Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
NHH brukte 450.000 kroner på smittevernsvakter i fjor, og har satt av 1,3 millioner kroner til å dekke utvekslingsstudentenes karantenehoteller. Rektor Øystein Thøgersen er likevel ikke i tvil om at det var riktig av NHH å ta i mot utvekslingsstudenter.
Som i samfunnet for øvrig har koronaviruset kostet dyrt, også for NHH. Thøgersen tror de totale kostnadene for hoteller og smittevernsvakter kan komme opp mot 2 millioner kroner.
– Vi er forberedt på at summen for dette kan komme opp mot 2 millioner, og vi har litt å gå på utover det også. Jeg vil si at det er et bra estimat for vårsemesteret, forteller han i en telefonsamtale med Bulle fredag ettermiddag.
Bakgrunnen for utgiftene knyttet til karantenehoteller er at regjeringen 9. november i fjor innførte pålegget om et ti dagers opphold på karantenehotell ved innreise til Norge. Nøyaktig en måned senere kom Kunnskapsdepartementet på banen og påla universiteter og høyskoler å ta regningen for hotelloppholdene for nye utenlandske studenter. Dermed koster utvekslingsstudentene ekstra mye å ta i mot i år.
Les også: Flest NHH masterstudenter søkte Bocconi på utveksling
500 kroner per natt
NHH er ikke alene om å opparbeide seg en solid hotellregning. Til sammenligning har UiO og Oslomet allerede brukt 1,5 millioner kroner på karantenehotell bare siden jul, melder Universitas.
Prisen for karantenehotellene er 500 kroner per natt. I tillegg bidrar NHH med en ekstra sats til studentene som skal dekke kost og losji. Thøgersen forsikrer om at studentene selv ikke må ut med noen form for egenandel.
– Nei, vi dekker det det måtte koste, men skal studentene ha noe utover satsene det må de betale det selv, forsikrer han.
I tillegg til karantenehotellene har NHH valgt å innføre smittevernsvakter på campus, som påser at smittevernsregler og tiltak blir overholdt. Thøgersen opplyser at skolen opererer med om lag fem til ti vakter, og tilpasser antallet til den aktuelle situasjonen.
De ekstra kostnadene vil ikke ha noen videre påvirkning på pengepolitikken på andre områder, hevder rektoren.
– Det er slik at når vi er i en pandemi så vil noen kostnader komme til, og dette er et typisk eksempel. Så er det en del kostnader som faller bort, eksemeplvis kostnader knyttet til reiseaktivitet. Finansieringen blir derfor uproblematisk. Av de lette økonomiske beslutningene er det å vurdere det som fornuftig å bruke pengene på dette som gjør at vi på en god måte kan ta i mot de internasjonale studentene, forsikrer han.
–Dette har vi ikke tvilt på å gjøre et sekund
NHH har tatt i mot mellom 200 og 300 utvekslingsstudenter denne våren, nesten dobbelt så mange som de vanligvis tar i mot i vårsemestrene. Samtidig har mange universiteter og høyskoler valgt å ikke ta i mot utvekslingsstudenter på grunn av pandemien. Thøgersen er likevel tydelig på at det er riktig å ta i mot utvekslingsstudentene til tross for den verdensomspennende smittesituasjonen.
– Dette har vi ikke tvilt på å gjøre et sekund, dette var opplagt noe vi skulle gjøre. Det handler om at NHH skal være en internasjonal handelshøyskole med omfattende utveksling og innveksling. Med hensyn på regler for smittevern gjør vi så godt vi kan for å opprettholde vår tradisjon om å ha høy grad av ut- og innveksling, konstaterer Thøgersen.
Selv valgte NHH å ikke ta i mot innreisende utvekslingsstudenter i høst.
Har du lest disse sakene?