Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Tar Rafto tilbake på NHH – vil fylle hull i pensum

Hyggelig møte med representanter fra NHH, Rafto x NHHS og næringslivet. FOTO:  Sonia Fajen, Foto NHHS
Hyggelig møte med representanter fra NHH, Rafto x NHHS og næringslivet. FOTO: Sonia Fajen, Foto NHHS
20. februar 2020
Sist oppdatert: 20. februar 2020

Rafto x NHHS hadde i forrige uke sitt første møte på NHH. Den nyoppstartede studentgruppen vil heve NHH-studentene sin kompetanse på menneskerettigheter.

Ada Gjedebo Hetland, leder for den nyoppstartede gruppen, tror at Rafto x NHHS kan gjøre opp for en mangel i dagens NHH-pensum. Dette gjenspeiles også blant mange bedrifter som har lite kompetanse på menneskerettigheter.

– Jeg mener at arbeidet til Rafto x NHHS for å fremme menneskerettigheter kan være et godt supplement til de andre tingene vi lærer, sier Hetland.

Hetland understreker samtidig at hun har snakket med flere professorer som har implementert egne Raftoforelesninger hvor de fokuserer på menneskerettigheter.

Fikk skryt av Thøgersen

NHH-rektor Øystein Thøgersen innledet møtet med å skryte av Rafto x NHHS sitt engasjement som noe skolen kan være stolt av.

Greg Priest, den globale sjefen for «social impact and human rights» hos IKEA, var blant de inviterte til møtet. Han fortalte om hva IKEA, som verdens største møbelkjede, gjør for å sikre at menneskerettighetene ivaretas i deres verdikjeder.

Les også: TO MYTER OM VIDEOFORELESNINGER – OG ET PAR SANNHETER

Oppstarten av Rafto x NHHS

Hetland er meget travel, med mange baller i luften. Foruten å gå på NHH har hun fullført tre år på jussen, og planlegger å fullføre begge studiene i løpet av åtte år. Da hun midt under høstens femtekullshow ble spurt om å starte opp gruppen, var hun ikke i tvil tross mye annet å gjøre.

Raftostiftelsen ble grunnlagt av kollegaer, studenter og venner av NHH-professor Thorolf Rafto, til minne om ham. Rafto x NHHS tar Rafto tilbake til NHH. Gruppen har som mål at flere studenter skal gå ut av NHH med kjennskap til menneskerettigheter, og hvilken betydning det kan ha for videre arbeidsliv.

– Vi ønsker at studenter skal bli med gruppen og gjennom den få bygget kompetanse, sier Ada. 

– Man kan lære om disse temaene gjennom å delta på Rafto-arrangementer, jobbe med å undersøke case, skrive leserinnlegg og lage podcast. Og for å møte andre som er opptatte av det samme.

Les også: Eldar Sætre er toppsjefen som aldri hadde lederambisjoner

Manglende kompetanse på menneskerettigheter

Hetland forteller at selv om man ikke nødvendigvis arbeider med menneskerettigheter direkte, vil de ha påvirkning på de daglige vurderingene man gjør i sitt arbeid. Dette merker næringslivet i dag, ifølge Hetland.

– Jeg har vært med på dette siden i høst, og snakket mye med næringslivet. De sier at de er fullt klar over problemstillingen og føler mye panikk. 

Ada peker på at mange bedrifter har lite kompetanse på menneskerettigheter per i dag, og at det er viktig å endre på det.

– Det er litt den kompetansen vi ønsker å skape hos NHH-studenter. Bedrifter skal ikke være nødt til å hyre inn store konsulentselskaper for å sikre at de overholder menneskerettighetene.

Les også: Tok doktorgrad – fikk ettertraktet stilling i Equinor

Førstekullseksamen bidro til rekruttering

Ada stiller seg åpen til at hvem som helst kan søke denne gruppen, og sier at eneste krav er engasjement. 

– Vi ønsker engasjerte studenter som har lyst til å bidra, og vi skal jo forme denne gruppen fra bunnen av. Jeg drømmer om at menneskerettigheter er noe jeg kan dedikere livet mitt til, samtidig som jeg må se realistisk på det, sier Hetland.

Videre forteller hun at temaet på eksamen for førstekull i IKE1 har bidratt til rekrutteringen. I forbindelse med Raftoforelesningen 2019 fortalte Equinor-sjef Eldar Sætre om deres utfordringer knyttet til menneskerettigheter.

– Eksamen var et case hentet fra Rafto Challenge som handlet om viktigheten av business og menneskerettigheter. Alle vet nå hva Rafto er, og det har hjulpet veldig på vår rekruttering av førstekullister, sier Hetland.


Raftostiftelsen:

  • Er en ideell organisasjon som jobber med å fremme menneskerettigheter
  • Thorolf Rafto (1922-86) var en foreleser ved NHH som var spesielt opptatt av menneskerettigheter
  • Stiftet i 1986, like etter Thorolf Raftos død, av venner, kollegaer og studenter som ville hedre hans minne
  • Deler ut Thorolf Raftos minnepris – Raftoprisen – årlig til personer eller organisasjoner som arbeider for å fremme menneskerettighetene

 

Har du lest disse sakene?

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram