Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Smitten på NHH stiger markant – stenger all fysisk undervisning

350 NHH-studenter testet seg da en testbuss fra Bergen legevakt besøkte skolen mandag. Foto: Joakim Støre.
350 NHH-studenter testet seg da en testbuss fra Bergen legevakt besøkte skolen mandag. Foto: Joakim Støre.
31. august 2020
Sist oppdatert: 30. oktober 2020

Smittetilfellene ved NHH fortsetter å øke – 19 nye studenter er smittet i løpet av det siste døgnet. All fysisk undervisning stenges frem til 11. september.

I løpet av helgen økte antall smittetilfeller på NHH kraftig. Mandag formiddag har skolen foretatt en ny opptelling og antall registrerte tilfeller er nå 58 totalt. Det bekrefter kommunikasjonsdirektør Geir Mikalsen ved NHH til K7 Bulletin.

Sist søndag utelukket skolen at det var aktuelt med nedstenging, men oppfordret samtidig studentene som hadde mulighet til det å holde seg hjemme.

Mandag klokken 15 fikk NHH besøk av en testbuss fra Bergen legevakt der det er mulig å teste seg gratis for studenter. Raskt var det mange studenter som ønsket å benytte seg av tilbudet og køen strakk seg forbi Lehmkuhlhallen.

Oppfordrer studenter til selvpålagt karantene

Mandag ettermiddag holdt Bergen kommune en pressekonferanse om den siste tidens smitteøkning i Bergen.

– Vi oppfordrer alle unge som har vært på fest eller andre sammenkomster der smittevernomsyn ikke har blitt varetatt, om å gå i selvpålagt karantene, sier byrådsleder Roger Valhammer.

Karantenetiden gjelder i ti dager fra dagen man var på en fest og er en oppfordring til studenter ved alle studiesteder i Bergen.

Alle de nye smittede i Bergen i løpet av helgen er mellom 19 og 27 år. Smittevernoverlege Karina Koller Løland og helsebyråd Beate Husa beskriver smittesporingen den siste tiden som krevende.

Stenger fysisk undervisning ut neste uke

Fysisk undervisning for masterstudenter skulle etter planen starte opp igjen mandag. NHH har nå bestemt å stenge all fysisk undervisning frem til og med 11. september.

Basert på en kraftig økning i smittetall de siste dagene velger vi å stenge fysisk undervisningen. Forelesningene våre har hatt gode smitteverntiltak, men vi ønsker å bidra ytterligere til at alle ansatte og studenter føler seg trygge. I tillegg vil det skape en forutsigbar og oversiktlig situasjon, sier rektor Øystein Thøgersen i en melding på Canvas.

Det skal ikke være aktuelt å stenge campus, skriver skolen i meldingen. NHH-ledelsen har hatt samtaler med Smittevernkontoret i Bergen kommune, som igjen har konsultert det nasjonale Folkehelseinstituttet.

 Vi har fått tilbakemelding på at det ikke er helsemessig grunnlag for å stenge campus. Samtidig oppfordrer vi fortsatt studenter som kan studere hjemme, om å bli hjemme. Har du symptomer, skal du definitivt ikke komme på campus, sier Thøgersen..

Tilfeller etter KKU-fest

I helgen kom det frem at flere av de nye tilfellene skal ha sammenheng med en fest som Klubb- og Kulturutvalget (KKU) ved NHH arrangerte mandag forrige uke. Det skal ha vært 45 deltakere tilstede på festen.

Etter det Bulle erfarer kan en betydelig del av de siste tilfellene tilskrives personer som var tilstede på KKU-festen.

KKU-leder Henning Fjell Scheel henviser videre til informasjonsansvarlig Thomas Gulli i Kjernestyret, som leder studentforeningen.

– Vi vet at det er har vært påvist tilfeller etter festen. Hvor mange det dreier seg om, er det smittevernskontoret som sitter på informasjon om, sier Gulli.

Thomas Gulli i Kjernestyret. Foto: Kristian Sweeney, Foto NHHS

Gulli forteller at festen startet i fUKEN-rommet i Kjelleren på NHH og deretter flyttet seg ned på det gamle Merinobygget, hvor studentforeningen har kontorer. Der ble festen avsluttet etter kort tid grunnet en policy om at alle arrangementer i NHHS-lokaler skal avsluttes ved sjenkestopp – som er ved midnatt.

– Var festen med 45 deltakere innenfor smittevernsreglene?

– Man tilrettela for én meters avstand og tre personer fra Kjernestyret var tilstede på bygget som ansvarlige arrangører, men disse deltok ikke på festen. Det var også de som avsluttet festen, sier Gulli.

Vil vurdere videre fysisk stans

Forrige uke varslet Kjernestyret at alle fysiske aktiviteter i studentforeningen stanses midlertidig. Dette gjelder ut inneværende uke.

– Har stansen i fysiske aktiviteter sammenheng med KKU-festen og smittetilfellene som har oppstått i etterkant?

– Stengingen har egentlig bare sammenheng med at vi så en oppblomstering og ville være føre var og forhindre et eventuelt ytterligere utbrudd, svarer Gulli.

Kjernestyret vil foreta en løpende vurdering av om stansen i fysiske aktiviteter vil videreføres eller ikke.

Gulli forteller at flere i Kjernestyret i er karantene, men ønsker ikke å kommentere om noen i styret også er smittet:

– Jeg har stor forståelse for at dere ønsker bekreftelse eller avkreftelse, men jeg kan ikke utlevere sensitive personopplysninger om andre studenters helse.

Mandag ettermiddag er det planlagt et møte mellom skolen og ledelsen i studentforeningen. Et av temaene vil være nettopp KKU-festen.

Geir Mikalsen. Foto: Pressefoto NHH

– Vi ønsker å høre studentenes versjon av det som skjedde rundt festen, sier kommunikasjonsdirektør Geir Mikalsen ved NHH til K7 Bulletin.

– Vi har fått vite at ordningen med smittevernvakten ikke fungerte slik den skulle. Det ble også konsumert alkohol der hvor det ikke skulle vært drukket alkohol, sier rektor Øystein Thøgersen til BT.

Stenger Lehmkuhlhallen og kaffebar

Mandag valgte Sammen å stenge ned Lehmkuhlhallen treningsenter i tillegg til kaffebaren på NHH grunnet den økende smittetrenden, ifølge Studvest.

– Vi har ikke hatt noen bekrefta smittetilfeller hos oss på Lehmkuhlhallen, men siden det nå er mange smitta og tallet er økende, så ønsker vi å holde stengt foreløpig mens vi ser an situasjonen. Vi har besluttet å holde stengt inntil videre, i alle fall et par dager som et preventivt tiltak, sier kommunikasjonssjef Marit Monsen i Sammen til Studvest.

Les også:

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram