Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Lånekassen med ny funksjon - Nå kan du sjekke lånesaldo på mobilen din

Mange studenter lurer på hvordan de store summene de får utdelt hvert semester skal bli best brukt. Foto: Lånekassen
Mange studenter lurer på hvordan de store summene de får utdelt hvert semester skal bli best brukt. Foto: Lånekassen
21. august 2020
Sist oppdatert: 21. august 2020

Nå kan du sjekke hvor mye av studielånet du har igjen via mobilen.

Torsdag forrige uke lanserte Lånekassen muligheten til å sjekke saldo på studielånet på mobil. Dermed kan alle studenter med bankene SpareBank 1, SBanken og DnB sjekke Lånekassen-saldoen med et tastetrykk på mobilen.

Over én million kunder

– Lånekassen har nærmere én million kunder som med denne tjenesten kan få oppdatert saldo for studielånet sitt rett inn i den nettbanken de bruker til daglig, og dermed få bedre oversikt over økonomien sin, sier administrerende direktør i Lånekassen, Nina Schanke Funnemark.

I første omgang er det kun mulig å se gjelden i nett- og mobilbanken. Selve administreringen av gjelden skjer fortsatt gjennom Lånekassens nettsider.

Administrerende direktør i Lånekassen, Nina Schanke Funnemark

Forsknings- og høyere utdanningsminister, Henrik Asheim, ønsker ordningen varmt velkommen.

–Ingenting er bedre enn å samle alt på ett sted. Når flere nå får studielånet sitt inn i nettbanken hvor de styrer med alt annet av brukskontoer, sparing og gjeld vil det gi mye bedre oversikt og kontroll over egen økonomi, sier han i pressemeldingen.

Det er allikevel ikke slik at saldoen dukker opp i nettbanken av seg selv med det første. Den første gangen må kunden gi samtykke gjennom Altinn. Neste gang man logger inn i nett- og mobilbanken, hentes saldo automatisk så lenge samtykket fortsatt er gyldig.

Les også: Nå får studentene tilbud om ekstra lån og stipend – her er kriteriene for ordningen

Lanserte krisepakke i mars

Muligheten til å sjekke saldoen på mobil er ikke det første tilbudet Lånekassen lanserer dette året. I mars lanserte de også et ekstra tilbud om ekstra lån til studenter som mistet jobbene sine som følge av koronapandemien. I tillegg fikk alle studenter stipendet for både april mai og juni utbetalt i april, for å sikre studentene bedre betalingsevne. For de fleste utgjorde det 27 550 kroner.

De som hadde blitt permittert grunnet koronakrisen kunne ta opp et ekstra lån hos Lånekassen på opptil 26 000 kroner.

Henrik Asheim. Forsknings- og høyere utdanningsminister.
Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Asheim begrunnet krisepakken på følgende vis i mars.

–Disse tiltakene vil gi studentene tilgang til ekstra penger raskt. Jeg er glad for at vi nå har kommet frem til en god løsning for å avhjelpe studenter som har mistet viktig biinntekt.

Statistikk fra Statistisk sentralbyrå publisert i februar viser at studentene mottar stadig mer i studiestøtte, samtidig som inntekten fra jobb ved siden av har falt. I tillegg kan en økt stipendandel tyde på at stadig flere studenter står på eksamen, og dermed får større deler av lånet omgjort til stipend. 

 

Delte meninger om "drittpakken"

Fra enkelte hold fikk krisepakken totalslakt, blant annet av stortingsrepresentant i MDG, Une Bastholm:

–Regjeringens forslag om å gi ekstralån for studenter som mister jobben er en helt uakseptabel forskjellsbehandling av en gruppe arbeidstakere. Vi må huske at dette ikke bare er snakk om 18-19-åringer som kan dra hjem til foreldrene sine, men også mange som har forsørgeransvar. Vi mener studenter som har blitt permittert fra deltidsjobb må få kompensert lønnen fullt ut fra Lånekassen i minst 20 dager, sa Bastholm til K7 Bulletin i mars.

Une Aina Bastholm, Miljøpartiet De Grønne, Oslo. Foto: Stortinget.

Fra andre hold høstet pakken ros. Blant annet fra tre av K7 Bulletins journalister, som i et innlegg i Dagens Næringsliv begrunnet hvorfor pakken var en rimelig ordning. De begrunnet det med at staten i en krevende periode opprettholder goder, og at reglene fra Nav alltid har vært tydelig på at studenter som har hatt deltidsjobb ved siden av studiene aldri har hatt krav på dagpenger ved permittering.

 

 

 

 

Les også:

 

 

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram