Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

En femtekullists jungelguide til førstekullister


14. august 2020
Sist oppdatert: 14. august 2020

NHH kan oppleves som en jungel når man er ny. Her er jungelguiden fra en femtekullist som skulle ønske han hadde den samme da han startet.

Det er mye å sette seg inn i og bli kjent med som førstekullist på NHH. Her er rådene du trenger for å komme deg gjennom førstekull.

  1. Søk mange grupper

Uken etter fadderuken begynner din viktigste uke som førstekullist, nemlig rekrutteringsuken. Under denne uken har man muligheten til å søke seg inn i de utallige gruppene i studentforeningen. Som du kanskje har fått med deg, kommer hvilke grupper du ender opp i til å bestemme hvordan din utenomfaglige hverdag blir.

Et godt råd under rekrutteringsuken er å søke seg til mange grupper. Gjerne har gruppene ti ganger flere søkere enn plasser, slik at sannsynlighetene for å ikke komme med er store. For at man skal maksimere sannsynligheten for å komme inn i grupper man vil være i bør man derfor søke så mange grupper som overhodet mulig.

Et annet tips er å søke seg til grupper man ikke nødvendigvis skulle tro at man passet i. Plutselig oppdager man noe nytt man trives med, og man blir kjent med nye folk. Aldri søk en gruppe bare fordi du tror at de som er med der er «kule». Realiteten er at det kun er disse gruppene som anser seg selv som kule, og at ingen andre egentlig bryr seg. Du vet hvilke grupper det er snakk om.

Les også– Det kan fort føles ut som at alle andre blir med på alt de søker

Flere grupper fungerer også som god CV-mat. De kan komme godt med for å søke jobber og internships. Eksempler på slike er it.gruppen, Regnskapsgruppen, Børsklubben, Skipsfart- og Transportgruppen og K7 Bulletin, for å nevne noen. Å bli med i en av gruppene som gir arbeidsrelevant erfaring er slettes ikke dumt.

  1. Det er ikke vits i å slikke foreleserens bakdeler

Du går ikke lenger på videregående, og trynefaktoren din betyr ingenting for hvilken karakter du oppnår. Derfor bør du for guds skyld ikke være den personen som ønsker å imponere foreleseren i Aud Max med teite spørsmål eller svar. For det første så hjelper det ikke, og for det andre vil alle andre se på deg som tidenes noldus.

Misforstå meg ikke. Spør gjerne spørsmål eller besvar spørsmål hvis det er naturlig, eller hvis du genuint lurer på noe. Bare ikke gjør det for å imponere foreleseren eller de andre, for det merkes så inderlig godt.

  1. Skaff deg venner, ikke nettverk

Du har kanskje hørt at en stor fordel med å gå på NHH er at man får et godt nettverk som man kan dra fordeler av senere i karrieren. Det stemmer sikkert også ganske bra. Likevel er dette ikke noe man trenger å pushe. Man blir kjent med mange forskjellige personer gjennom fem år på handelshøyskolen uansett. Mitt beste tips for å skaffe seg et godt nettverk er å bare skaffe seg så mange venner som mulig. Ikke vær en som kun ønsker å ekspandere antallet relasjoner på LinkedIn, vær så snill.

  1. Slutt å feste 1. november

Det kan hende at det blir andre boller under nok et coronasemester, men tradisjonelt sett fester og drikker man en skvett mer enn hva FHI anbefaler som førstekullist. I begynnelsen av semesteret handler kanskje alt om kvinner (eller menn!) vin og sang, men før du vet ordet av det slår virkeligheten inn og eksamensperioden er i gang. Selv brant jeg meg på at jeg ikke tok eksamensperioden seriøst nok i mitt første semester, og det gikk utover karakterene. Som tidligere nevnt går man ikke lenger på VGS, og det holder ikke å lese til eksamen kvelden før.

Eksamensperioden er hellig, så lev som en munk. Det vil si: Lev som en munk frem til eksamensfesten.

  1. Ikke stress. Du får jobb uansett

Du er her for å få en jobb, og det kommer du til å få. Så slapp av, ha det gøy og bli kjent med masse fete folk. Som NHH-student er man svært ettertraktet av næringslivet. Det er en grunn til at man nærmest utelukkende kan leve av mat fra stands og bedriftspresentasjoner som NHH-student. Det minner meg på mitt siste bonustips: Dra på bedriftspresentasjoner, for der er det gratis mat og drikke.

Med denne jungelguiden håper jeg at du får en mer behagelig start på din reise gjennom den rotete NHH-jungelen. Takk for meg.

Les også:

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram