Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

– Vi må slutte å bortforklare seksuell trakassering


7. februar 2018
Sist oppdatert: 7. februar 2018

«Han mangler bare sosiale antenner», «han prøvde jo bare å flørte» og «han er bare litt klumsete» tikker det inn på Jodel. Det de ikke skjønner er at seksuell trakassering ikke handler om enkeltpersoner. Seksuell trakassering handler om holdninger, og i dette tilfellet er holdningen at seksuell trakassering kan rettferdiggjøres basert på personlighetstrekk eller situasjon. Det er denne holdningen vi må endre.

Seksuell trakassering kan ikke rettferdiggjøres. Om du gjentatte ganger har tilnærmet deg en person på en uønsket, truende eller vulgær måte bør dette ha konsekvenser – uansett hvem du er. Det skal ikke hysjes ned og pakkes inn, for da opphører aldri denne oppførselen.

Lederen til Grundekjøn er ikke et angrep på et enkeltindivid, men en oppmuntring til å slutte å se igjennom fingrene og ta uakseptabel oppførsel for det det er. Ser du at kompisen eller venninnen din sender ubehagelige meldinger til en medelev – be dem slutte. Ser du at han litt fulle fyren gnir seg overdrevent mye inntil hun usikre jenta på dansegulvet – si ifra. Kanskje er det bare et klossete forsøk på å flørte og kanskje er ikke personen den mest karismatiske, men uønsket seksuell adferd er allikevel ikke greit.  Det er ikke greit å trakassere noen, på samme måte som at det ikke er greit å stjele – selv om du hadde veldig lyst på det du stjal, eller du var veldig full da du stjal det.

Seksuell trakassering skal ikke tolereres, og at NHH uttaler seg i Morgenbladet og Bergens Tidende om at de ikke har fått noen varsler om seksuell trakassering etter at #metoo-kampanjen ble sparket i gang er uakseptabelt. Ikke bare lukker de øynene, men de aksepterer og gir rom for videre uønsket oppførsel. At en utdanningsinstitusjon tar juks på eksamen mer alvorlig enn seksuell trakassering er bekymringsverdig. For NHH har klare retningslinjer for hva som skjer dersom noen blir tatt i fusk, men med en gang noen rapporterer krenkende adferd, er personalet usikre på prosedyren.

Vi kaller oss Norges aller høyeste handelshøyskole, og det burde derfor forventes at vi ikke bare har høyest kvalitet på undervisning, men også høyest kvalitet på utdanningsmiljøet. Derfor skal vi ikke gi innpass til krenkende adferd gjennom bortforklaring av noe så alvorlig som seksuell trakassering. Flørting og seksuell trakassering er som en spade og en trehjulssykkel. Det hører liksom ikke helt sammen.

Jennifer Maria Forfang, 1. kullstudent ved NHH

Les også:

Les artikkelen her: Minst to varsler om seksuell trakassering på NHH i høst

Leser Grundekjøns leder her: NHH lukker øynene for seksuell trakassering

– Rektoratets holdning er klokkeklar: Vi tolerer ikke seksuell trakassering

Førstekullsstudent: – Ikke alle mannlige NHH-studenter har respekt for kvinner

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram