Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Leserinnlegg: Fem råd til nye studenter

Det er mye å sette seg inn i som ny student. Hverdagen kan synes kaotisk og det finnes utallige måter å håndtere studietiden på. Etter fem år med studier har jeg prøvd å formulere fem råd til deg som ønsker å få det meste ut av din studietid. Fem råd som jeg skulle ønske jeg selv fikk da jeg begynte å studere.

Kristoffer Fure, uteksaminert masterstudent ved NHH: "Du har nok vært en av de med best karakterer i klassen din i løpet av din oppvekst. Nå blir kanskje situasjonen annerledes – kanskje du må nøye deg med å være gjennomsnittlig de kommende årene. Husk derfor å minne deg selv på hvorfor du er her." Foto: FOTO NHHS
23. august 2021
Sist oppdatert: 13. februar 2023

1. Du har aldri bedre muligheter til å feile enn underveis i studiene

Alle på NHH har én ting til felles: vi ønsker å lære. Min oppfordring til deg er å gjøre ditt beste for å feile underveis i studiene.

Ta en sjanse. Meld deg til et spennende eller utfordrende verv. Ta en ekstraordinær risiko under en caseøvelse. Konsekvensene av en mulig feil vil gjerne være minimale, og du sitter igjen med et enormt læringsutbytte. Du vil aldri få bedre muligheter til å lære av egne feil enn nå. Både konsekvensene og alvorsgraden stiger betraktelig i det du starter å jobbe. Hopp i det!

2. Studietiden er mer enn kun karakterer

Det som skjer utenfor lesesalen er kanskje viktigere enn det som skjer lesesalen. Det finnes flere fenomenale studieteknikker, men husk at den beste studieteknikken er den som er tilpasset deg selv, dine behov og dine preferanser!

Hvis du vil gjøre det bra og samtidig ha det gøy, vil jeg anbefale å unngå for lange studiedager. Sjansen er stor for at du sitter igjen med få minner dersom du jobber 60-timers uker hele semesteret kun for å oppnå det hellige A-snittet (også kjent som "kantinesnittet").

Les også: Studiestarten ved NHH: Fadderbarna testes daglig

Du har nok vært en av de med best karakterer i klassen din i løpet av din oppvekst. Nå blir kanskje situasjonen annerledes – kanskje du må nøye deg med å være gjennomsnittlig de kommende årene. Husk derfor å minne deg selv på hvorfor du er her. Når ellers i livet vil du ha så mye tid som underveis i studiene til å virkelig investere i deg selv og lære noe nyttig?

Jeg synes Ada Hetland traff spikeren på hodet da hun tidligere skrev at «Karakterer er først og fremst en kvittering til staten for at du har lært noe dette semesteret, slik at de kan gi deg penger med god samvittighet. Karakterer er imidlertid et middelmådig mål på kvaliteten av det du faktisk har lært».

Likevel er det en kjent sak at karakterer kan være nøkkelen til å konkurrere seg til sin første stilling. Imidlertid er det dine faktiske evner, innstilling og kunnskap som får deg til å avansere derfra. Noen av disse tingene opparbeider du best utenfor lesesalen. Sørg for å skape gode minner utenfor lesesalen også!

3. Ikke mål din menneskelige verdi opp mot hvor du ender opp i studentorganisasjonen

I de kommende ukene kjemper nye studenter for anerkjennelse og tilhørighet hos en av NHHS' undergrupper. Dessverre er det slik at mange av gruppene har begrensede plasser. Det er dermed ikke gitt at du faktisk får ta del av den gruppen du ønsker.

Husk at dersom det ikke går slik du ønsker i rekrutteringsuken, så har du fremdeles mange likesinnede! Trivsel kommer gjerne fra samhold og vennskap. Oppsøk det! Spør deg selv; ville du ikke blitt takknemlig for at personen ved siden av deg i auditoriet hilste på deg og slo av en prat i en pause? Om du spiser lunsj alene en dag, så er du neppe den eneste – sett deg gjerne sammen med noen i samme situasjon! 

Jeg vil virkelig anbefale å ta del i NHHS og være en aktiv bidragsyter i en av gruppene (eller start en selv). Avkastningen er høy: gode vennskap og gode minner. 

Les også: Leserinnlegg: Velkommen til Norges beste studentforening!

4. Solen skinner faktisk ikke alltid i Bergen

Studietilværelsen kan være belastende på mange måter. Det er mye man kan la seg stresse av: 

  1. En innleveringsfrist nærmer seg, 
  2. Det er lenge siden man har vært hjemme, 
  3. Alle andre håndterer studiene (øyensynlig) mye bedre. 

Listen kan fortsette i det uendelige.

Man kommer langt med ærlighet. Det er OK å si fra til innleveringsgruppen at du kanskje ikke klarer å levere i tide grunnet du er sliten og stresset. Sjansen er stor for at du blir positivt overrasket av sympatien og forståelsen du blir møtt med. Husk også at du kan booke (gratis) psykologtimer, samt få annen hjelp gjennom Sammen.

Bruk både dine medstudenter og venner/familie for alt de er vært! Du er ikke svak om du føler på mye press underveis i studietiden. Du er heller sterk dersom du tør å snakke høyt om det og søke hjelp.

5. Veien mot målet

Du er trolig privilegert som har kommet deg inn på dette studiet, og jeg er sikker på at du kommer til å gjøre det bra. Imidlertid er det fort gjort å brenne lyset i begge ender ved å jage resultater, sloss om det beste internhipet og samtidig være så sosial som overhodet mulig.

Jeg vil derfor anbefale deg på det sterkeste å sette pris på selve studiereisen istedenfor kun destinasjonen i seg selv. Husk at du til syvende og sist kommer til å huske denne vidunderlige studietilværelsen for resten av livet!

Studietiden handler om mer enn diplomet og vitnemålet du får utdelt av rektor en gang i fremtiden. Klarer du å være til stede i nuet og gjøre det beste ut av reisen, så er jeg overbevist om at du vil oppnå en helt annen form for selvrealisering når du en dag uteksamineres fra NHH.

Avslutningsvis er disse rådene er neppe de siste du får i løpet av din studietid. Husk å alltid være sunt kritisk til alt du hører. Det finnes utallige vinneroppskrifter på studietiden. Oppsøk gjerne råd fra andre, men sørg for at du gjennomfører på en måte som er best for nettopp deg.

Med disse fem rådene ønsker jeg deg hjertelig lykke til med studiene! Håper studietiden din blir minst like bra som min.

Les også:

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram