Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Eldar Sætre er toppsjefen som aldri hadde lederambisjoner

Eldar Sætre er en travel mann om dagen Foto: Peder Dahlum Eide, Foto NHHS.
Eldar Sætre er en travel mann om dagen Foto: Peder Dahlum Eide, Foto NHHS.
20. oktober 2019
Sist oppdatert: 20. oktober 2019

Konsernsjef i Equinor, Eldar Sætre, var onsdag tilbake på gamle trakter. K7 Bulletin fikk tid til en uformell prat med energitoppen. 

For NHH-studenter som ønsker en betydningsfull rolle i omstillingen av samfunnet er rådet fra Eldar Sætre klart:

– Det å komme ut av denne skolen med de riktige holdningene, ambisjoner, ønsker og utålmodighet er veldig viktig. Vi kommer til å trenge veldig mye endring i verden fremover. Den endringen kommer ikke til å skje uten at vi har ledere rundt om i verden som forstår det og kan være ledestjerner i transformasjonen som vi må gjennom. 

Sætre var innom NHH i forbindelse med Thorolf Rafto Challenge, der han holdt foredrag om utfordringene Equinor står overfor i lys av menneskerettigheter. Etter foredraget kunne han avse litt av sin dyrebare tid for å ta en uformell prat med K7 Bulletin. 


Eldar Sætre

  • Konsernsjef i Equinor 
  • f.1956 (63 år)
  • NHH-alumni
  • Aktuell som foredragsholder ifbm Thoralf Rafto Challenge

Les også: Vil splitte representantskapet og ta alumni inn som kontrollorgan

– Den beste tiden jeg har hatt

Når Sætre ser tilbake på tiden på NHH er det med svært gode minner og med et stort smil om munnen.

– De fire årene jeg gikk her er nok den beste tiden jeg har hatt. 

Sætre understreker hva som gjorde tiden på NHH så minneverdig. 

– Det var stor spennvidde i fagene, og gode lærerkrefter. Ikke bare var de faglig dyktige, men de hadde også en stor interesse som gjorde at foreleserne var store personligheter. Eksempelvis selveste Thoralf Rafto. 

Thoralf Rafto holdt til ved NHH i over 30 år, som professor i økonomisk historie og menneskerettighetsaktivist. Selv etter hans død fortsetter menneskerettighetsarbeidet i hans navn. Raftostiftelsen deler hvert år ut Raftoprisen, i tillegg til å arrangere Rafto Challange, det årlige eventet der bedrifter blir utfordret til å fortelle om hvilke menneskerettighets-dilemmaer de støter på i verdikjeden. 

– Det var mye utenom-faglig engasjement. Jeg var ikke spesielt aktiv i foreninger og slik, men var likevel svært sosial, forsikrer han.

Sætre var heller ikke vond å be da han fikk spørsmål om hvordan eksamensperioden ble håndtert.

– Jeg leste jevnt og trutt, og ikke noe skippertak. Mitt fokus ble da å være opplagt på eksamen og ha kreftene i behold.

Les også: Dette er børsklubbens nye strategi

Så ikke for seg å bli toppleder

Sætre så aldri for seg å bli leder da han startet utdanningen sin ved NHH.

– Jeg har aldri hatt de store ambisjonene sånn sett. Det handler om å gjøre en jobb, beherske den, og så får man se hva det blir til. Mitt utgangspunkt har aldri vært å komme i den og den posisjonen. Sånn har jeg aldri tenkt. 

– Jeg kunne tenke meg å lede mennesker, men nokså langt unna der jeg har endt opp. 

– Det er den utviklingen man har i arbeidslivet, en ting er det faglige, men også vurderingsevne og å samhandle med andre mennesker. Det vet man ikke før man er inne i det, poengterer Sætre. 

Helt siden 1988 har konsernsjefene i Equinor/Statoil vært utdannet ved NHH. Sætre vil likevel være svært forsiktig i spådommene om dette vil fortsette etter hans avgang.

– Det er mange fra NHH i systemet. Det kan skje, men det kan også være en annen bakgrunn. Jeg skal være veldig forsiktig i å legge noen føringer på det. Det er styrets jobb en gang i fremtiden. 

 Samtidig peker han på det han mener er årsaken til dette.

– NHH en institusjon som alltid har hatt et kvalitetsstempel, og som har tiltrukket seg gode studenter, men skolen har også en bredde, som jeg selv satt stor pris på. Jeg møtte Thorleif Rafto og lærte om økonomisk historie, økonomisk geografi og en bredde i fagområdet, som passet meg. Den litt bredere interessen, er noe som fungerer godt ute i et arbeidsliv, i en lederrolle og en konsernsjefrolle som jeg nå har er en 360 graders rolle. Du kan ikke interessere deg for den eller den delen. Du må adressere alle aspekter av en virksomhet, og det får du veldig mye av i en skole som dette.

Vil ha realiteter og fakta i energidebatten

Under spørsmålsrunden i Rafto Challenge ønsket flere av studentene å utfordre konsernsjefen på klimaspørsmålet. På spørsmål fra K7 Bulletin om han var bekymret for den økte oljepessimismen blant unge svarte han følgende

– Jeg vet jo at vi kommer til å trenge olje og gass i lang tid. Det er mye mangel på kunnskap der ute på hva den egentlig brukes til og hvor avhengig vi er av oljen. 

– Det er lett å danne seg et negativt bilde rundt ting vi ønsker å komme rundt og ut av. Samtidig er avhengigheten såpass stor. Derfor er jeg opptatt av at diskusjonen er basert på realiteter og fakta og kompleksiteten vi har i energisystemene våre. Hvis vi prøver å hoppe bukk over kompleksiteten og komme til enkle løsninger, så kan vi gjøre veldig store feil. VI må adressere dette bit for bit. Vi må jobbe med alternativene. 

Sætre er ikke i tvil om hva som skal til for å redusere klimaavtrykket knyttet til oljebruken.

Vi må jobbe med å kutte etterspørsel. Vi kan kutte tilbudet, men hvis vi ikke har det alternativet som erstatter det, så har vi et problem. Løsningen er å se på etterspørselssiden, slik at vi fortrenger olje og gass, der det må fortrenges. Og det kan man bare gjøre gjennom samarbeid. 

Les også: Saksøkt for 1,3 milliarder i 2002 - Nå foreleser han på NHH

Med det store ansvaret følger det lite fritid. 

Som konsernsjef for Nordens største selskap målt i omsetning er det et enormt antall arbeidstimer som legges ned i løpet av et år. Dette gjør at fredagskvelden, ofte forbundet med kos og hygge for de fleste, falmer litt for Sætre.

–En fredag kveld er jeg sikkert på vei hjem fra et eller annet sted i verden. Jeg reiser mye. Det er veldig mye jobb, også i helgene. Innimellom prøver jeg å ta en dag eller helg fri, og da reiser jeg ned til sjøen eller opp på fjellet. Ikke noe voldsomt, men nok til å komme seg bort. Det blir også litt tid til å se fotball. 

– Helt til slutt, hva gjør deg mest glad? Liverpool-seier eller børshopp?

–Det er ingenting som slår Liverpool-seier, og mer enn bare én, avslutter Sætre.

Foredraget Eldar Sætre holdt under Rafto Challange kan du lese her. 

Les også:

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram