet mellom NHH og studenter om at de kunne benytte seg av de rommene som ikke ble brukt til annet enn rot i kjelleren, mot at de selv holdt orden, beretter Toftegaard.

Slik begynte Kjeller-eventyret. I de videre årene etablerte flere grupper seg i de underjordiske rommene. I dag er Kjelleren en labyrint bestående av ti ulike barer, hvorav de aller fleste drives av en Kjellergruppe. Toftegaard forteller at Kjelleren driftes på lik linje med et hvilket som helst utested.

– Kjelleren drives av studentene, og skal være for studentene. Studentforeningen har skjenkebevilling for lokalene.

Videre forklarer Toftegaard at Kjelleren har en «in-house-vakttjeneste» av studenter på jobb, Vaktkorpset (VK). Toftegaard presiserer at det ikke hadde vært mulig å drive så profesjonelt som i dag uten VK, eller barpersonell fra Klubb- og kulturutvalget (KKU). Til opplysning holder VK til i kjellerrommet Sjarken.

Les også:

Kart over Kjelleren

Første stopp gjennom jungelen av barer i Kjelleren er Klubben. Dette lokalet finner du rett til venstre når du kommer ned trappen, og blir ansett som hjerte i KKU. Her avholdes det blant annet pub-quizer, og om ønskelig er det her mulig å briljere i biljard.

Svinger du derimot til høyre når du kommer ned trappen, vil du straks befinne deg i Campus. Her er det 20-års aldersgrense ved storslagne arrangementer. Dette festlokalet kan NHH-studenter booke gratis, og blir blant annet benyttet til både forbrødninger, fester, julebord, konserter, vinsmaking, og andre festligheter.

– En annen fordel med Kjelleren og de mulighetene vi har her, er at studenter slipper et dårlig forhold til naboer, samtidig som studenter kan møtes utenfor hyblene sine, forteller Toftegaard.

Det er mulig å booke Campus, Klubben eller fUKEN ved å sende mail til kku.kultur@nhhs.no og intern@nhhs.no.

Det er mulig å booke lokaler i Kjelleren for forbrødning. Foto: Benedetta Bellotti, Foto NHHS

Følger du strømmen gjennom Campus og svinger til høyre befinner du deg straks i Baby's Corner, som er Kjellergruppen eXtravadance sitt lokale. Her kan man imponere både gutter og jenter ved å svinge seg på dansegruppens egne polestang.

I Kjellerens innerste lokale, fUKEN, holder UKEN til. Rommet pusses opp annethvert år, når UKEN har festival, og inspireres av UKENS tema. Tema for neste års arrangement er enda ukjent, men kommer til å gjenspeiles i fUKEN i de kommende to årene.

Skulle du være så uheldig å miste retningsansen, er det flere av Kjellergruppene som gjennom sang og musikk kan lokke deg til deres rom. Blant annet befinner Direksjonsmusikken, bedre kjent som Dirmus, seg i lokalet kalt Rum. Svæveru` drifter Jalmar Ladens Mausoleum, også under navnet Maus. I Kammerset finner du Big Business Band. Skolens jentekor, Sangria, står for stemningen i Langsomheten. Og, sist, men ikke minst, har Kjellergruppen Optimum lokalet kalt OP. Alle gruppene har innredet sitt respektive festlokale i egen stil.

Kjellerens labyrint av festlokaler. Foto: NHHS

Først og fremst en kulturarena

På spørsmål om Kjellerens fremtidige utvikling, forteller Toftegaard at Campus er i fokus.

– Vi har investert i nye danselys i Campus, og jobber med lyden nå. Samtidig har baren i Campus fått seg et løft.

Ifølge Toftegaard finnes det plantegninger av område under gamle kantinen som viser et stort uutgravd område.

Det er rom for flere aktiviteter i Kjelleren. Foto: Anne-Sophie Benedicte Bøgwald, Foto NHHS

– I teorien kunne det vært mulig å grave ut og utvide Kjelleren, men det har vi ikke råd til å finansiere akkurat nå. Samtidig er det et fint prosjekt å kunne tenke på for fremtiden, for flere parter.

Toftegaard understreker at Kjelleren skal være en åpen møteplass for alle studenter, og han ønsker at lokalene skal være like tilgjengelige som lesesalene.

– Kjelleren er en kulturarena, og skal være en åpen møteplass hvor det er mulig å stimulere sine kulturelle sider under studietiden.

Har du fått med deg disse sakene?

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram