Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Brannfare: Forelesernes heteste filmtips

Foreleserne hjelper deg med film-dilemma. Foto: Maiwenn Knapskog og Solène Feron, Foto NHHS
Foreleserne hjelper deg med film-dilemma. Foto: Maiwenn Knapskog og Solène Feron, Foto NHHS
Slå deg ned i sofaen med NHH-forelesernes filmtips. Foto: Maiwenn Knapskog og Solène Feron, Foto NHHS
6. mars 2021
Sist oppdatert: 6. mars 2021

Dette vårsemesteret åpnet ironisk nok med en ny nedstengning i Bergen. Med de nye tiltakene kan fritiden fort føles tom, og når skolebøkene er lagt på hylla for kvelden, kommer det store spørsmålet: Hva skal jeg finne på nå? Lese nok en pensumtekst? Begi meg ut i regnet? Eller kanskje sette på en god film? Dersom du hører til siste gruppe, vil det neste spørsmålet være: Hvilken film skal jeg sette på? Dette lurte vi i K7 Bulletin på, og henvendte oss derfor til vår daglige informasjonskilde: foreleserne.

Å se en film kan være bra for både kropp og sjel. En god film på slutten av en lang studiedag kan bidra til å roe kroppen ned, og samtidig være en kilde til å lade batteriene til nok en ny dag med zoom-forelesninger, digitale møter og skolearbeid. I tillegg kan filmer være belysende, informative og interessante. Filmer kan skape fellesskap og konversasjon. Filmer kan få tårene til å trille, latteren til å rulle, sinne til å koke, følelsens til å blomstre eller rett og slett få tankene til å spinne. Å se en film med kollektivet er et sosialt og smittevennlig tiltak. Med dagens restriksjoner er den eneste reisen vi lovlig kan gjennomføre, en reise tilbake eller fremover i tid på skjermen. Kanskje kan en film dempe vår urokkelige reiselyst, og la oss glemme pandemien en liten stund?

Vi har vel alle bladd gjennom rekke etter rekke med filmer på ulike strømmetjenester, sett de blafre forbi, og ikke fanget opp én eneste film av interesse. Filmtips fra andre kan derfor være uvurderlige. Tipsene kan i så forstand være enda mer uvurderlige om de kommer fra en god kilde. Vi har samlet sammen noen av NHHs forelesere sine favorittfilmer, så her er det bare å velge og vrake!

Blant foreleserne er det konsensus om spesielt én film: «A Beautiful Mind». Filmen var en gjenganger blant forelesernes anbefalinger, og ble hovedsakelig trukket frem på grunn av dens relevans for oss økonomistudenter. Filmen baserer seg på livet til den amerikanske matematikeren og nobelprisvinneren i økonomi, John Nash. På IMDb har filmen fått hele 8,2/10 poeng, og legger dermed lista svært høyt.

«The Big Short» og «Moneyball» er to andre økonomi-relaterte filmer, som førsteamanuensis Alexander Willén anbefaler. Til tross for at filmene i seg selv kanskje ikke vekker sterke assosiasjoner til pensumbøkene i SAM-fagene, mener Willén de kan knyttes opp mot økonomi-faget, og være motiverende og underholdende.

Om du vil så langt bort fra den virkelige eller økonomiske verden som overhodet mulig, kan førsteamanuensis Malin Arve anbefale alle tegnefilmene av den japanske filmregissøren og animatøren Hayao Miyazaki. Gjennom en kombinasjon av fantasi og seriøse aspekter, kan enhver film av Miyazaki kaste deg inn i en annen verden. Av regissørens elleve filmer, trekker Arve frem «Spirited Away» og «Princess Mononoke» som to gode anbefalinger, begge med en vurdering på godt over 8 på IMDb.

Les også: 

Professor Helge Thorbjørnsen anbefaler en reise tilbake i tid til Italia, New York og Las Vegas gjennom de to første Gudfaren-filmene. Med litt stearinlys, en halvdårlig italiensk rødvin, godt brød og god olivenolje, er dette to klassikere Thorbjørnsen mener burde være på allmennkunnskapspensumlista. På IMDb ligger Gudfaren-filmene på soleklar andre og tredje plass over høyest rangerte filmer.

En annen reise tilbake i tid, anbefales av professor Alexander Cappelen, med filmen «The Princess Bride». Her går reisen til storslagne slott og sverdkamper, og man får en real dose fantasi, romantikk og komedie. Ønsker man å forlate vårt univers av munnbind og sosial distansering, kan denne filmen ta deg med på et eventyr litt utenom det vanlige. Vurderingsmessig ligger «The Princess Bride» høyt oppe på IMDb, med 8/10.

Da vi spurte foreleserne om hvilke filmer de ville anbefale til studentene, ble det trukket frem flere filmer som utfordrer sentrale samfunnsrelaterte tema. Blant annet anbefaler Willén «Hidden Figures», som gir et innblikk i hvordan kvinner og minoriteter har vært med på å forme og utvikle dagens samfunn. Her serveres man ren underholdning i kombinasjon med brutale sannheter som skildrer ulikheter mellom kjønn og grupper på arbeidsmarkedet og andre dimensjoner i samfunnet.

I professor Øystein Foros filmanbefaling, «Charter», er det sentrale fokus rettet mot morskap og foreldrerett. Til tross for en dyster handling, hvor en mor kjemper for omsorgsretten, har filmen fått svært god kritikk, og er Sveriges Oscar-kandidat i 2021.

Les også:

 

En film som kan vekke Bergens-patriotismen er «The Imitation Game», hvor norske Morten Tyldrum er regissør. I tillegg til å vekke nasjonalistiske følelser, kan filmen bidra til å belyse viktige hendelser tilknyttet utfallet av andre verdenskrig.

Sliter du med å holde fokus gjennom en hel film, eller ønsker å fordele etappene med underholdning hver dag, har vi også fått inn et serietips. Professor Jan Ubøe anbefaler mini-serien «Unorthodox» på Netflix. Ubøe trekker frem seriens aktualitet ettersom tema bygger på å gjøre mye ut av en vanskelig situasjon. I tillegg er serien, i følge Ubøe, hjertevarm og fri for helter, heltinner og skurker. Med en IMDb-vurdering på 8 blank, er det trygt å si at denne serien har falt i smak hos flere enn Ubøe.

Dersom du ikke har noen strømmetjenester, eller om den marginale nytten av å ha abonnement er lavere enn den marginale kostanden av selve abonnementet, har førsteamanuensis Lars Ivar Oppedal Berge et godt råd: Bruk Youtube. Berge anbefaler å søke på: «Liverpool- Barcelona», «5 mila fra Falun» eller «stafetten fra Val de Fiemme i 2003».

Avslutningsvis er et par tips for å skape den ultimate filmopplevelsen hjemme:

  • Skru ned lysene, og tenn stearinlys
  • Finn frem din favoritt snacks og drikke (og sørg for å ha nok til hele filmen)
  • Sett deg godt til rette i en behagelig posisjon (gjerne under et godt teppe)
  • Plasser telefonen i et annet rom, eller eventuelt sett den på lydløs/ flymodus
  • Skru volumet opp for å få «kino-følelse»

 

Har du fått med deg disse sakene?

 

 

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram