Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

NHH-elev sendt hjem dagen etter USAs likvidering av Irans general

Briyandan Baheerathan (22) ble omplassert til ambassaden i Singapore etter uroen i Iran. Foto: Facebook
Briyandan Baheerathan (22) ble omplassert til ambassaden i Singapore etter uroen i Iran. Foto: Facebook
19. januar 2020
Sist oppdatert: 26. januar 2020

Fredag 3. januar var NHH-elev Briyandan Baheerathan (22) på vei til Iran etter å ha sikret seg jobb som studentpraktikant på den norske ambassaden i Teheran. Like etterpå kom kontrabeskjeden.

–Jeg dro til Gardermoen ganske tidlig, gikk gjennom sikkerhetskontrollen og til gaten der vi ventet på flyet. Først fikk vi beskjed om at flyet var forsinket, og vi ventet litt til. Det var da ambassadesekretæren i Iran ringte oss. Han fortalte at på grunn av de politiske hendelsene natt til i dag (fredag 3. januar), hadde utenriksdepartementet tatt en klarering på at vi ikke kunne være studentpraktikanter der lengre, fordi det var for farlig, forteller Briyandan.

Beskjeden kom dagen etter USAs likvidering av Irans general Qasem Soleimani, som lenge var i USAs søkelys forut for likvideringen. Den politiske uroen førte til at Briyandan fikk beskjed om å reise hjem igjen.

Les også: Kursansvarlig Leif Hem svarer på kommentar-glipp 

Møttes på Baker Hansen

Norges ambassadør til Iran satt i møter med utenriksdepartementet da beskjeden kom. Han kontaktet Baheerathan, som tok ut igjen bagasjen sin på Gardermoen og dro direkte til Baker Hansen like ved UDs hovedkontor for å møte ambassadøren.

Det var veldig hyggelig å møte ham, men også veldig kjipt, fordi du så at han var nedfor. Han var preget både på grunn av den politiske hendelsen, som sikkert skapte mye stress og uro for ham, men også på vegne av oss. Du merket at han mente det var oppriktig kjipt at vi ikke fikk være praktikanter der dette semesteret, utdyper Baheerathan før han fortsetter:

Han beklaget for det som hadde hendt, og sa at vi måtte belage oss på å gjøre noe annet dette semesteret. Etterhvert som vi pratet snakket vi om mulighetene for omplassering til en annen ambassade. 

Les også: Leserinnlegg: SOL – svada og liksom-empiri?

Omplassert til Singapore

Briyandan hadde bestemt seg for å ta et friår, men uten ambassadejobben hadde året stått tomt. Heldigvis fulgte ambassadøren opp NHH-eleven, og påfølgende mandag hadde de et videomøte hvor de diskuterte ulike alternativer.

Ambassadøren og UD var løsningsorienterte nok til å omplassere oss. Ambassadøren sendte mail direkte til andre utenriksstasjoner og så hvilket rom de hadde og om de hadde behov for å få inn noen flere. Deretter tok ambassaden i Singapore direkte kontakt, forteller han.

Baheerathan fikk til slutt landet en jobb på ambassaden i Singapore, hvor en utfordrende, men spennende hverdag møter ham.

Arbeidsoppgavene består i hovedsak av politisk og økonomisk rapportering til UD. Økonomisk rett og slett fordi Norge har mange selskaper der spesielt innenfor shipping. Politisk i forhold til spenningen tilknyttet Taiwan, så den norske ambassaden følger nok med på utviklingen der. Så blir det å arrangere en del seminarer og konferanser for norsk og singaporsk næringsliv. Vi skal skape en plattform som norske bedrifter kan basere seg på når de er der nede, oppsummerer Briyandan.

Les også: NHH vil ikke sende utvekslingsstudenter til Hong Kong til våren

Usikker på hva fremtiden vil bringe

Fredag morgen dro Baheerathan til Singapore, og drar nok ikke til Teheran med det første. Både på grunn av uroen, men også fordi han er bundet av arbeidskontrakten med ambassaden i Singapore.

Da vi hadde videomøte med den iranske ambassadøren fortalte han at det trolig tar mer enn 6 måneder før konfliktnivået faller til det punktet der Iran kan ta imot praktikanter. Så det kommer mest sannsynlig ikke til å skje. Vi har signert kontrakt med ambassaden i Singapore som en vanlig arbeidsgiver. Hadde alternativet vært å bli i Oslo hadde jeg selvfølgelig takket ja dersom situasjonen roer seg, konkluderer han.

Selv er han usikker på hvordan konflikten i Iran kommer til å utspille seg videre.

– Det er ikke så lett å svare på. Men det jeg tror er at Iran ikke er ferdig med gjengjeldelsene sine. Jeg tror det kun var første sparket og at det kommer flere sanksjoner fra dem. Mest sannsynlig gjennom en stedfortredende krig. Så får vi se hvilken skala det er på, er den stor nok vil nok USA gjengjelde det. Om det ikke er av for stor betydning, så tror jeg at det roer seg, avslutter han.

 

Har du lest disse sakene?

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram