Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Leserinnlegg: Karakterer er en kvittering til staten

Økonomi handler om å måle ting, for så å studere sammenhengen mellom de to tingene. Økonomers største problem er at verden er kompleks, og det å måle komplekse ting er vanskelig.

Karakterer er et middelmådig mål på hva du har lært, skriver sjettekullist ved NHH, Ada Hetland.
12. november 2020
Sist oppdatert: 19. mars 2022

For å omsette en kompleks verden til tall må man inngå en del kompromisser. Eksempelvis liker økonomer å måle kvanta fremfor kvalitet. Men det at et parameter er lett å måle, må ikke forveksles med at det er den beste måten å måle fenomenet på.

Økonomisk metode har beklageligvis gjennomsyret livsfilosofien til oss stakkars NHH-studenter. Men uten at vi har kritikken i mente. Når vi skal prøve å finne parametere som inngår i funksjonen for et lykkelig/suksessfullt liv finner vi parametere som er lette å måle og sammenlikne. Vi måler utdanning, karakterer, antall venner, antall likes, jobb osv. Vi bruker deretter masse tid av livet på å streve etter disse målene. Økonomen holder seg imidlertid langt unna kvaliteten på kunnskapen, dybden av relasjonene eller lidenskapen for jobben. For dette er uhåndgripelige ting, hvilket til nød blir betraktet som en residual i økonomens sirlige lykkefunksjon.

Kanskje det er derfor mange av oss ender opp utilfredse. Vi strekker oss etter målene som det er lett å vurdere om vi har oppnådd. Vi strever mot gode karakterer, i stede for kvaliteten på den kunnskapen vi tilegner oss. Vi prøver å få mange venner, fremfor å pleie og styrke relasjonene vi allerede har. Vi styrer mot jobber som har status i andres øyne, fremfor å finne og følge vår egentlige lidenskap.  Funksjonen vår er konstruert for Homo Economicus, og ikke Homo Sapiens. Men det som er håndgripelig er ikke nødvendigvis det som gjør det så fantastisk å være menneske. Kvalitativ kunnskap gjør at man forstår verden rundt seg, mens en lidenskapelig jobb og gode relasjoner gir spenning og mening i hverdagen.

Så ikke glem dette i innspurten til eksamenene, og i tsunamien av karakterer som kommer nå frem mot jul. Karakterer er først og fremst en kvittering til staten for at du har lært noe dette semesteret, slik at de kan gi deg penger med god samvittighet.

Karakterer er imidlertid et middelmådig mål på kvaliteten av det du faktisk har lært.

Les også:

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram