Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Martin Schütt: – Mer entreprenørskap i pensum

Martin Schütt fra Askeladden vil at studentene skal lære mer om det å starte egen bedrift. Foto: Askeladden.
Martin Schütt fra Askeladden vil at studentene skal lære mer om det å starte egen bedrift. Foto: Askeladden.
20. september 2019
Sist oppdatert: 20. september 2019

To tidligere NHHere har gjort det stort som gründere. Martin Schütt fra Askeladden vil at studentene skal lære mer om det å starte egen bedrift.

For første gang ble gründerdagen arrangert på Karrieredagene på NHH. Her fikk mange gründerbedrifter muligheten til å nå ut til NHH-studenter.

Statistikk fra NHHs arbeidsmarkedsundersøkelse viser at 36 prosent jobber som konsulenter og 18 prosent innen revisjon. Omtrent syv prosent av NHH-studenter som gikk ut i 2017, startet egen bedrift.

Tidligere NHH-student og med-gründer av gründerfabrikken Askeladden, Martin Schütt, syntes antallet er for lavt, og på spørsmål om hva som skal til for å få flere, sier han.

– Mer entreprenørskap i pensum og flere flinke folk som tør å satse.

– Man kunne for eksempel fått studiepoeng for å starte sin egen bedrift. Det er utrolig mye læring i å jobbe med et reelt case på tvers av alle de andre fagene, sier Christoffer Pettersen på samme spørsmål. Han er med-gründer av teknologi-konsulentselskapet AVO-Consulting.

Ble inspirert under studietiden

– Føler du at din tid på NHH har bidratt til at du ble gründer?

 – Jeg har alltid vært bestemt på at jeg skulle drive noe for meg selv. Den faglige inputen og de menneskene jeg ble kjent med på NHH har satt tydelige spor på en positiv måte, svarer Schütt.

– Da jeg gikk på NHH så jeg allerede det behovet jeg kunne dekke; skjæringspunktet mellom forretning og teknologi, sier Pettersen. 

Pettersen tok programmeringsvalgfaget, noe meget få studenter gjorde da. 

– Ved å få innsikt i hvordan norske næringslivsledere utdannes i årrekker så jeg allerede i tidlig fase at det å oversette og forstå de mulighetene teknologi gir er veldig viktig, og å oversette forretningsbehovet til teknologer var også et viktig segment.

Bedriften Pettersen startet, AVO Consulting, hadde i oppstartsåret 2017 en omsetning på 30 millioner kroner. Året etter hadde det 61 millioner kroner i omsetning. I 2018 ble Pettersen kåret til «Årets alumni», av NHH.

Les også: MDG med kraftig vekst på NHH

Et av de enkleste landene i verden å starte eget selskap

Schütt mener at det, tross forbedringsområder, er attraktivt å starte en bedrift i Norge.

 – Norge er et av landene i verden der det er enklest å starte og drive eget selskap. På toppen av det hele har vi en betalingsvillig og nysgjerrig befolkning som gjør det lett å teste nye produkter og tjenester, sier Schütt.

– Jeg føler det er ingen gründer som ikke har muligheten til å lykkes, fordi hva er worst case som norsk gründer? Det er ikke så skummelt hvis det går galt, da kan man alltids starte opp igjen. Det er og det med å ta nye idéer ut i markedet: Det er et lite marked, som relativt kjapt må adoptere nye ting. Det er litt vanskelig også, i forhold til at det ikke er nok risikovillig kapital fra det offentlige og fra privat sektor. Det er på en måte nedsiden, men tryggheten og sikkerheten det gir er veldig god, sier han.

Schütt utdyper viktigheten med å få testet ut idéen sin. 

– Det som ofte er misforståelsen med å starte for seg selv er at man trenger penger, men man trenger også å få testet ut idéen sin, den er kanskje langt fra å være riktig. Da må du ha noen som er reelle kunder, ikke noen som bare er venner av deg eller noe sånt, og bare vil gjøre deg en tjeneste; du må ha et reelt behov du dekker.

Gründerfabrikken Askeladden, som Schütt leder, har på få år startet opp seks selskaper. Hvert år skal selskapet starte mellom tre og fem selskaper i ulike bransjer. Dr.Dropin, som Askeladden startet, var bare to år etter oppstart verdt over 200 millioner kroner.

Les også: Tok doktorgrad – fikk ettertraktet stilling i Equinor

-Ha troen på deg selv

– Hva er deres beste gründertips?

– Kjør på. Det verste som kan skje er at du lærer masse, deler Schütt.

 – Ha troen på deg selv, som regel er det som du tenker rett. Se hva du er god på, og så få med deg folk som er god på det du ikke er god på, sånn at dere får et team som til sammen er uslåelig, svarer Pettersen at er suksessfaktoren.

Helt til slutt legger Pettersen til: 

– Sørg for å ha det gøy underveis, fordi ellers er det ikke verdt det. Det er mange «ups and downs» i gründertilværelsen, så få med deg noen folk du har det gøy med.

Les også: 

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram