Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

FrP stakk av med seieren i fredagens partidebatt - SP den store taperen

FOTO: K7 Bulletin/ Eirik Heggdal Evensen
FOTO: K7 Bulletin/ Eirik Heggdal Evensen
"Yay or nay"-runden under fredagens partidebatt i Aulaen. FOTO: K7 Bulletin/ Eirik Heggdal Evensen

Det var duket for partidebatt i Aulaen fredag kveld. Bulle har trillet terningen på samtlige deltakere.

Drøye to uker før stortingsvalget 13. september var aulascenen rigget for debatt fredag kveld. 

Samtlige ni stortingspartier var representert. Blant deltakerne som barket sammen var NHH-studenten og fjerdekullisten Lise-May Sæle, som representerte Høyre under kveldens debatt. Hun er også stortingskandidat i Hordaland.

Les også: Tredjekullist Lise-May ligger an til plass på Stortinget

Temaene debattleder og ordstyrer Stine Stolpestad presenterte for de ni stortingspartiene var miljø og finans. Hvert tema ble også avsluttet med tre kjappe påstander fra Stolpestad, der hver deltaker fikk utdelt en "yay" og en "nay"-lapp de holdt opp ved hver påstand. Til slutt avsluttet hver partirepresentant med en appell.

Kveldens store vinner heter Terje Søviknes og kommer fra FrP. Bulle triller terningkast 6 til den tidligere olje- og energiministeren. Taperen av debatten er Sander Stolpe fra SP, som får terningkast 1. 

Karakterene er satt av Bulles egne journalister, Eirik Heggdal Evensen og Magnus Borlaug Eriksen. 

 

Dette er Bulles dom over de ni debattdeltakerne: 

FOTO: K7 Bulletin/ Eirik Heggdal Evensen
Sofie Marhaug (Rødt):
Veldig på, og kjapp i replikken. Meldte seg på nest mest (ni ganger) og biter godt fra seg. Et tydelig eierskap til formueskatten. Møter hard motstand fra borgerlig side, men parerer tidvis godt. Særlig når hun parerer FrPs påstand om Marhaugs "kommunistiske legning" med å svare at "min legning er bifil". Noe mer anonym under miljødebatten, og det er tydelig at redusert ulikhet og utmeldelse av EØS står høyt på partiprogrammet. 
Bulles dom: Terningkast 5
 
 
 
 
 
FOTO: K7 Bulletin/ Eirik Heggdal Evensen
Jarle Brattespe (SV):
Anonym og platt de gangene han snakket (seks ganger). Særlig i miljødebatten. Er faktabasert og saklig, og involverer seg tydeligere i finanstemaet. Blant annet svært delaktig i debatten om arveavgift. Veldig manusavhengig, noe som blir veldig synlig i åpnings- og avslutningsappellen.
Bulles dom: Terningkast 3
 
 
 
 
 
 
FOTO: K7 Bulletin/ Eirik Heggdal Evensen
Eigil Knutsen (AP):
I likhet med Brattespe i SV er Knutsen ekstremt anonym. Snakket nest færrest av samtlige (fem ganger), men føltes ut som han var involvert desidert minst. Det illustreres også godt av et tilbakelent kroppsspråk med hendene i lommen og en posisjon litt lengre bak på scenen enn de øvrige deltakerne. Når det er sagt, er argumentene godt begrunnede, særlig på spørsmålet om videre oljeutredning, der han argumenterer godt for hvorfor AP mener det ikke skal settes en sluttdato for oljeutvinning.
Bulles dom: Terningkast 3
 
 
 
 
 
FOTO: K7 Bulletin/ Eirik Heggdal Evensen
Sander Stolpe (SP): 
Setter seg selv i en ekstremt vanskelig situasjon med en åpningsappell preget av nervøsitet og febrilsk nilesing i manus. Blir satt på plass gjentatte ganger av både borgerlig og rødgrønn side, særlig på debatten om strømpriser og arveavgift. Det er tydelig at SPs hjertesak er å bedre vilkårene for distrikts-Norge. Da passer temaene finans og miljø ekstremt dårlig, og Stolpe har dessverre lite å stille opp med i kveld. Debattens store taper. 
Bulles dom: Terningkast 1
 
 
 
 
 
 
 
FOTO: K7 Bulletin/ Eirik Heggdal Evensen
Arild Hermstad (MDG):
Noe anonym gjennom finansdelen, med unntak av debatten om skatt, men Hermstad var tydelig på at partiet ønsket å kutte skatten for de med inntekt under 700.000 kroner. Også anonym innledningsvis i debatten om klima, men kommer med en god sluttspurt som resulterer i gode og velbegrunnede argumenter. Briljerer tidvis i miljødebatten. Blant annet om hvorfor Norge bør stanse oljeutredningen i dag, der han trekker inn professor Emeritus Victor Normans kronikk i Dagens Næringsliv. Det er tydelig at miljø-temaet spiller MDG gode, ettersom det er deres definitive hjertesak. Det kommer tydelig frem i kveld. 
Bulles dom: Terningkast 4
 
 
 
 
FOTO: K7 Bulletin/ Eirik Heggdal Evensen
Tore Storhaug (KrF):
Det er tydelig at Storhaug kom til Aulaen fredag kveld med én åpenbar agenda; å få KrF over sperregrensa. Det var han også brutalt ærlig på, og Storhaug formidler med stor karisma. Han spiller også bra på lag med elementene i salen. Blant annet trekker han inn Teknisk Gruppe gjentatte ganger til stor latter fra salen.  Samtidig er resonnementene uten mye faglig substans, og i likhet med Stolpe i SP faller også Storhaug noe igjennom. Etter debatten sitter man igjen med et uklart inntrykk av hva KrF egentlig ønsker, annet enn at de vil være med på Stortinget - og at de vil ha Erna som statsminister. 
Bulles dom: Terningkast 3
 
 
 
 
 
FOTO: K7 Bulletin/ Eirik Heggdal Evensen
Sveinung Rotevatn (Venstre):
Pratet færrest av samtlige debattanter (fire ganger), og tar på ingen måte noen form for hovedrolle i kveldens debatt. Likevel er hver eneste replikk og kommentar fint vektet, og det er tydelig at det er en  klima- og miljøminister med god taleevne. Presterer å sette både FrP og SV på plass i samme replikk om arveavgift. Leverer kanskje den beste avslutningsappellen av samtlige debattanter. Hadde kommet adskillig høyere opp med en mer aktiv deltakelse.
Bulles dom: Terningkast 4
 
 
 
 
 
 
 
FOTO: K7 Bulletin/ Eirik Heggdal Evensen
Lise-May Sæle (Høyre):
Energisk kroppsspråk, tydelig engasjert og klar i talen. Får stadig debatten inn på EØS-avtalen, et tema hun selv mestrer godt. Stiller seg spørrende til hvordan SV og Rødt sin politikk kan skape flere arbeidsplasser og økonomisk vekst uten nevnte avtale i bunnen. At Norge er en liten åpen økonomi kommer ikke eksplisitt frem, men det er tydelig at dette er Victor Norman sin partifelle. Drar også inn hvordan EØS-avtalen er viktig for norsk klimapolitikk og fremhever viktigheten av internasjonalt samarbeid. Tar ordet kun fem ganger, men det er nok til å gjøre inntrykk. NHH-studenten gjør en god figur!
Bulles dom: Terningkast 4
 
 
 
 
FOTO: K7 Bulletin/ Eirik Heggdal Evensen
Terje Søviknes (FrP):
Påskrudd under hele debatten. Prater mest under både klima- og finansdebatten. Tydelig i språket og god på å håndtere tidspresset. Han kjenner sitt publikum og spiller seg selv god med kjappe kommentarer underveis. Formidler FrP sine aktuelle kjernesaker på en oversiktlig måte. Snakker om Norge sin (relativt) rene gass som et viktig substitutt til europeisk kullkraft under klimadebatten, og legger ikke skjul på at vi i fremtiden må over på grønn energi. Han mener selv at det vil være behov for norsk olje og gass i årene fremover og at det blir «tullete» å skru igjen oljekranen. Han påpeker at OPEC-landene, etter hans mening, gladelig vil ta over norske markedsandeler. Danser rundt avgiftskutt og skattelette for bedrifter og velhavende nordmenn ved å dra debatten over på arveavgiften. Kveldens suverene vinner!
Bulles dom: Terningkast 6
 

 

Debatten totalt: Litt korte replikker, og går nok glipp av en del spennende spørsmål. Skulle gjerne sett at partiene på samme side ble satt tydeligere opp mot hverandre, for å tydeligere understreke hva som skiller dem fra hverandre. Når det er sagt er debattene om både klima og finans gode og saklige. Spesielt gode dueller mellom rødt og borgerlig side om både skatt og ideologi, som bidrar til å sette litt sting på debatten. 

Bulles dom: Terningkast 4

 

 

 

Har du lest disse sakene?

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram