Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Reisebrev: Melbourne, Australia

Bulles utsendte Dyveke Bergh Poulsson er på utveksling i Australia. Her fra det populære turistmålet De tolv apostler helt sør i landet.
Bulles utsendte Dyveke Bergh Poulsson er på utveksling i Australia. Her fra det populære turistmålet De tolv apostler helt sør i landet.
7. april 2019
Sist oppdatert: 7. april 2019

Australia høster trolig størst andel av NHHs utvekslingsstudenter. Med god grunn. Vi trives.

Vi er i femte uke av semesteret og innleveringene begynner å hagle inn. Tross idéen om sol og surfebrett, er Melbourne Australias svar på Bergen. Sies det. Foreløpig minner byen mer om en sommer forbi norske drømmer.

Det bør påpekes at byene i Australia er vidt forskjellige. Temperatur, livsstil og strandavstand varierer mye. Likevel får jeg inntrykket av at man ikke kan trå feil ved å peile seg inn på kenguruenes hjemsted.

Veien ned

Australia er langt unna det meste både innen- og utenlands. Samtidig starter ikke skolesemesteret før i mars. På veien hit er det derfor mange av studentene som velger å reise når de først må hele veien bort. Hva som er «på veien» kan diskuteres, men backpacking i Sørøst-Asia er en gjenganger. Selv rakk jeg innom fem land uten å føle på noe stort tidspress. På denne måten muliggjør utvekslingen hit reising man kanskje ikke hadde unnet seg ellers.

Pai, Thailand, verdt en 762-svingers busstur.

Innenlands

Samtidig rekker man å komme ned til Australias sommer og nyte denne før skolen setter i gang for fullt. Her kan man også reise rundt og få med seg naturunder som The Great Ocean Road eller en av mange nasjonalparker. Samtidig byr landet på en rekke vingårder og selvfølgelig sanctuaries hvor man kan få knipset den o’hellige kenguruselfien.

Kurs

Det bør kanskje nevnes litt om skole siden det i teorien er driveren bak verdensomflyttingen. I motsetning til hva flesteparten vil være vant til hjemmefra er det en del obligatorisk oppmøte for mange – undertegnede går på University of Melbourne. Her finner man også fag hvor lekser blir sjekket og notert, så det kan lønne seg å ha litt oversikt over fagene. Når det er sagt, virker arbeidsmengden å være mer jevnt fordelt utover semesteret, og derfor mindre overveldende for noen i eksamensperioden.

Melbourne by

Melbourne har tidligere vunnet pris for å være verdens beste bo å leve i, ikke uten grunn. Byen finner en behagelig måte å samle en rekke nasjoner i en stilfull harmoni. Skyskrapere, søte hageinnrammede hus, blokker og mer. En bydel skiller seg fra den neste. Likevel oppleves det ikke som om noen er hverken mer eller mindre velkommen i noen av disse. Felles for områdene er Melbournes faste innslag av brunsjkafeer og matfestivaler – alle typer festivaler for den slags skyld, det er alltid liv i byen. Er man her trenger man ikke nøye seg med å nyte fargerike og instavennlige brunsjer. Store arrangementer som Formel 1, Ultra, og konserter med kjente navn er faste innslag. Byen ser aldri ut til å sove og det er kun med få bygninger man kan forstå at den har eksistert siden midten av 1800-tallet.. Australias fortid lar seg dog bli minnet på og du vil vanskelig få til et semester uten å høre «Acknowledgement of Traditional Owners». Avsnittet brukes til å avslutte både mailer og foredrag med og symboliserer Australias ønske om å forenes med egen fortid:

«I would like to acknowledge the Traditional Custodians of the land on which the University of Melbourne is located, the Wurundjeri people of the Kulin Nation, and to all Aboriginal and Torres Strait Islander peoples of this country. I pay my respects to their Elders, past, present, and emerging; and recognise that sovereignty of this land has never been ceded.»

En meget cliché og smakfull brunsj.

Kaffe

Byen nøyer seg ikke med store navn. De er kjent for å ha en sterk kaffekultur og for å være direkte nok til å blankt sende den tilbake på kafé om den ikke skulle falle helt i smak. Heldigvis er det mange kaféer og velge og vrake i. Dog bør det nevnes at de fleste stenger før fire.

Uteliv

Skal man ha drikke etter dette, påstår i alle fall professoren min i faget «Australia Now» at det bør gå i alkohol. Da hjelper det at Melbourne ikke bare har et godt uteliv, men også er kjent for sine skjulte barer. Se litt ekstra nøye på kjøleskapsdøren, det kan være et utested bak den.

Bolig

En ting man bør bite merke i, er at Melbourne ikke har det mest vennlige boligmarkedet. Prisene stiger i været og skremmer unna de lokale. Dette gjør at det å finne seg et rom for under den mer alminnelige minstegrensen på et halvår kan føles tilnærmet umulig. Er man først heldig nok til å finne noe man er fornøyd med kommer den trolig med en pris forbi Bergens normaliteter.

Tross dette skal det ikke mye til for å finne seg til rette i byen. Derfor ville jeg absolutt anbefalt til alle som har muligheten å dra på utveksling til Melbourne.

Les også:

Hva du bør vite om CSR, og hvordan næringslivet kan være med å løse klimakrisen

Hvilken masterprofil bør du velge?

Ønsker mer debatt i NHHS-valg

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram