Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Tirsdag var det duket for storfint besøk på NHH da finansminister Jan Tore Sanner (Høyre) tok turen innom Gründerdagen på dag to av Karrieredagene.
– Jeg synes det er veldig bra at studentene på Handelshøyskolen satser tyngre på gründerskap, sier Sanner som tirsdag tuslet rundt i Speilsalen mellom de 22 gründerbedriftene som sto på stand.
Han mener Norge trenger flinke folk som etablerer nye bedrifter, og at han gjerne skulle sett flere NHH-ere som startet for seg selv.
– Det er veldig mange flinke studenter her. Mange av dem går gjerne til store konsulentselskaper, men det å få økonomene på handelshøyskolen til å også tenke gründerskap er veldig bra.
Særlig en av bedriftene gjorde inntrykk hos Sanner; Tastebuds, en markedsplass for kjøp av lokal mat på nett.
– De var veldig flinkt til å selge seg inn, men jeg tror også selve ideen kan ha noe for seg. Folk er opptatte av det unike. Da er det ikke alle som kun ønsker å kjøpe vanlig gulost fra Tine, men å utforske videre, og prøve nye ting. Det er en god idé, som jeg tror har mye for seg, sier Sanner.
Les også: FrP stakk av med seieren i fredagens partidebatt – SP den store taperen
Gründerpakke?
Men Sanner tok ikke turen utelukkende for å smake lokal gårdsmat på stand. Da Bulle traff finansministeren, var han ivrig på å snakke om Høyres forslag som Sanner kaller "gründerpakken". Pakken skal legge til rette for at flere skal kunne starte for seg selv. Formålet er å skape flere arbeidsplasser.
Pakken innebærer blant annet en såkalt gründerpermisjon, som gjør det mulig for arbeidstakere å ta et halvt års ulønnet permisjon fra arbeidsgiver for å satse på sin egen ide.
– Mange har lyst til å starte for seg selv, men synes det blir for risikabelt å slutte i jobben de har, og stå på bar bakke. Gründerpermisjonen skal gi folk anledning til å ha et halvt års ulønnet permisjon fra sin arbeidsgiver for å kunne satse på sin ide, forklarer finansministeren.
Nytt i partiprogrammet
Permisjonsordningen Sanner snakker om er imidlertid ikke splitter ny. Både E24 og NRK har i våres omtalt ordningen, og at den har vært inkludert i tidligere utkast til partiprogrammet til Høyre. Forskjellen denne gangen er at forslaget nå er inkludert i Høyres program for perioden 2021-2025.
– Det er nytt i programmet vårt, og noe vi går til valg på for neste periode. Dette er en ordning vi har tro på, mener Sanner.
– Men vil ikke et slikt tiltak koste mye for samfunnet?
– Ikke med en ulønnet permisjon. Jeg tror dette er en vinn-vinn situasjon. Alle prosjektene som startes opp blir nok ikke lønnsomme, men noen av disse kan være den berømte gullfuglen, og kan bidra sterkt til nye arbeidsplasser og god verdiskaping.
– Vil ikke arbeidsgiver sette seg på bakbena når de mister kompetanse og arbeidskraft i minst et halvt år?
– Med den holdningen vil du miste en ansatt uansett. Jeg tror at arbeidsgivere ser på dette som en mulighet, fordi arbeidsgivere er opptatte av arbeidstakeres mulighet til å realisere drømmene sine. Samtidig vet de at dersom vedkommende ikke lykkes, vil de komme tilbake igjen og være motiverte til å fortsette i jobben.
Ingen garanti
Stortingskandidat i Hordaland og NHH-student Lise-May Sæle supplerer med hvorfor Høyre mener en gründerpermisjon er viktig.
– Dette er snakk om en større satsning for å få entreprenørskap mer inn. Det sentrale er at vi er nødt til å skape flere arbeidsplasser og nødt til å få flere inn i arbeidslivet, sier hun.
Sanner kan ikke garantere at permisjonen innføres dersom Høyre får regjeringsmakt etter stortingsvalget, men tror ordningen kan bidra til at flere skaper sin egen arbeidsplass.
– Høyre vil ha flere jobbskapere, og derfor vil vi tilrettelegge for at flere starter sin egen bedrift i Norge. Gründerpermisjon er ett av flere tiltak vi ønsker å innføre dersom vi får fornyet tillit av velgerne mandag 13. september.
Karrieredagene godt i gang
Karrieredagene er godt i gang, og Bulle har tatt en prat med Aksel Andersen og Jonathan Opås. De er ledere for henholdsvis Karrieredagene, som varer hele uken, og Gründerdagen, som ble avholdt tirsdag.
De er ikke i tvil om hva som har vært den største utfordringen som arrangører.
– Smittevern. Uten tvil. Det å arrangere Karrieredagene er en veldig stor jobb, og så har hele smittevernskabalen kommet på toppen av det igjen. Men vi har fått god input fra resten av studentforeningen, og hatt veldig tett dialog med Kjernestyret, sier Andersen.
Alle som har ønsket å delta på arrangementet har måttet melde seg på via nett, og blitt delt inn i puljer for å overholde smittevern. Grunnet begrenset kapasitet har ikke alle fått mulighet til å delta på alle arrangementer.
Andersen forsikrer nå om at foredragene som er blitt avholdt er filmet og skal legges ut, samt at de resterende foredragene streames, og kan følges direkte.
Både Andersen og Opås er samstemte om at det kommer flere arrangementer det er verdt å få med seg i løpet av uken.
– Onsdag er det blant annet et aksjekurs i Aulaen. I tillegg kan man få tips til CV-en og intervjuteknikker med ECONA. Torsdag er det duket for populærforedrag med Anders Misund i EQT og Kjerstin Braathen, konsernsjef i DNB. Etter det skal vi ha en seanse der bedriftene skal pitche inn sine internships så kreativt som mulig. Det blir absolutt verdt å få med seg, avslutter Andersen.
Har du lest disse sakene?
Vil ta over karrieredag-tronen på Vestlandet: – Jeg sprakk NHH-boblen med én gang